Laura Riva: A tánc szeretetnyelvei

Biztos hallottatok már az öt szeretetnyelvről, ami a személyek közötti kapcsolatokat  írja le. Van, akinek az elismerő szavak fontosak, másnak az ajándékozás. Valakinek a szívességek, másoknak a fizikai érintés. És olyanok is vannak, akiknek a szeretett személy közelsége és a vele töltött minőségi idő számít. 

Ezek kapcsán elgondolkoztam, hogy talán vannak “szeretetnyelvek” a tánc kapcsán is. Talán az, hogy kivel tudunk jól kapcsolódni táncban, összefüggésben van azzal, hogy mi mihez tudunk legjobban kapcsolódni.

 

A tánc szeretetnyelvei

Csak úgy, mint az eredeti szeretetnyelvek, a tánc szeretetnyelvei is a kapcsolatokon alapulnak. A különbség abban rejlik, hogy milyen kapcsolatról beszélünk, és hogy valaki a kapcsolat milyen domináns jellemzőjét keresi a táncban.

Természetesen egyetlen táncos sem “beszél” csupán egyetlen szeretetnyelvet, vagy preferálja mindet egyidőben. Néha a választás a partneren vagy a zenén múlik. De a legtöbb táncos esetében van egy vagy kettő, ami őket erősebben szólítja meg, mint a többi.

Energia

Amire vágynak: vidámság, jó kedv

Legkevésbé kedvelt partnerük: azok, akik nem igazán adnak bele mindent a táncukba

 

Azok a táncosok, akik az Energia szeretetnyelvével kapcsolódnak, a tánctól láthatóan felpezsdülnek. Ez nem jelent komplexitást, de azt igen, hogy úgy akarják otthagyni a táncparkettet, azzal a feltöltöttség érzéssel, hogy tényleg teljesen kitáncolták magukat

Ők azok, akik akkor kapcsolódnak legjobban, ha a partnerük mindent belead a táncába. Nem érdekli őket, ha izzadnak, mert attól is azt érzik, hogy tényleg csináltak valamit. Nem bánják azt sem, ha kifulladnak. Számukra a tökéletes tánc az, aminek a végén épp némileg kimerültnek érezhetik magukat.

 

Játékosság

Amire vágynak: a móka!

Legkevésbé kedvelt partnereik: akik nem mosolyognak

 

Azok a táncosok, akik a Játékosságot értékelik, csak jól akarják érezni magukat. Nem érdekli őket annyira az érzékiség vagy a kihívás, de azt szeretnék, hogy a partnerük velük játsszon. Hogy ez mókás figurákban nyilvánul-e meg meglepő fordulatokkal vagy a zeneszöveg vicces interpretálásában, olyan partnerre vágynak, aki részt vesz ezeknek a megalkotásában velük.

Imádják a csapatmunka  érzetét, ami a kisérletezésből és az alkotásból ered. Számukra a tökéletes tánc az, ahol a partner velük kacag egy fura helyzetben vagy hibán, és ahol a tánc “tökéletessége” háttérbe szorul a játék kiélvezésével szemben.

 

Mély kapcsolat

Amire vágynak: a tökéletes összhang

Legkevésbé kedvelt partnerük: akik a figurákat vagy a kisérletezgetést a tökéletes kapcsolat elé helyezik

 

Ezek a táncosok ki akarják zárni a világot, hogy eggyé válhassanak a partnerükkel. Amit látnak, az nem sokat jelent nekik. Amit éreznek, az jelent nekik mindent. Inkább a lassú tempót és az egyszerű dolgokat preferálják, hogy fenntarthassák a “tökéletes kapcsolatot”, mint hogy gyors és összetett dolgokat csináljanak, és közben egy pillanatra is elveszítsék a varázslatot.

Számukra a “tökéletes tánc” az, ahol egyetlen pillanatban sem esnek ki a szinkronból a partnerükkel. Kedvelhetik a kifejezésmódot, a játékosságot, a kihívást vagy az energiát – de ezek mind eltörpülnek a szinkronicitás tökéletes érzete mellett. 

 

Kihívás

Amire vágynak: a kihívás

Legkevésbé kedvelt partnerük: akik nem próbálkoznak új dolgokkal, mert félnek a kudarctól

 

Ők azok a táncosok, akik folyamatosan nagyobb dolgokra törekszenek. Szeretik a trükkös figurákat, a bedöntéseket, a kihívást jelentő mozdulatokat. A vezetők élvezik, ha a “legtöbbet” tudják kihozni a partnerükből, míg a követők az olyan vezetést élvezik, aminek az eredménye valami olyasmi, amivel azelőtt még nem találkoztak.

Természetesen ők is szeretik a jó kapcsolatot és nem szeretik a veszélyes partnereket. De őket az a tánc, aminél nem kell folyamatosan a váratlant várni, kielégületlenül hagyja. Tudni akarják , hogy hány egylábast képesek forogni – és azt se bánják, ha ezt egy tánc alatt többször is megpróbálják. A tökéletes tánc őket azzal az érzéssel tölti el, hogy többet értek el, mint amit lehetségesnek tartottak.

 

Kifejezésmód

Amire vágynak: a zene érzetének tökéletes kifejezése

A legkevésbé kedvelt partnerük: Akik a zenétől függetlenül mindig ugyanúgy táncolnak.

 

Ők azok, akik érezni akarják a táncot. Érzelmekre vágynak, textúrára, kontrasztra. Olyan partnert szeretnének, aki a legtöbbet hozza ki minden egyes zenéből. Számukra a tökéletes tánc az, ami tökéletesen kifejezi a zene szellemiségét és hangulatát.

Megelégszenek egyszerű figurákkal, kisebb kapcsolati hibákkal is, amíg a zeneinterpretáció működik. Inkább csinálnak folyamatosan csak 4 figurát a zenével tökéletes összhangban, mint százfélét, aminek nincs köze a zenéhez. Imádják azokat a partnereket, akik a táncstílusukat a változó zenéhez tudják igazítani.

 

Kreativitás

Amire vágynak: új, kreatív táncmód

Legkevésbé kedvelt partnereik: azok, akik csak az órán megtanult mozdulatokat táncolják

 

Azok a táncosok, akik a Kreativitáson keresztül kommunikálnak, mindig valami újat szeretnének csinálni, vagy legalább valami új módon. Ők azok, akik “meg akarják szegni” a szabályokat, és együtt akarnak működni az alkotásban a partnerükkel. A megszokott vagy átlagos figurákkal kis mennyiségben elvannak, de azok nem elégítik ki az étvágyukat. 

A tökéletes partner számukra az, aki minden egyes új táncot úgy közelít meg, mint egy üres vásznat. Imádják, amikor a partnerük valami váratlant tesz hozzá a tánchoz, vagy egy mozdulat új dimenzióját kutatják. Inkább mennek egy göröngyös, kevésbé ismert úton, mint a “biztonságoson”, amin mindenki más halad.

 

Több mint egy nyelv

Természetesen abszolúte lehetséges több mint egy kategóriával azonosulni – a legtöbb ember ezeknek a nyelveknek egy keverékét élvezi. Lehet, hogy te a kihívást szereted, de csak akkor, ha az kifejezi a zenét. Vagy a mély kapcsolatot élvezed, de ugyanakkor szereted a játékosságot és az energiát is .

Ezek a nyelvek abban is segítenek, hogy jobban tudjunk kapcsolódni másokhoz. Függetlenül attól, hogy te mit élvezel, jobban keresett táncpartnerré válhatsz, ha tudod, hogy a táncpartnered mire vágyik. 

Például ha észreveszed, hogy nem tudod rávenni a partneredet a játékra, próbálj meg egy másik nyelvet alkalmazni. Lehet, hogy inkább egy mély, erős kapcsolatra vágyik, vagy inkább valami energetikusabbat csinálna.

Amikor új nyelvekkel próbálkozol, légy óvatos a kihívást kedvelő táncosokkal. Bár ők szeretik a trükkös figurákat, de megfelelő képzettség nélkül, vagy nem a megfelelő partnerrel ezeknek a próbálkozásoknak nemkívánatos következményei lehetnek. Úgyhogy a kihívásokat csak óvatosan, lassan kezdve! Apránként told ki a táncod határait, és győződj meg róla, hogy a partnered is benne van! Ne kezdj csak úgy bele tíz őrült bedöntésbe egymás után. Ha bármilyen kicsi hezitálást érzel, fogd vissza magad.

 

Hozzád melyik nyelv áll a legközelebb? Kihagytunk valamit, aminek szerinted még szerepelnie kéne a listán?

 

*******************

Írta:Laura Riva
Ford: Coti (2020.február)

The Love Languages of Dance