Milyen a megfelelő tánccipő WCS-hez?

Érdemes ránézni, ha kicsit is bizonytalan vagy, hogy milyen cipőt viselj órára, workshopra, buliba vagy versenyre! Ez már a 2019-es 2024-es frissített változat, az új trendek figyelembevételével! A lényeg alább, a miértekért olvasd az eredetit a képre kattintva!

Ha pedig mélyebben érdekel a téma és van egy órád, itt egy angol nyelvű videó a témában: https://www.youtube.com/watch?v=p0pLvcqNEwI&ab_channel=NerdyWCS

A divat, csak úgy, mint a west coast swing, fejlődik, ahogy a trendek változnak és új technológiák válnak elérhetővé. Ez az egyik legkedveltebb cikkem, pár új kiegészítéssel!

Tapadás-menedzsment

Valójában bármilyen cipőből lehet tánccipő, ha valamennyire

rugalmas a talpa és velúr borítja. Van, aki a kedvenc cipőjét egyszerűen elviszi és velúrt rakat a talpára, de én a csináld magad híve vagyok, amihez csak maradék velúr bőr és egy jó erős ragasztó kell. Nemrégiben ismertettek meg a www.soles2dance.com  weboldallal, ahol öntapadós velúrlapokat lehet rendelni, amit csak egyszerűen a cipőd méretére kell vágnod. Úgy tűnik az öntapadó része elég jó, nem válik el a cipő talpától. Én adok neki egy esélyt.

De beszéljünk a valóban elérhető tánccipők típusairól: pro és kontra, kényelmi- és divatmegfontolásokból, és a bírók ajánlásairól. Sok cég van odakint, gugli a barátod, de amiket itt mutatok, azok a WCS közösség táncosainak saját márkái.

Sarokmagasság

A west coast swing egy nagyon természetes, ergonómikus tánc, ami nagyon közel áll a stilizált sétához. Ami azt is jelenti, hogy az a  sarokmagasság az ideális, amit hétköznap is viselnél (mármint egész álló nap). Bármi, ami magasabb, mint 1,5 inch vagy 4 cm, már zavarni fog abban, hogy megfelelően tudj lépni akár előre, akár hátra. Az ennél magasabb sarkú cipőnek már hosszab talpboltozata kellene, hogy legyen, hogy stabilizáljon, ami gátolja a talp rugalmasságát, és nem fogsz tudni a lábaddal spiccelni vagy gördíteni.

Ugyanakkor a lapostalpú cipőknek is megvannak a maguk hátrányai – mivel a legtöbb ember az egész napját kicsit emeltebb sarkú cipőben tölti, amikor lapostalpút vesznek fel, túltolják a sarkukat a padló felé minden előrelépésnél, amitől a nagylábujjuk már-már komikusan túlfeszül. A rövid talpboltozat is veszélyes lehet egy átlagos embernek, akinek nem elég erősek a lábai a stabilitáshoz. Míg a láb gördítése és a séta, ahol előbb a sarkad teszed le természetes az embernek. a legtöbb ember nem tudja hogyan kell a klasszikus táncra jellemző módon lépni.

Tehát jegyezd meg: lapostalpúban táncolást technikailag nehezebb színlelni, úgyhogy azt meg kell tanulni. A tánccipő is egy eszköz, nem csak egy divatcikk!

To shank or not to shank

A cipő boltozata (lehet nem így hívják magyarul, bocsi, angolul “shank”) a cipőnek az a merev része, ami struktúrát ad a cipőnek a sarok és az orr között. A legtöbb utcai cipőnek végig van ilyen, míg a tánccipőknek inkább csak félig vagy csak részben, amitől könnyebb benne spiccelni.

Azok a táncosok, akiknek még nem elég erős és stabil a lába és a bokája, jobbnak találhatják az erősebb boltozatú cipőket. Lehet akár plusz talpbetétet is tenni a cipőbe az extra tartásért, de egy prif kineziológus valószínűleg azt mondaná, hogy egy láberősítő program jobbat tenne neked hosszútávon.

És innen már csak a lényeg:

Unisex cipők

Toms és Converse

(Sárga jelzés: hivatalos versenyeken kerülendő) (szerk.megj.2024.: az új típusú Tomsok talpa már nem az igazi tánchoz!)

Beltérre/kültérre

Fuego Shoes

Taygra

Magasszárú cipők

(Sárga jelzés)

Jazz Cipők

(Sárga jelzés)

 

(Sárga jelzés, velúr talppal zöldülő)

Női cipők

Szandálok

(Zöld jelzés)

Egyéb szandálok

(Zöld jelzés)

Csizmák és bokacsizmák

(Zöld jelzés)

 Marine Lauren shoes, Shoes by StephaneDanceWear EuropeLeo Dance Shoes and SwaydShoes.

Balett típusú tánccipők

(Zöld jelzés) DanceWear Europe.

Latin gyakorló cipők

(Sárga jelzés)

Lapos divatcipők

(Piros jelzés)

 

 

Magassarkú cipők

(Piros jelzés)

Férfi cipők

BSoul loafers by Brennar Goree

(Zöld jelzés)

“The Jordans” magasszárú tánc-tornacipő

(Zöld jelzés)

Lapos talpú csoszogók: Converse, Vans etc.

(Sárga jelzés: alkalomfüggő)

Hibridek

(Zöld jelzés)

Standard  Oxford Versenytáncos cipő

(Zöld jelzés)

 

Latin cipők tangó sarokkal

(Zöld jelzés)

Latin cipők kubai sarokkal

(Piros jelzés)

Aris Allens

(Sárga jelzés)

European Blunt Toes

(Piros jelzés)

 

És ahol be tudsz szerezni jó tánccipőt:

Brigell Boots and Shoes méretre

TAYLOR TÁNCKELLÉK SZAKÜZLET  (Latin lányka tánccipő)

Sansha Magyarország iDancestore – Tánc és Balett Kellék Szaküzlet

Swayd Dance Shoes

Van még egy Decathlonos cipő, amire sokan esküsznek: férfi és női.

Illetve hasonló ez is: férfi, női, gyerek

…és az internet zegzugos világa… csak óvatosan!

Például ez most (2023.június) ugrott elém fb-on. Végül én rendeltem egy szandált (2024. január), és kényelmes! (kocka sarkúra keress rá!) És persze férfi tánccipő is van.
Ez egy kicsit drágább, Németországból, de szintén kipróbált: női és férfi WCS cipők.