Versenytippek swingtáncosoknak

Az eredeti ajánlást itt találod.

 

A verseny előtt

 1. Tudd, hogy miért akarsz versenyezni. Csak akkor indulj a versenyen, ha TE valóban versenyezni szeretnél. 

 2. Fogadd el, hogy azzal, hogy indulsz a versenyen, a teremben mindenkinek megadod az engedélyt, hogy kritizálja a táncodat. 

 3. Olvasd el az adott verseny szabályzatát. Ha kérdésed van, az esemény szervezőit / a versenyző társaidat kérdezd. 

 4. A lehető leghamarabb regisztrálj a megfelelő divízióba/kategóriába*. Ha nem vagy biztos a divíziódban, konzultálj a regisztráiós csapattal vagy a főbíróval

 5. Mindig ellenőrízd a menetrendet, mert lehetnek utolsó pillanatos változtatások a regisztráció határideje, a verseny időpontok vagy a marshaling tekintetében! 

 6. A szervezőkkel és az önkéntesekkel tisztelettel bánj. 

 7. Ellenőrizd, hogy a rajtszámod, amit kapsz, valóban az, ami a nevedhez kötődik, és hogy a WSDC számod is helyes. 

 8. Táncolj a verseny előtt a versenyzőruhádban a felrögzített rajtszámoddal (biztosan jól látszik?), hogy elkerült a verseny közbeni problémákat az öltözeteddel, vagy hogy nem tudnak a bírók beazonosítani. 

 9. Legalább 10 perccel a versenyszámod előtt állj készen a versenyre a táncteremnél. Amennyiben az eseményen marshaling is van, 15 perccel korábban érkezz meg oda és jelentkezz be. 

 10. Minden cuccodat (pl. víz, törölköző, cipőkefe stb.) egy helyen tartsd. 

 11. Tartózkodj az alkoholtól és egyéb hangulatmódosító szerektől. 

 12. Melegíts be egy baráttal vagy egy potenciális versenypartnerrel. 

 13. Fogadd el, hogy a partnerednek lehetnek nem ismert nehézségei (pl a timing-gal, a kapcsolattal vagy a zeneiséggel). 

 14. Leaderek: készülj egy vezethető megoldással amit a parkettra bemenetelkor illetve lejövetelkor tudsz alkalmazni, amennyiben jam formátumú versenyrészre is számíthatsz*. 

A verseny közben

 1. Figyelj oda, amikor a nevedet/rajtszámodat szólítják, és sietve foglald el a kijelölt helyedet. 

 2. Udvariasan kövesd az MC (=ceremóniamester) és/vagy a versenyszervezők utasításait.

 3. Leaderek: ne hagyd el a sorodat, hogy felkísérd a followert a parkettra, csak ha erre utasítanak. Ha elhagyod a sort, az problémákat okozhat a bíróknak vagy a versenyszervezőknek.

 4. A partnereidet mosolyogva, pozitív hozzáállással fogadd és üdvözöld. 

 5. Csak a döntőben: nyugtázd a bírók jelenlétét.

 6. Válassz megfelelő helyet a táncodhoz, kivéve, ha egy meghatározott formátumra utasítanak (pl körbe). 

 7. A slotod megfelelő irányú legyen az instrukciónak megfelelően. Ha nincs megadva az irány, általában a kamerával és/vagy a bírákkal párhuzamos irány a megfelelő. Arrange your slot in the proper orientation as directed. If no direction is given, it is generally best to run the slot parallel to the camera and/or judges.

 8. Figyeld a zene bevezető részét, amíg tisztán kihallod az ütéseket, és onnantól arra táncolj. Ha nem hallod az ütéseket, kövesd a partnered testbeszédét, vagy “másold” a nálad tapasztaltabb közeli versenyzők timing-ját.
 9. Lélegezz, lazíts és mosolyogj. Ne számolj hangosan és ne énekeld a dalt hangtalanul sem.

 10. Fókuszálj a partneredre. Alkalmazkodj a képességeihez, preferenciáihoz, korához és korlátaihoz a figurák és a styling megválasztásával. 

 11. A döntőben: röviden köszönj a nézőknek egy mosollyal/integetéssel a táncod végén. 

 12. Viselkedj megfelelően ,amikor a versenytársaid táncolnak – lehet, hogy látszani fogsz a videofelvételükön a háttérben. 

 13. Minden elődöntős tánc után úgy állj vissza a sorba, hogy a rajtszámod tisztán látható legyen a bíráknak. 

 14. Élvezd! 

A verseny után 

 1. Kedvesen mondj köszönetet, ne vitatkozz a dicsérő szavakkal. 

 2. Tartózkodj a negatív megjegyzésektől a partneredre, a zenére, a parkettára, a bírákra, stb. vonatkozóan.

 3. Az eredményhirdetésen lehetőség szerint vegyél részt. Ha nem tudsz ott lenni, beszéld meg egy barátoddal, hogy vegye át az esetleges díjadat. 

 4. Ha nyersz vagy helyezést érsz el, vedd át a nyereményed és fotózkodj gyorsan. A followerek a leaderek előtt álljanak, a kamerával szöget bezárva, a kupát egyenesen tartva a derékmagasságban. A dobogósok gratulálhatnak egymásnak a csoportfotó előtt. 

 5. Mosolyogj és legyél jófej, fogadd a vereséget méltósággal. Gratulálj a győzteseknek akkor is, ha nem tetszenek az eredmények.  

 6. Nézd meg a kirakott pontozást – kérdezd meg a  pontozót / főbírót, ha nem érted.

 7. Vedd számba, hogy hogyan tudnál javítani a teljesítményeden, de ne engedd, hogy a verseny/az eredmények tönkretegyék az eseményt számodra vagy a barátaid számára. 

 8. Kérdésed van vagy sérelmezel valamit? Az eredményhirdetés után azonnal kérdezd meg a főbírót – kedves, professzionális stílusban. 

 9. Ne veszítsd el a realitásodat! A verseny csak tánc! Ha nem jutottál döntőbe és valaki más bejutott (akiről úgy gondolod, hogy nem olyan jó táncos), kérdezd meg magadtól: “Jobb volt-e az én legrosszabb 12 másodpercem az ő legjobb 12 másodpercnél?” 

 10. Ne várj el személyes visszajelzést a bíráktól, hacsak nem egyeztettél velük előre erről. Lehet, hogy csak a spotlight táncokra emlékeznek, szükségük lenne a jegyzeteikre a válaszhoz, és tilos megbeszélniük a pontozást az eredményhirdetés előtt. 

 

A WSDC ezúton köszöni Kelly Casanovának ezen válogatását a 2019-ben megjelent Competition Tips for Swing Dancers-ből. The WSDC wishes to thank Kelly Casanova for this selection of content from her Competition Tips for Swing Dancers, updated in 2019.

 

* Verseny típusok és szintek leírásáért katt ide