11 dolog, amit jó lett volna tudni, amikor elkezdtem táncolni

WCSHirek.hu logó 2018

Az eredeti cikket itt olvashatjátok angolul. Szerzője egy finn zouk táncos, Noora. De amiket ír, az a WCS-re is vonatkoztatható. Így hát íme a fordítás:

11 DOLOG, AMIT JÓ LETT VOLNA TUDNI, AMIKOR ELKEZDTEM TÁNCOLNI

Nem olyan régen ünnepeltem a negyedik zoukfordulómat! (Igen, ez azt jelenti, hogy 4 éve kezdtem el brazil zoukot táncolni.) Az idő gyorsan száll, és elég sok minden történt ez alatt az idő alatt. Például egyedül utazgattam a világban és lényegében újradefiniáltam önmagam… de ez szóra sem érdemes! 😀 Soha nem gondoltam volna, hogy egy olyan dolog, mint a brazil zouk, fenekestül felforgatja az életem és ennyire levesz a lábamról. Micsoda utazás!

Visszaemlékezve az eltelt évekre, vicces a régi blogbejegyzéseket olvasni és régi táncos videókat nézni – elég ijesztő cucc! Azonban ez mind része egy fantasztikus utazásnak. Elgondolkodtam, hogy mit csinálnék másképp, ha lehetne… de igazából semmit, azt hiszem. Ám valóban vannak olyan dolgok, amiket jó lett volna tudni, amikor elkezdtem táncolni. Volt köztük néhány olyan is, amit folyamatosan próbáltak a tudomásomra hozni, de abban az időszakban egyszerűen nem estek le nekem. És akkor íme, amit én mondanék a kezdő zoukos barátaimnak a táncos utazásuk kezdetén!

 1. Mindenki a nulláról kezdi

Elég hosszú időn keresztül folyamatosan elnézést kértem azért, hogy kezdő vagyok, hogy nem tudok még mindent, hogy nem értettem jól a vezetést, vagy bármilyen hibáért, amit akkoriban elkövettem… És úgy általában kicsit sajnáltam magamat, hogy még nem tartok “ott”. Az teljesen rendben van, ha tudod, hogy hol tartasz a tanulásban, de ne érezd magad rosszul miatta! Bárki, aki már egy ideje táncol tudja, hogy mindannyian voltunk kezdők egyszer! Szóval mi van, ha hibázol egy kicsit a parketten, vagy csak nagyon alap dolgokat tudsz? Mindenki járt a cipődben. És senki, akinek van egy kicsi sütnivalója, nem fog kevesebbre tartani csak azért, mert kezdő vagy.

 1. Se a kor, se a súly, se semmilyen más dolog nem korlátoz abban, hogy fantasztikus táncos legyél

Közhely azt gondolni, hogy fiatalnak vagy vékonynak kell lenned ahhoz, hogy jó lehess egy olyan tevékenységben, mint a tánc. Ne állíts saját magadnak önkényesen korlátokat, hogy milyennek kéne lenned ahhoz, hogy jobban táncolj, és ne érezd magad kevesebbnek azért, mert nem illesz bele abba a sztereotíp elképzelésbe, amilyennek szerinted egy táncosnak lennie kéne. Ha egyszer elkezdesz táncolni, észre fogod venni, hogy a jó táncosok mindenféle korban, formában, méretben és alakban érkezhetnek!

 1. Nem a bonyolult figurákról – az alapokról szól

Ha megnézel egy táncelőadást, biztos lehetsz benne, hogy a tömeg ovációval fog fogadni egy menő emelést, vagy egy látványos figurát… És azt fogod gondolni: ezt meg akarom tanulni – én is olyan lenyűgöző akarok lenni! Igazából elég könnyen megtanulhatsz egy látványos figurát vagy emelést. De nem arra kéne fókuszálnod, ami menőnek néz ki.

Eleinte természetes, ha sokat foglalkozol azzal, hogy hogyan nézel ki. Talán azért, mert eleinte több fogalmad van arról, hogy hogyan kéne kinéznie a táncodnak, mint hogy milyen érzeteknek kéne lenniük közben. De hogy mitől leszel a legcsodásabb táncos, aki csak lehetsz, és mi az, amitől még jól is fogsz kinézni a parketten? Dolgozz (és dolgozz és dolgozz) az alapjaidon! Az összes nagyon haladó mozdulat, amit jó nézni, mind a szilárd alapokon áll vagy bukik. És ami a legfontosabb: minél jobbak az alapjaid, annál élvezetesebb a tánc mind neked, mind annak, akivel épp táncolsz! Ez sokkal többet ér, mint bármilyen menő figura! Az alaplépések és az alapelvek tökéletes elsajátítása egy táncos legvégső álma! Soha nem lesz olyan, hogy letudtad az alapokat.

 1. A cél, hogy kividd a parkettre!

Imádod a táncórákat? Szuper! Jó úton vagy, hogy nagy táncos legyen belőled. De (nekem és sokan másoknak is) a lényeg nem az, hogy mennyi időt töltünk a táncórákon. Persze sok-sok órát végig fogsz csinálni, és élvezni fogod, hogy új dolgokat tanulsz. De az ok, amiért táncórákra jársz, nem az, hogy ott töltsd az idődet – hanem hogy megtanulj olyan készségeket, amiket a bulikban használhatsz! És ehhez el kell menned buliba táncolni. Ez először ijesztőnek tűnhet, de hidd el nekem, ha egyszer ráérzel az ízére, imádni fogod! Számomra az elsődleges ok, amiért soha nem akarom abbahagyni a tanulást és mindig jobb táncos akarok lenni, az az, hogy jobb táncos legyek a bulikban.

Hogyan teheted könnyebbé azokat az első, ijesztő alkalmakat? Menj együtt egy barátoddal a táncóráról, táncolj párat, és ne nagyon ítélkezz magad (vagy mások) felett! Hamar eljön az ideje, hogy egyszer csak észreveszed: már táncolsz! Találj olyan táncpartnereket, akikkel szeretsz táncolni, és próbáld ki mindazt, amit felszedtél az órákon! Sosincs túl korán elkezdeni a bulizást – úgyhogy kapd össze magad, és irány a következő alkalom!

 1. Ne hagyd, hogy a tehetséged, vagy annak hiánya az utadba álljon!

Úgy gondolod, több vagy kevesebb “született tehetséged” van a tánchoz, mint az átlagnak? Hát igen, néhány embernek lehet született tehetsége, vagy csak eleinte könnyebben veszi az akadályokat valamiért. De nem véletlenül mondják, hogy a kemény munka meghozza a gyümölcsét, szemben a lusta tehetséggel, aki hamar lemaradhat a fejlődésben. És az biztos, hogy olyan született tehetség nincs, aki csak besétál a táncparkettre, és mindent eleve tud a táncról. De kell tulajdonképpen, hogy te legyél a legjobb táncos a világon ahhoz, hogy élvezd? Egyáltalán nem.

Láttam olyan embereket csodálatos táncosokká válni, akiknek szilárd meggyőződésük volt, hogy képtelenek megtanulni táncolni, vagy hogy nincs ritmusérzékük, vagy nem tudják a csípőjüket mozgatni, és mostanra tökéletes a ritmusérzékük és remek a csípőmozgásuk. Soha ne döntsd el előre, hogy mire nem vagy képes, döntsd inkább azt el, hogy mindent beleadsz, és kápráztasd el saját magadat azzal, hogy mi mindenre vagy képes valójában!

 1. Szeresd a tükröt!

A fejlődés kulcsa nem az, hogy folyamatosan másokhoz méred a tudásod. Természetes, hogy elérkezel egy olyan pontra, ahol úgy érzed, hogy mindenki más sokkal gyorsabban tanul nálad. De ahelyett, hogy a többieket vizslatod, nézz inkább a tükörbe! Nézd meg magadat, és vedd észre, hogy mennyit fejlődtél! És közben ne bagatellizáld el a saját eredményeidet! Nézd azt, hogy hogyan lehetsz még jobb, mi lehet a következő célod, és hogy milyen lépéseket kell megtenned annak eléréséhez! Ne félj a tükörtől, mert az (a kamerával egyetemben) az egyik legalapvetőbb gyakorlási segédeszközöd!

 1. Soha nem leszel kész – és ez jó!

Ez itt egy kicsit karikaturisztikus ábrázolása a zoukkal kapcsolatos tudásom alakulásának az elmúlt négy évben:

A tánctanulás során nincs olyan, hogy készen állsz vagy készen vagy. A képességeid, a tudásod és az érdeklődésed folyamatosan alakul. Az a kép, amit magadról mint “haladó táncosról” alkottál, ezerszer is meg fog változni. Ez rendben is van, és ha olyan vagy, mint én, minden egyes lépést imádni fogsz az úton. Még azokat is, amiket hátrafelé teszel meg, és amelyek hosszútávon bámulatos meglátásokat és örömöt hozhatnak. Minél több dolgot tanulsz meg, annál több új dolgot találsz, amit meg- vagy újra kell tanulnod. Számomra a tánc olyan, mint egy őrjítő, ámde feneketlen kincsesláda.

 1. A társas tánc nem egy “konfekció méret”, mely mindenkire jó

Nem járhatsz mindenki kedvében, igaz? De erről könnyű megfeledkezni és rosszul érezni magad, mikor látszólag nem sikerül megfelelned az elvárásoknak. Előfordulhat, hogy valakivel nem tudsz jól kapcsolódni, vagy valaki mással úgy tűnik, hogy folyton ütemen kívül táncolsz, vagy bármi más okból nem élvezed a táncot valakivel. Nyilván ahogy fejlődsz, ez egyre ritkábban fog előfordulni. De…. Az embereknek különböző a zenei ízlésük, a táncstílusuk, másképp interpretálják a zenét, más a kapcsolódásuk, a testfelépítésük, a hangulatuk… Ami valakinek pont tökéletes és örömöt szerez neki, az neked talán nem működik olyan jól.

Általában amikor valakivel táncolsz, igyekszel alkalmazkodni ahhoz, ahogy vezet/követ, de még így se lehet mindig tökéletes vagy legalább közel tökéletes az összepasszolás. És ez rendben is van. Ez nem feltétlen jelenti azt, hogy valami gond lenne veled vagy a partnereddel. És azt se felejtsd el, hogy természetes, hogy nem tudsz mindent az elején, ezen nem kell stresszelni! Az a jó a táncban, hogy két ember, aki teljesen különböző háttérrel, képességekkel, testalkattal és preferenciákkal rendelkezik, mindezek ellenére egész bámulatosan jót tudhat együtt táncolni. És milyen unalmas lenne, ha mindannyian tökéletesen összeillenénk!

 1. Fogadd el az egyéniséged!

Mondtam már, hogy a bulizás nem konfekcionális? Ha elkezdesz táncolni és felteszed azokat a nagyon fontos kérdéseket a táncos barátaidnak (és akkor is, ha nem teszed fel), tanácsok garmadáját fogják rád zúdítani. Jó, ha mindet meghallgatod, de azt is jó szem előtt tartani, hogy nem feltétlen fog nálad 100%-ban működni minden, amit hallasz, vagy lesz számodra releváns vagy egyáltalán igaz – sajnos nem mindenki tud mindent. Az egyetlen ember, akire hallgatnod kell, és akihez maradj hű, az te magad vagy. Merj eltérni a bevett sémáktól, és belevinni táncodba a saját egyéniségedet! A tánc nagyszerű lehetőség, hogy kifejezd magad – használd ki! Kerüld a cimkézést, a kritizálást, és maradj örökké kiváncsi! Biztos lehetsz benne, hogy további dimenziókat fedezel fel így a táncban, ahogy azt is, hogy ki is vagy te, és milyen a személyiséged.

 1. A tánc remek lehetőség, hogy új barátokra lelj

Gondolhatod úgy, hogy épp elég barátod van. Nos, ha tényleg így gondolod, akkor tartsd magad távol a tánctól! Én nem kifejezetten azért kezdtem el táncolni, hogy új embereket ismerjek meg – nem is igazán tudtam, hogy mire számíthatok. De észrevettem, hogy ez nagyszerű és valóban szórakoztató módja annak, hogy mindenféle emberrel találkozhassak a világ minden tájáról. A leggyorsabb módszer arra, hogy ezt észrevedd, ha utazol: menj el egy helyi buliba, táncolj párat, és máris egy csomó új helybeli barátra tettél szert!

Gyors megjegyzés a táncról és a “több, mint barátkozásról”, avagy bepasizásról/becsajozásról: a social dance (buli) nem rapid randi! Ha te, vagy az, akivel táncolsz, vagy a párod, aki otthon ül, ezt nem érti, akkor gondold ezt át, és bátran világosítsd fel magadat/őket. Könnyű összekeverni ezeket a dolgokat, ha valaki nincs ahhoz szokva, hogy testközelben legyen valakivel, aki nem a házastársa/barátnője/barátja. Fel kell ismerned, hogy közel lenni egy másik emberhez teljesen természetes dolog, és tánc közben ez a kettőtök kapcsolatának megfelelő keretek között zajlik. Tiszteld a táncpartnereidet, ne akard felszedni őket és ne viselkedj helytelenül! Így biztos lehetsz benne, hogy szívesen táncolnak majd veled a jövőben is.

 1. Soha többé nem tudom elképzelni az életemet tánc nélkül

Ezt igazából nem kellett tudnom, amikor elkezdtem táncolni. De meg akartam említeni, hogy bizonyítsak vele egy tételt: ez a legmeglepőbb hozadéka a táncolásnak! Teljesen rendben van, ha egy kicsit megőrülsz a táncért – csatlakozz te is a klubhoz! 🙂

Ford: Coti, köszöni a segítséget Valinak 🙂
(2015. december)

 

2024 május

hét ked sze csü pén szo vas
1
 • Goldance kezdő I Hajni-Marci
 • DanceFloor Szeged - kezdő tanfolyam
 • Mojito -KEZDŐ Újpesten
 • Goldance kezdő II - Marci és Hajni
 • SZÜNET Freeswing kezdő Zsolttal és Fannival
 • Swinghearts kezdő Marcival és Timivel
 • Swinghearts kezdő tanfolyam Marcival és Timivel
 • Mojito kezdő 2 tanfolyam
2
3
4
5
6
7
8
 • Goldance kezdő I Hajni-Marci
 • DanceFloor Szeged - kezdő tanfolyam
 • Mojito -KEZDŐ Újpesten
 • Freeswing kezdő Zsolttal és Fannival
 • Goldance kezdő II - Marci és Hajni
 • Swinghearts kezdő Marcival és Timivel
 • Swinghearts kezdő tanfolyam Marcival és Timivel
 • Mojito kezdő 2 tanfolyam
9
10
11
12
13
14
15
 • Goldance kezdő I Hajni-Marci
 • DanceFloor Szeged - kezdő tanfolyam
 • Mojito -KEZDŐ Újpesten
 • Freeswing kezdő Zsolttal és Fannival
 • Goldance kezdő II - Marci és Hajni
 • Swinghearts kezdő Marcival és Timivel
 • Swinghearts kezdő tanfolyam Marcival és Timivel
 • Mojito kezdő 2 tanfolyam
16
17
18
19
20
21
22
 • Goldance kezdő I Hajni-Marci
 • DanceFloor Szeged - kezdő tanfolyam
 • Mojito -KEZDŐ Újpesten
 • Freeswing kezdő Zsolttal és Fannival
 • Goldance kezdő II - Marci és Hajni
 • Swinghearts kezdő Marcival és Timivel
 • Swinghearts kezdő tanfolyam Marcival és Timivel
 • Mojito kezdő 2 tanfolyam
23
24
25
26
27
28
29
 • Goldance kezdő I Hajni-Marci
 • DanceFloor Szeged - kezdő tanfolyam
 • Mojito -KEZDŐ Újpesten
 • Freeswing kezdő Zsolttal és Fannival
 • Goldance kezdő II - Marci és Hajni
 • Swinghearts kezdő Marcival és Timivel
 • Swinghearts kezdő tanfolyam Marcival és Timivel
 • Mojito kezdő 2 tanfolyam
30
31