Filantropikum: A tánc lassítja az öregedést és növeli az önbizalmat – állitják a szakemberek

Nem az első ilyen témájú cikk az oldalon, biztosan nem is az utolsó, de magyarul van, szerintem igazat szól (bár forrást nem közöl), úgyhogy megosztom ezt is, már csak a pozitív felhang miatt is e karanténterhes időkben 🙂

A tánc lassítja az öregedést és növeli az önbizalmat – állítják a szakemberek!

 

 

 

Hogy megmaradjon, ha eltűnne az oldal, idemásolom:

Az idő minden emberen, élőlényen és tárgyon is nyomot hagy, mert a változás, átalakulás folytonos, megállíthatatlan.

Jim Rohn azt mondja: “Vigyázz a testedre, mert ez az a közeg, ahol élned kell.”

És az, aki nem vigyáz eléggé a testi egészségére, annak veszélybe kerülhet a lelki egészsége is, ami kétséget kizáróan meg fog látszani, elsősorban abban, hogy kevesebb lesz az önbizalma.

Szakértők szerint az öregedés leghatásosabb lassítása a testmozgás révén érhető el. Német neurobiológusok szerint a legjobb módja, hogy kitoljuk a fiatalságunkat és megőrizzük jókedvünket, dinamikus, fitt egészségi állapotunkat, ha rendszeresen táncolunk.

A testmozgás, tánc révén az agy olyan pozitív ingereket kap, amelyek segítenek abban, hogy megőrizzük szellemi frissességünket, de javul majd a koordinációs képesség, jobb lesz az agy vérellátása, kisebb lesz az időskori elbutulás (demencia) kialakulásának esélye.

A tánc fiatalító hatását kísérlettel is igazolták, hiszen 52 idős önkéntest kértek meg arra, hogy segítsék a tudósok munkáját. Két csoportra osztották a résztvevőket, az egyik csoport táncolni ment, a másik esetében meg a sport volt az előírt tevékenység.

A szakértők ezután megállapították, hogy mindkét csoport esetében a foglalkozások hatására megnőtt az agy hippokampus része, amely többek között a memória központja is, ami azt jelenti, hogy a mozgás jótékonyan hat a szellemi frissesség megőrzése esetén. Később újból megismételték a vizsgálatokat, és kiderült, hogy a táncos csoport kognitív funkciói valamivel jobbak, mint a sportos társaiké, ezért kijelenthető, hogy a tánc az egyik legegészségesebb mozgásforma, amely a testet és a szellemet is fiatalon tartja.

Szóval, ha tehetjük, iratkozzunk be egy tánciskolába, és járjunk rendszeresen párunkkal az órákra, ha fontos az, hogy fiatalok, fiatalosak maradjunk.

filantropikum.com/a-tanc-lassitja-az-oregedest-es-noveli-az-onbizalmat-allitjak-a-szakemberek