A WSDC új nemzetközi tanácsadói bizottsága

Régen várt és nagy reményekre okot adó hírt osztott meg 2021. november 19-én a World Swing Dance Council: új nemzetközi tanácsadói bizottságot hoztak létre, melynek célkitűzései a következők:

  • A táncos közösségek képviselete a bizottságban
  • Segíteni az információk és a bizottság döntéseinek terjesztését a táncos közösségekben
  • A csapat magjaként véleményezni a szabályváltoztatási javaslatokat

 

A magyarországi WCS közösséget Balásy Ádám képviseli a bizottságban. A többi ország képviselőit lásd a linken vagy a lenti képen. A képviselőket 72 jelölt közül választották ki.

Az utóbbi időben, a lezárások és szigorítások kapcsán több esemény is elvesztette a WSDC státuszát, mert nem a szabályoknak megfelelő helyen tartották az eseményt, általában két okból: vagy mert nem lehetett az adott országban szállodában rendezvényt szervezni, vagy a szervezők ítélték úgy, hogy biztonságosabb a résztvevők számára egy zárt táncstúdió, ahova csak ellenőrzött személyek léphetnek be. A jelenlegi szabályozás azonban hivatalos WSDC versenyt ilyen helyszínen nem enged meg. Ez alól csak néhány, korábban adott kivétel van, mint amilyen nálunk a Westie Spring Thing és az Autumn Swing Challenge voltak. Mivel azonban a Corvin Dance Center megszűnésével ez a két esemény helyszín nélkül maradt, a következő helyszín számukra is már csak a szabályoknak megfelelő, vagyis csak hotel lehet. Erre a célra azonban megfelelő helyszín Budapesten, sőt szinte egész Magyarországon csak elvétve akad, és az is csillagászati árakon. Így a kisebb események jelen pillanatban elég nagy bajban vannak – és ez nem csak Magyarországra, de szinte egész Európára igaz. Ezért már sokan sokféleképpen felemelték a hangjukat a WSDC szabályai ellen, amik az amerikai kontinens viszonyaira vannak szabva, és nem igazán veszik figyelembe a többi kontinens/ország sajátosságait, megnehezítve így az eseményszervezők dolgát. Az új bizottság létrejötte sokakban kelt reményt arra nézve, hogy talán mostantól nagyobb súllyal esik majd latba az Amerikán túli WCS világ érdeke is.

A WSDC a levele végén ezzel kapcsolatban ezt írja:

“Ahogy a tánc világa lassan újra kinyit, tudjuk, hogy szükségünk van információkra az egész világból, és alig várjuk, hogy megismerjük ennek a bizottságnak a gondolatait, visszajelzéseit és ismereit.”

A Facebook poszt alatti hozzászólásokból ítélve néhányan szkeptikusan, a többség azonban örömmel néz elébe a változásoknak, amiket ennek a bizottságnak a létrejötte sugall. Engedjétek meg, hogy Ádám hozzászólásával foglaljam össze a lényeget:

“We definitely need a better understanding of each other. This move is like when a leader looks at the follower on a dark dance floor: “What? You also have an idea?” ? vagyis: Egyértelmű, hogy szükségünk van arra, hogy jobban megértsük egymást. Ez a lépés olyan, mint amikor a fiú ránéz a lányra a sötét táncparketten: “Hogy mi? Neked is van egy ötleted?”

.
És itt:
Ford: Coti
2021.11.21.