Verseny típusok

WCSHirek.hu logó 2018

Jack & Jill: a vezetők és követők külön neveznek, a párokat sorsolják, akik a helyszínen sorsolt zenére táncolnak. A verseny lényege a “social dancing skill” megmutatása, vagyis hogy mennyire képes valaki bárkivel jót táncolni.

Strictly: párok neveznek, a helyszínen sorsolt zenére mindenki a saját párjával táncol.

Classic: párok neveznek, hozott zenére készült koreográfiával versenyeznek.

Showcase: párok neveznek, hozott zenére a készült koreográfiával versenyeznek, amiben engedélyezettek emelések, akrobatikus elemek is.

Szintek: a hivatalos (WSDC) Jack & Jill versenyeken elért helyezésekkel a táncosok pontokat gyűjtenek, ezek alapján kerülhetnek egyre magasabb szintekre a versenyeken.

A szintek sorban: Newcomer, Novice, Intermediate, Advanced, és végül az Allstar.

Vannak olyan divíziók, ahol szintén lehet pontokat gyűjteni, de ezekkel nem lehet szintet lépni. Ezek a következők: Juniors, Masters, All Star, Champion/Pro/Invitational

Az Open, azaz nyitott divízióba bárki nevezhet, WSDC szinttől függetlenül.

Előfordul Pro/Am verseny is, ahol a profikat (Advanced, All Star vagy Champion versenyzőket) amatőrökkel (Newcomer vagy Novice versenyzőkkel) sorsolják össze.

Hasonló jellegű, a különböző szintű táncosok összehozására kitalált versenytípus a Hungarian Openen a Social Strictly, ahol a WSDC szintek különböző pontokat érnek, amiből egy párnak legalább 4 kell az induláshoz. (All Star – 0, Advanced – 1, Intermediate – 2, Novice – 3, akinek még nincsen WSDC Novice pontja – 4. Ellentétes szerepért  bónusz pont jár, de csak páronként egyszer). Az első ilyen versenyt 2023. június 2-án rendezték Budapesten.

A Budapesten megrendezett, Európa legnagyobb nemzetközi eseményén, a Budafesten – minden év januárjában – a Novice, az Intermediate és az Advanced J&J kategória dobogósai a top tanárokkal táncolhatnak a Pro-Winner versenyen.

Az első magyar Pro-Am versenyt, az itthoni tanárok, mint Pro-k részvételével 2015. május 8-án rendezték Budapesten.

Vannak For Fun divíziók, ahol nem osztanak pontokat, csak a móka a lényeg:

Jill&Jack: a lányok vezetik a fiúkat.

Jack&Jack: csak fiúk, akár váltogathatják is, hogy ki vezet.

Double Trouble: egy fiú 2 lányt vezet.

All American J&J: szintfüggetlen verseny, Newcomertől Champions-ig mindenki benne van.

All European J&J: ugyanez európai helyszínen.

High/Low J&J: magas szintű vezetőket illetve követőket alacsonyabb szintű partnerekkel sorsolnak össze.

Rising Star J&J: egy un. „felülről korlátozott” kategória, ahol maximálva van a tudásszint; Magyarországon az, hogy ki indulhat a saját hagyományos szerepében. Fordított szerepben bárki indulhat. Az első magyar Rising Star versenyt 2015. december 11-én rendezték Budapesten.

Swing 16: az elődöntőben összesorsolt párok táncolnak, ahonnan az első 16 pár kerül selejtezőbe. Itt új partnert kapnak, akivel az elődöntőkben számszerűsített eredményeik összeadódnak, és ez alapján számolt sorrendben egyenes kieséssel kettesével táncolnak a döntőbejutásért. Az első magyarországi Swing 16 versenyt 2017. január 5-én rendezték Budapesten.

History Jack & Jill: hasonló az All European versenyhez annyiban, hogy bárki nevezhet, de a “klasszikus” Jack&Jill szabályok érvényesek, azaz a véletlenszerű partnerek nem csak egy szám, hanem egy egész kör erejéig megmaradnak együtt, és a következő körbe együtt jutnak be, ahol újrasorsolják a párokat. Vagyis a Teamwork (a partnerség) számít leginkább. Stílusosabb esetben a zene is régebbi.

Léteznek még korosztályhoz kötött divíziók is, pl Juniors, Young Adults, Masters vagy Sophisticated. 

A versenyek menete:

Az egyes divíziókban a versenyek (amennyiben vannak szintek az adott versenytípusban) szintenként kerülnek megrendezésre. A versenyzők számától függően egy vagy több heat (=adott létszámú csoport, ahol a létszám függ a verseny és a terem méretétől) lép egymás után a parkettre. Az, hogy hányan versenyeznek, jelentősen befolyásolja a megszerezhető pontok számát a pontszerző versenyeken* – minél több ellenfelet kell legyőzni, a győzelem (vagy a döntőbe kerülés) annál értékesebb, így annál több pont is jár érte.

Szintén a versenyzők számától függően lehetnek elődöntők (prelims) és döntők (finals), vagy középdöntők (semi final), sőt akár negyeddöntők (quarter final) is.

Az elődöntőkben (ide sorolandók a negyed- és középdöntők is) a verseny formátuma általában az all skate – ez azt jelenti, hogy a teljes heat egyszerre táncol, általában 3-4 másfél perces számra.

A döntők formátuma eseményenként változó, de általában a szintekhez kötött – minél magasabb szintű az adott versenyszám, annál kevesebben táncolnak egyszerre. Így egy newcomer vagy novice döntő az esetek többségében all skate, interben már előfordul pl. jam formátum, ahol a döntős párok sorban egymás után mennek fel a parkettre, miközben folyamatosan szól a zene, és mindössze néhányszor 4×8 ütemük van, hogy megmutassák mit tudnak, aztán máris egy új páros következik; vagy esetleg hármas jam, amikor egyszerre 3 pár táncol. Advanced és All Star kategóriában a spotlight a legjellemzőbb formátum, amikor egyszerre csak egy pár táncol egy vagy akár két eltérő stílusú számra.

 

További tudnivalók a versenyzésről Friesz Levi blogján, innen.

*A pontszerzés hivatalos szabályairól pedig itt olvashatsz.

(Javítanád, kiegészítenéd? Üzenj nekünk! info@wcshirek.hu )