Kaye Karen: Amikor a tánc már nem boldogít…

When Dancing isn’t Fun Anymore

Amikor a tánc már nem boldogít…

Két barátom most hagyott fel a tánccal. Egyikük azért, mert nem bírta a visszautasítást. A másik pedig utálta a közeget; nem kapta meg a támogatást, amire szüksége lett volna, és képtelen volt fejlődni.

Néhány dolog, amit hasonló helyzetben megtettem, és néhány, amit többször kellene.

#1. Képezned kell magad! Legyünk őszinték: táncolni sokkal szórakoztatóbb, ha nagy rád az igény, különösen a jó táncosok körében. Senki sem akar 1000Ft-ot fizetni azért, hogy három órán át ücsörögjön. Attól leszel kívánatosabb, ha alaposan képzed magad. Mindig ámulatba ejt, ha belegondolok, mennyi részletet kell kidolgozni, hogy valaki kívánatosabb táncpartner legyen. Ha fantasztikus táncosokkal akarok táncolni, ugyanannyi munkát kell belefektetnem, mint amennyit ők fektettek bele. És igen, a kulcs a magánórában rejlik… rengeteg magánórában.

#2. Kezdeményezz! Ha nem annyira szórakoztató a közösségedben táncolni, mert alacsony a tudásszint, akkor kezdeményezd az emberek továbbképzését. Szervezz egy praktikát, ahol a jelenlévők visszajelzést adhatnak egymásnak. Hozd össze a barátokat, hogy dolgozhassatok a témákon. Hívj meg egy pro-t, hogy tartson workshop-ot, és ha megteheted, lásd vendégül. Ha te vagy a legjobban képzett ember a táncteremben, és mindenki más küszködik, építs kapcsolatokat azokkal, akik őszintén érdeklődnek a fejlődés iránt. Kedvesen ajánlj nekik útmutatást és coaching-ot, hogy hogyan fejlődhetnek, pl. irányítsd őket egy kompetens profihoz. Néha az emberek egyszerűen nem tudják, hogy miről maradnak le.

Másik opció, hogy szó szerint „kezdeményezz!”, azaz vezess! Követők, lehet, hogy imádni fogjátok a vezetni tanulás kihívását, és bizony sok srác imád követni is! Lenyűgözött, hogy mennyire cool volt a másik oldalt kipróbálni. A másik szerep elsajátítása egészen új energiákat tud behozni egy áporodott táncéletbe.

#3. A SocialDance melós! Introvertált vagyok, de mikor megérkezek a buliba, odateszem magam, hogy a termet körbejárva lehetőleg mindenkit üdvözöljek. Esetleg még azoknak is bemutatkozom, akiket nem ismerek. Néha egyszerűen nincs hozzá kedvem, ilyenkor inkább elbújok egy sarokba, de amikor megteszem, látványos a különbség. Ez ahhoz is hozzájárul, hogy keresettebb partner legyek, hiszen a legtöbb ember a barátaival szeret táncolni, illetve olyanokkal, akik nyitottnak és barátságosnak tűnnek.

A közösség meghatározó része bármely páros táncnak, tehát fektesd be az energiát, hogy részévé válj a közösségnek! Okkal nevezik social dance-nek (társas(ági) táncnak) – társaságinak kell lenni, a táncparketten és azon túl.

#4.Vegyél vissza az elvárásaidból! Ha nem érzed már jól magad, állj meg egy pillanatra és gondold át, miért. Hány ok vezethető vissza teljesítetlen elvárásokra? Pusztán az, hogy megjelensz egy buliban, nem garantálja, hogy táncolni is fogsz. A legjobb táncosok talán észre sem vesznek, vagy nem keresnek meg. Az élet sokkal könnyebb, ha visszaveszel az elvárásaidból, és megtalálod a módját, hogy mindig a legjobbat hozd ki az adott szituációból.

Épp nincsenek jó táncosok? Használd ki az alkalmat, hogy szociális legyél és építs kapcsolatokat! Úgy érzed, keresztülnéznek rajtad? Dolgozz a szóló tánckészségeiden, vagy tanulj más táncokat. Bármi is történik, tanuld meg elfogadni, és hozd ki belőle a legjobbat!

#5. Válts szólóra! Ha ódzkodsz mások megkörnyékezésétől, pusztán szórakozni akarsz, vagy csak nem akarod az elégedettséged mások függvényévé tenni, próbálj ki egy szóló táncot. Blues, transztánc, hastánc, törzsi fúzió, hip-hop, afro, rúdtánc, akrobatika – számtalan lehetőséged van, hogy kezedben tartsd a gyeplőt.

#6. Tarts szünetet! Én rendszeresen tartok… Van úgy, hogy éppen nem esik jól. Tarts pár hét szünetet és valószínűleg újult erővel fogsz visszatérni! Esetleg rádöbbensz, hogy egy másik tánc kipróbálására van szükséged. Lehet, hogy a tested csak le van harcolva. Én rendszeresen kiégek a táncoktól, és a hangulatomnak megfelelően rotálom őket sorra.

Felfedezheted magadról, hogy vannak személyes problémáid, melyeken dolgozni kell (elutasítás, bizonytalanság, önbizalomhiány) – ebben az esetben muszáj velük foglalkozni, hogy ne kísértsenek tovább! Bármi is legyen az, adj magadnak időt, hogy pihenj, gyógyulj és újra talpra állj! Mindig jólesik visszatérni, különösen, ha a barátaid is izgatottak, hogy újra láthatnak.

Mikor már egyszerűen nem élvezed, egy dolgot kell csak tenned: valami mást.

A közeg, melyben táncolsz, talán sosem fog változni. De Te változhatsz.

És csak ez tud változást hozni a közegbe.

************************************************

 

Írta: Kaye Karen

Fordította: Székely Bálint

 

Ez is érdekelhet: A táncosok három pokla