MYLES ÉS TESSA: Gondolkodsz az első nemzetközi WCS eseményeden?

Az eredetit itt találod, a fordítást pedig alant:

Myles Munroe és Tessa Cunningham Munroe:
Gondolkodsz az első nemzetközi WCS eseményeden?

Egy ideje már jársz West Coast Swing órákra, és a videók is inspirálnak, amiket láttál, szóval most azon filózol, hogy engedj-e a hívásnak hogy részt vegyél az első nemzetközi workshopodon?

Megértelek.

Itt egy rövid lista pro- és kontra, ami segíthet a döntésben.

Először is a saját sztorim…

Az első WCS eseményem

Mielőtt minden elkezdődött, már 10 hónapja egy társastánc-tanári képzésen vettem részt, amikor végre oda jutottunk, hogy west coast swinget is tanítottak nekünk.  De akkoriban az első találkozásaim ezzel a táncstílussal (helyi, személyesen, 2000 körül) EGYÁLTALÁN nem inspiráltak. Egyszerűen unalmasnak tűnt: zombik úsztak egyik oldalról a másikra vacak honky-tonk blues zenére. Sokkal jobban érdekelt a jive vagy a hustle vagy a csacsa.

De az oktatónk arra biztatott, hogy vegyünk részt egy “gyorsított” tréningen, egy 3 napos tánceseményen, amit Seattle’s Easter Swing-nek hívnak. Nem voltak számomra ismeretlenek ezek az összejövetelek, úgyhogy bepakoltam ésszerűen az üzleti ruhatáramat (amit később persze megbántam), és mindösszesen 4 darab west coast swing magánóra után elindultam a 3 órás utazásra a határ túloldalára.

Amikor megérkeztem, totál ledöbbentem. Embereket láttam táncolni a saját korosztályomból olyan zenékre, amiket a rádióból ismertem, és mekkora szabadsággal! Egyáltalán nem tűntek zombiknak, és ez a tánc azonnal kiütötte a kedvenceimet, a hustle-t és a jive-ot a dobogó tetejéről. Amikor aznap éjjel a koreós fellépéseket néztem, az állam is leesett és végleg elvesztem. Teljesen más emberként távoztam arról a hétvégéről. Amikor hazaértem, minden pénzemet, amit a heti tanítással kerestem, a westie függőségem kielégítésére fordítottam. Végül ez lett a karrierem katalizátora is.

 

És ez a sztori koránt sem egyediinkább abszolút tipikus.

 

Úgy gondolod, hogy még nem állsz készen egy táncos eseményre?

Hoppsz… engedd meg, hogy tisztázzak egy félreértést…

Manapság a west coast swing már nem akkora nagy misztérium – a közösségi médiában rengeteg fantasztikus példát láthatunk rá. Úgyhogy velem ellentétben, neked valószínűleg elég jó elképzelésed lehet az ebben a táncban rejlő lehetőségekről. 

Azonban könnyen lehet, hogy azt feltételezed, azok a videók mind profi táncosokkal készültek, és az események, amiken versenyeznek csak profi táncosoknak szólnak, vagyis nem valók neked. De erről szó sincsen: a táncos események/hétvégék mindenféle szintű táncos számára nyitva állnak – több száz ember, a teljesen kezdőktől a tanárokig és profi táncosokig. Csak a többiekről nem látsz gyakran felvételeket.

Valójában a résztvevők demográfiai adatai egy piramist formáznak, legnagyobb számban a kevésbé képzettek képviseltetik magukat. Más szavakkal, ezek az események valójában olyan amatőr hobbitáncosokra vannak szabva, amilyen te magad is vagy.

 

Mi történik egy eseményen?

Workshopok

Az események szervezői a legnagyobb profikat szerződtetik a régión kívülről, néha az egész világból, hogy amatőr táncosoknak tartsanak tematikus workshopokat. Ezek általában teltházasak, mert ritka lehetőséget nyújtanak új anyagok elsajátítására olyan szakértőktől, akikhez normál esetben nincsen hozzáférésünk.

A workshopok néha szintezettek, ami azt jelenti, hogy adott képességi- vagy képzettségi szintű táncosoknak szólnak. Máskor tematikusak, amik egy adott témára fókuszálnak, és nyitottak mindenféle szintű táncos részére. Bárhogy is, egész biztosan más érzést nyújtanak majd, mint a normál heti óráid.

Ezen workshopok bármelyike akár egyedül megérheti a hétvégi jegyed árát, pusztán az oktatás színvonala és a tudás miatt, amivel távozol, aminek az összegyűjtése egyébként akár éveket is igénybe vehetne. És naponta legalább néhány ilyen workshopon részt vehetsz majd.

Versenyek

A videók, amiket láttál, általában versenyeken készülnek. A verseny a hétvége egyik fénypontja, és mindenféle szintű táncos számára van benne hely, a teljesen kezdőktől a bajnokokig. Az első eseményemen bíztattak, hogy versenyezzek, de én kinevettem őket, mondván, hogy nem vagyok én ahhoz elég jó.. de miután megnéztem a versenyt, amiben indulhattam volna, már megbántam a döntésemet. Azt a versenyt olyanoknak szánták, amilyen én is voltam, és én kihagytam ezt a lehetőséget… egy egész évet kellett várjak a következőre.

De versenyezni nem kötelező! Azért jó, mert megkönnyíti, hogy találkozz olyanokkal, akiket később a buliban is megkereshetsz egy táncra, mert hallhatod a barátaidat, ahogy neked szurkolnak, és a hétvége folyamán ekkor tudhatod magadénak a legnagyobb parkettarészt. 

Az amatőr versenyeken túl vannak profi fellépések is, fantasztikus és inspiráló koreókkal (és imprókkal! a ford). Még ha láttál is már profikat táncolni a videókon, csak úgy, mint a sportok esetében, semmi sem fogható ahhoz az érzéshez, amikor élőben élheted át ezeket a nagyszerű előadásokat és a tömeg energiáját.

 

Bulik

Ez jelenti abszolúte a legnagyobb vonzerőt a legtöbb táncos részére. Az eseményeken a lehetőség, hogy valakivel szabadon táncolj, gyakorlatilag napi 24 órában rendelkezésedre áll. És az emberek ezt ki is használják! És bár táncolhatsz bármikor a workshopok vagy a versenyek szüneteiben is, de nagyjából este 11 óra után a világítás elhalványul és a parkett megtelik lendületes, vibráló energiákkal és a tánc eltart 3-ig, 4-ig, 5-ig… vagy akár a reggeliig!

A WCS-függők összegyűlnek a világ minden tájáról, hogy osztozzanak ebben a globális művészeti ágban, és közös táncnyelvünkön társalogjanak. (hű, ez aztán a mondat 😀 a ford.)  A buliban táncolás olyan koncentrált gyakorlásnak számít, hogy a tested és az agyad gyakorlatilag jelentős ozmotikus képességnövekedést élvezhet pusztán a magával ragadó táncoknak köszönhetően. (ez se semmi 😀 a ford.) És ebből általában 3 estényi van egymás után!

Teljesen kész leszel a látványtól, ahogy a hotel óriási báltermében táncosok százai ropják, első ránézésre mind fantasztikusan…. Ez elég ijesztő tud lenni… De ha egy pillanatig odafigyelsz és megnézed a párokat, egyiket a másik után, észre fogod venni, hogy a képességeik széles skálán mozognak, és rá fogsz jönni, hogy valójában tökéletesen beleillesz a képbe.

Mire haza kell menned, többé nem leszel az a táncos, aki ideérkezett. És ráadásul bevezettettél egy világméretű táncos család köreibe is.

 

A táncos család

Ahogy talán már fel is fedezted, a west coast swing nem csak addiktív és átformáló, de nagyon befogadó is. Mindegy, hogy a világon merre jársz, a westiek mindenhol egymásra találnak. Úgyhogy ezek az események olyanok, mint egy családi összejövetel – fogsz látni sok-sok olyan embert, akik már barátok, de a legtöbben nagyon is nyitottak az ismerkedésre és új barátok megszerzésére.

Az első Easter Swingemen csak 2 emberrel ismerkedtem meg először, de találkoztam tucatnyival, akik közül 6 a mai napig a legközelebbi barátaim közé tartozik, és közülük hárman az esküvőnkön is ott voltak 10 évvel később. Ezt azzal értem el, hogy elmentem a workshopokra és beszélgettem emberekkel. Együtt mentünk az étterembe. Együtt jelentkeztünk versenyre. Vagy egymás mellett ülve néztük a bemutatókat. És a közösségi média tényleg megkönnyíti a kapcsolattartást ezekkel az emberekkel, és az újratalálkozást a következő eseményen.

Az utórezgés

Az első eseményed szinte biztosan átformál majd. Az első este talán ijesztő lesz, csak lábujjhegyen merészkedsz majd a parkettre. Aztán a második estén már szinte mint egy gyakorlott matróz a fedélzeten, hogy aztán a harmadikon beüssön a mámor. Úgy fogsz távozni, mint aki beszívott, kimerülten, de a fellegekben, alig várva a következő eseményt.

Ez az utórezgés addig tart, ameddig csak hagyod. Segítheszt, hogy tovább tartson azzal, ha veszel pár magánórát, vagy regisztrálsz egy hétvégi workshopra, gyakorlod amit megtanultál, és amilyen gyorsan csak lehet, mész táncolni, miután hazaértél.

Amikor otthon elmész táncolni, úgy fogod érezni magad, mint akit túltöltöttek. Meséld el minden táncos barátodnak, hogy mit veszítettek, és mutasd meg az új tudásodat nekik! Legyenek olyan irigyek, hogy legközelebb biztosan elkísérjenek! Képzeld csak el, ha mindannyian akkorát tudnának fejlődni és inspirálódni, mint te! Milyen fantasztikus ugrás lenne az a te táncos közösségednek!

 

Azzal kezdtem ezt a cikket, hogy mondok pár dolgot pro és kontra, hogy segítsek dönteni és elmenj az első táncos eseményedre.

Hát, nem tudok, csak mellette érvelni. Úgyhogy csak menj!

Oké, megvettem a dolgot, melyik eseményre menjek először?

Nem számít, nem dönthetsz rosszul, akár választhatod, hogy egy helyi eseményt támogatsz a jelenléteddel.

De azért itt egy link az én első eseményemhez Seattle-ben: Easter Swing

Ha csak egy hónapja táncolsz kb west coast swinget, akkor nagyon javaslom a Beginner Bootcamp-et (amit mi fogunk tartani).

Az eseményekre a weboldalukon tudsz jegyet venni, de előbb feltétlen nézz körül a helyi WCS csoportokban, gyakran szoktak összegyűlni és csoportosan kedvezményes jegyet venni.

 

 

****************************
Ford: Coti, 2023. február

2024 július

hét ked sze csü pén szo vas
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
  • Pártos workshop Szegeden
  • FS Skillshop Summer Edition - Musical-easy
21
22
23
24
  • Krisztánc Flashmob tanulás
25
26
27
  • WestieWaves fókusz workshop Annával
28
29
30
31
  • Krisztánc Flashmob tanulás