Yuval Yaari: Hogyan táncolj otthon West Coast Swinget?

Hogyan gyakorolj otthon egyedül west coast swinget?

Néhány hónappal ezelőtt még olyan egyértelmű volt: voltak a tánciskolák, ahol west coast swinget lehetett táncolni és gyakorolni, és volt az otthonod, ahol aludtál, ettél és (remélhetőleg 😉 ) zuhanyoztál. 

De most már nem ilyen tiszta a helyzet: a tánciskolák bezártak, minden héten újabb esemény kerül lemondásra (még az Open is!), és nem marad más opciód, mint az “otthon táncolás”.

Szóval hogyan tudsz west coast swinget gyakorolni otthon céltudatosan és hatékonyan?

Kérdezzünk meg néhányat a legjobb európai tanárok és táncosok közül, hogy ők hogyan csinálják!

Karin Kakun – Táncolj west coast swinget napi 30 percbenKarin - how to dance west coast swing at home

Karin profi táncos és tánctanár, aki nagy tapasztalattal rendelkezik salsában, bachatában, hip hop-ban és természetesen west coast swingben is.

Oktató, koreográfus, előadó, és az izraeli “TLV Swingfest” WCS esemény főszervezője.

Karint egyedi stílusa és türkiz haja miatt nem lehet nem észrevenni a parketten, vagy azon kívül. Az elmúlt években népszerű WCS tanárrá vált Európa-szerte, óráit a nagy intenzitás és az általa sugárzott pozitív légkör jellemzi.

Karin tippjei westieknek, akik a lezárások alatt west coast swinget szeretnének táncolni:

  1. Találj magadnak 30 percet egy nap a gyakorlásra és/vagy tanulásra. Ez nem sok idő, de ennyinek is lehet nagyon pozitív hatása a táncodra. Azt javaslom, hogy ezalatt az idő alatt nézegess videókat, gyakorolj magadban, vegyél online órákat, vagy kérd meg a kedvenc tanárodat egy kis visszajelzésre.
  2. Használd ezt az időszakot és a kényszerű szünetet arra, hogy fejlődj abban, amivel küzdesz, vagy ami hiányzik a táncodból. Olyan dolgokra fókuszálj, amik hosszútávon tudnak téged mint táncost fejleszteni. Néhány jó példa erre a lábmunka (footwork), a hip hop, a hajlékonyságod, a testedzés vagy a balett. Akár egy új táncstílust is megtanulhatsz.

  3. Élj egészséges életmódot.
  4. Egy tipp a tanároknak: segítsd a közösségedet és a tanítványaidat azzal, hogy gyakorlatokat adsz nekik! Szükségük van rád! Nem mindenki tud intenzív- vagy magánórákat kifizetni ezekben az időkben.

Amit én mostanában csinálok:

Ha érdekel, hogy mit csinálok a hirtelen keletkezett rengeteg szabadidőmmel, elmondhatom, hogy még mindig tanítok (persze online ;)), otthon táncolok, fejlesztem az angoltudásom, hiányolom Rolfot, kívülről fújom az összes Netflixes sorozatot, és harcot folytatok a csokoládé létezése ellen .

Magán- vagy csoportos órákra elérhető vagyok, csak keress meg a Facebookon!

És nyugodtan próbáld ki a footwork challenge-emet!

Rolf - how to dance west coast swing at home

Rolf Eirik Hegrand – állíts fel célokat és érd el őket!

Helló srácok, mizu? Rolf vagyok, és az elmúlt nyolc évben a hadsereggel dolgoztam. West coast swinget 2016 óta táncolok, és 2017 óta tanítok.

1. tipp: Gyakorlás = valamennyi > semennyi

Azt hiszem, hogy sokan úgy gondolják, nehéz manapság WCS-t gyakorolni. Csak kevés embernek elérhető a táncpartnere, és új dolog mindent ugyanabban a szobában csinálni: munkát, főzést, pihenést, edzést, gyakorlást, egyebet. Ráadásul azt hiszem, az emberek többsége életében nem gyakorolt ennyit egyedül.

Az első dolog, amire rá kell jönnöd, hogy ha csak egy kicsit is csinálsz, annak is nagy hatása lehet. Legyen a célod, hogy minden nap gyakorolsz egy pár percet. Alakíts ki pár jó szokást. Még az is lehet, hogy ez majd lendületet ad. Fókuszálj a folyamatra és a belefektetett munkára a cél elérése helyett. Ha a versenyzés hajt, gondolj csak bele, egy csomó táncos most nem gyakorol, úgyhogy könnyű túlszárnyalni őket ebben. Egy kicsi gyakorlás is több, mint a semmi.

2. tipp: Csináld okosabban – arra fókuszálj ami NEKED fontos

Nagyszerű! Szóval elhatároztad, hogy tényleg gyakorolni fogsz. Akkor bizonyosodjunk meg róla, hogy a legtöbbet hozod ki a ráfordított időből.

A katonai szolgálat sok dologra megtanított. Az egyik a küldetés lényege, vagyis hogy mik azok a kulcsfontosságú dolgok, amiket el kell érjek ahhoz, hogy a küldetésem sikeres legyen. Táncra lefordítva: mik azok a legfontosabb táncos tulajdonságok, amikre szükségem van ahhoz, hogy azzá a táncossá válhassak, aki lenni szeretnék?

Szóval az első lépés: találd ki, hogy ki szeretnél lenni, mint táncos. Miért dolgozol, mi a célod, hogyan szeretnéd, ha a táncodat jellemeznék? 

Megvan? Van egy halovány ötleted? Jó!

Most, hogy már van elképzelésed arról, hogy milyen irányba fejleszd a táncodat, hogyan juthaszt el oda?

Azonosítsd a saját erősségeidet és gyengeségeidet. Innen vázolj fel egy tervet, hogy tudd, mire kell koncentrálnod. Rangsorold és bontsd a különböző képességeket gyakorlatokra. Építs belőlük strukturált tervet. Vidd véghez a tervet. Gyakorolj. Értékelj. Ismételj.

Mindezt egyedül végigcsinálni nehéz lehet. Úgyhogy azt javaslom, keress egy edzőt/mentort, aki segít ebben a folyamatban. Fektess be saját magadba! Ne pazarold a saját idődet tovább. Érezd magad jól tanulás közben. Legyél dörzsölt, fókuszálj arra, ami neked fontos.

Ezt csinálom én most:

Reménykedek, hogy nagyon hamar újra táncolhatunk és utazhatunk, és láthatom Karint újra Maher (ez a “gyorsan” héberül ;))

Én továbbra is dolgozom, úgyhogy nincs annyi szabadidőm, mint másoknak. De azért elérhető vagyok online órákra. Csak küldj egy üzenetet Facebookon.

Remélem tudtam segíteni. Vigyázzatok magatokra!

Rolf

Ha szeretnél többet megtudni Rolfról és Karinról, nézd meg a cikket, amit róluk írtam pár hónapja.

Chris and Stella

Chris & Stella – táncolj west coast swinget következetesen

Sziasztok, Chris és Stella vagyunk Bécsből. Már 4 éve tanítunk WCS-t, kb 120 tanítványunk van most épp.

Itt vannak a legfontosabb tippjeink az otthoni gyakorlásra:

“A következetesség a kulcs”

A testünk a legjobban ismétlések útján tanul. Mindannyian ismerjük a következő szituációt: amikor egy szöveget tanulunk, minden tiszta és úgy gondoljuk, hogy tudjuk fejből, de egy héttel később már semmire sem emlékszünk belőle.

Ez ugyanígy működik a mozgással is. Amíg a workshopon vagyunk, értjük, amit a tanár kér és meg is tudjuk csinálni, de ha egy héttel később újra meg kéne csinálnunk, azt vesszük észre, hogy már nem vagyunk rá képesek.

Ezért ahelyett, hogy hosszú gyakorlóidőket jelölnénk ki magunknak heti egy alkalommal, sokkal hatékonyabb, ha hetente többször, de rövidebb gyakorlásokat iktatunk be. Például hetente egy 4 órányi délutáni gyakorlás helyett próbálj inkább minden második nap egy órát gyakorolni. Ez sokkal hatékonyabb, nekünk elhiheted! 😉 

“A jobb TE”

Ahelyett, hogy ahhoz hasonlítanád magad, ahol tartani szeretnél, és látnád az összes olyan dolgot, ami még nem működik, találj minden gyakorlásra egy olyan dolgot, amire fókuszálhatsz, és aminek a fejlődését értékeled, még akkor is, ha csak egy egészen kicsivel lett jobb az előző gyakorlás óta. Pl: “10-ből két forgást már meg tudtam csinálni a múltkori egyhez képest”, vagy “már háromszor eltaláltam a phrase-váltást, a múltkori kettőhöz képest”.

Ha segít, írd le a céljaidat ÉS a fejlődésedet is egy gyakorlási tervbe, hogy lásd mit értél már el mostanáig.

Fontos, hogy a motivációdat hosszútávon fenntartsd. Ha szavakba öntöd azt az egy dolgot, ami már jobban működött, mint azelőtt, ezzel adsz egy lökést a motivációdnak.

A cél nem az, hogy néhány nap alatt a legjobb légy, mert hát legyünk reálisak, ez nem fog megtörténni 😉 Ehelyett a fő célod legyen az, hogy jobb legyél, mint egy héttel korábban voltál. Amíg folyamatos a fejlődésed, csak idő kérdése, míg túlszárnyalod az összes kezdeti elképzelésed.

Amit mi most csinálunk:

Az otthon töltött időt edzésre, jógára, lakásfelújításra használjuk, és olyan koncepciók kidolgozására, amik segítenek majd a lehető leghamarabb újra visszaállnunk a tanításra.

Szeretnéd kicsit jobban megismerni Christ és Stellát? Nézd meg az interjút, amit velük készítettem itt.

Nézd meg a weboldalukat is, ahol találhatsz információt jövőbeli óráikról, foglalhatsz helyet magadnak a csoportos óráikra vagy magánórára, és megvásárolhatod a videóikat.

Laszlo TarkanyiTárkányi László –  táncolj west coast swinget lépésről lépésre

László (itthon inkább Laci 🙂 a ford.) nemzetközi west coast swing táncos, oktató, edző, versenybíró, eseményszervező, és legfőképp lelkes rajongója a táncnak. Nagyon szórakoztató a közelében lenni!

Órái szórakoztató és barátságos légkörről, részletes technikai okításról, valamint tudásának és tapasztalatának lelkes átadásáról ismertek.

László tippjei arról, hogy hogyan táncolj west coast swinget otthon.

Na ez tényleg kemény dió! Karantén alatt otthon táncolni (illetve nem csak karantén alatt) teljesen járható útnak tűnik, nem igaz? Senki nem lát, nem kell szégyelned magad, te választod ki a kedvenc zenéidet… Elég jól hangzik, de legtöbbször nem ez a helyzet. Valójában néha elég nehéz elkezdeni, bár általában az elkezdés az egyetlen dolog, amire szükséged van.

Amikor (ha? hm.. 😉 ) gyakorlunk, ezt általában olyan környezetben tesszük, ahol az egyetlen dolog, ami történik, az a tánc. Ahhoz vagy szokva, hogy akkor “csinálod” a táncolást, amikor egy tánciskolában vagy, órán, buliban vagy egy eseményen. Amikor otthon vagy, az a hely szokásosan más dolgokra szolgál: a konyhában főzöl és eszel, a nappaliban Netflixet nézel és társast játszol, stb.. Minden kis hely valami másfajta aktivitásra ösztönöz, ezért lehet nehéz nekiállni egy olyan helyen, aminek általában más a célja, és főként, ha a fejedben valamilyen más tevékenységet kapcsolsz oda.

Az én tapasztalatom a saját gyakorlásommal kapcsolatban az, hogy a kulcs egy megszokás kialakítása.

CSINÁLD apránként. De csináld RENDSZERESEN. Legyen egyértelmű, hogy most táncot fogsz “csinálni”. Kezdd azzal, hogy felveszed a tánccipődet, és eltakarítod az útból a szőnyeget/asztalt/stb. Csak egy kicsit, hogy érezd azt, most már készen állsz a táncolásra: létrehoztál egy teret (bármily kicsike legyen is az), és felvetted a cipődet.

Csináld lépésről lépésre. Először vedd fel a cipődet és alakítsd ki a környezetet egy kis táncgyakorlásra. Lehet, hogy az első napon csak ennyit teszel, aztán visszapakolsz, de ez rendben van így. A második napon vedd fel a cipődet, és táncolj egy számra. Ha ez a tánc West Coast Swing, az jó, de ha nem az, az is ugyanolyan jó! Ha már azt érzed, hogy beletettél egy kis erőfeszítést, akkor a harmadik napon akár egy kicsit már gyakorolhatsz is – hisz tudod, amikor felveszed a tánccipődet, akkor “táncgyakorlás-idő” van. Beletettél már egy kis erőfeszítést (mint amikor elmész a tánciskolába), akkor miért ne táncolhatnál is egy kicsit, ha már ott vagy? Lehet, hogy csinálod 5 percet, legközelebb meg 15-öt. CSAK CSINÁLD. RENDSZERESEN. 

Nem tudod mit gyakorolj? Nem gond, csináld meg a helyet, vedd föl a cipődet, és nézz meg egy youtube videót/ workshop összefoglalót a telefonodról/nézz rá korábbi jegyzeteidre. Amíg azt keresed, hogy mit gyakorolj, az is a gyakorlóidő része! A következő napon aztán gyakorolhatsz, vagy akár már aznap. CSAK CSINÁLD. RENDSZERESEN.

Ha egyszer elkezdesz valamit és rendszeresen csinálod – még ha “azokon a bizonyos napokon” csak apróságokat is -, semmi sem állíthat meg. De tényleg!

Még több Lászlóról

Nézd meg az interjúmat Lászlóval további érdekes információkért róla és arról, hogy lett a #Laszlothing .

László kapható online magánórákra és heti rendszerességű online órái is vannak, a jelenleg Kölnben tartott tanfolyamain túl.

Attila KoboriAttila Kobori legyen a  west coast swing része a mindennapi életednek

Attila tánctanár, edző és versenyző, 12 év Latin tánc, és több mint 3 év west coast swing tapasztalattal.

A táncon túl, amikor a járvány nem kényszeríti az egész világot társadalmi távolságtartásra, ideje nagy részét a vadvilág fotózásának szenteli, akár több hónapos utazásokkal exotikus helyekre, komoly nemzetközi fotóversenyekre.

Biológus is, egyetemi tanár, és részt vesz nemzetközi kutató expedíciókon is.

Szóval.. Hogyan csináljuk korona-időkben? Hát… én így csinálom:

Először is, szerintem egy kis szünet nem árt a táncolásban sem. Ez lehetővé teszi, hogy később újult erővel kezdjem újra, közben sokszor jutnak eszembe új dolgok, amik fejlesztik a táncomat. Ez most viszont nagyon sok szünet… túúúl sok is. Ha nem csinálsz semmit, ellustulsz és a tested merevvé válik. Nehézkesnek érzed, amikor újra elkezdesz táncolni.

Ami engem illet, nekem nincs otthon west coast swing táncpartnerem. Ezért természetesen szóló dolgokat kezdtem csinálni, de valójában ez nem volt se több, se kevesebb, mint a COVID előtt. Az én gyenge pontom a partnerhez való kapcsolódás, ezen dolgoztam a lezárások előtt. Ezen kell most is dolgoznom. Miután mindenféle szólótánc gyakorlást csináltam, elvesztettem a motivációmat, hogy WCS-t gyakoroljak egyedül. Ezért elkezdtem több latint gyakorolni.

Mivel ott a technika nagyon precíz, tudtam bizonyos dolgokat gyakorolni, dolgozni mozdulatokon és mechanizmusokon. Mindig van egy csomó dolog, amin dolgozni lehet, és ez jót tesz az egész testednek és a táncodnak úgy általában. Az van, hogy nem járattam topra a WCS szóló gyakorlatokat, de mindig újabb és újabb kis részleteket és új mozdulatokat, zeneinterpretációs lehetőségeket találtam, míg végül úgy gondoltam, most már tényleg szükségem lenne egy partnerre, mert ez jelen pillanatban egyedül már nem jelent kihívást.

Tedd a mindennapi életed részévé

Jobb lettem forgásban, egyensúlyban és koordinációban. De ez nem azért van, mert külön gyakorlóidőt tartottam. Én csak egyszerűen úgy “csinálom” ezeket a dolgokat folyamatosan, amikor A-ból B-be megyek a lakásban. És miközben fogat mosok. Csak mozdulok, forgok, magas féltalpon egylábon állok, ilyesmiket. És talán ez a legjobb tanács, amit adhatok mindenkinek: tedd a mindennapi életed részévé azokat a dolgokat, amik neked fontosak a táncban, vagy amin dolgozni akarsz. Ez NAGYON SOKAT segít az izommemóriádnak!

Amikor csak tudok, zenét hallgatok, csak hogy ismerjek minden kis részletet a dalokban, és próbálok annyi zenei dolgot eltalálni különböző szituációkban, amennyit csak lehet. A konyhában, a díványon, bárhol. Csússz a mosogatótól a konyhaszekrényig, gyakorolj forogni egy keskeny folyosón (de vigyázz, nehogy megsérülj!), stb.

Tedd próbára magad!

Szóval ha pontosan tudod, hogy min dolgozz, ahogy én tudom a latinban, akkor csináld. De ne feledj tényleg áttáncolni a napodon, ha fejlődni szeretnél. Csináld azt, ami valóban kihívást jelent, ne azt, ami kényelmes és könnyű megcsinálni. Kérdezd meg magadtól: “az a footwork gyakorlat tényleg javítani fogja a táncomat, vagy csak könnyű és szórakoztató?” Ha csak könnyű és szórakoztató, persze, csináld, a táncnak szórakoztatónak kell lennie. De én nem ezt nevezem gyakorlásnak.

Mindazonáltal, természetesen nem vesztettem el a WCS iránti motivációmat. Most még jobban szeretnék táncolni, mint valaha. Még mindig egy csomót táncolok fejben és magamban, koreókat gyártok gondolatban, ilyesmik. Volt időm új lehetséges koncepciókon és dolgokon gondolkodni, és módszereken magamnak, amivel a táncomat tudom fejleszteni. De remélem, hogy nemsokára lesz lehetőségünk rendesen táncolni!

Még több Attiláról

Ne maradj le az interjúmról Attilával! Őrült sztorik kígyókról és costa rica-i fotózásról – és ez csak pár részlet belőle 😉

Attila elérhető magánórára online és offline is (a megfelelő távolságtartás betartásával). Csak küldj neki egy Facebook üzenetet.

Menj és táncolj West Coast Swinget otthon!

Most már biztos van min elmélkedned a témában.

Szeretném megköszönni ezeknek a fantasztikus tanároknak, hogy időt szakítottak arra, hogy ellássák kis közösségünket ilyen hasznos tippekkel.

Remélem hamarosan lesz lehetőségünk egymással táncolni a tánciskolákban!

***********

Ford: Coti (2021.február)

https://yywestie.com/how-to-dance-west-coast-swing-at-home/

2024 április

hét ked sze csü pén szo vas
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30