WSDC pontok szabályai

WCSHirek.hu logó 2018

Gyakran felmerül a kérdés, hogy hogyan vannak a JnJ versenyen a kategóriák. Mikor novice, intermediate, stb. valaki, hogyan jut feljebb. Összeszedtük a főbb szabályokat, amik a WSDC pontversenyhez kapcsolódnak.

A pontokat a World Swing Dance Council (WSDC) jegyzi, és ők azok, akik a szabályokat hozzák. A szabályok módosulhatnak, a leírás a 2014 eleji állapotot tükrözi (illetve frissítve a 2018. január 1-től érvényes és a 2019-es és 2020-as szabályokkal). A koncepció az, hogy a különböző tudású táncosok lehetőleg a hozzájuk hasonló tudásúakkal versenyezzenek, ezáltal a szerencse szerepe kisebb legyen a versenyen.

A WSDC kategóriák a következő sorrendben követik egymást:

  1. Newcomer
  2. Novice
  3. Intermediate
  4. Advanced
  5. All Star
  6. Champion

 

Amikor elkezd versenyezni valaki, Newcomer vagy Novice kategóriában indul. Ha egy versenyen döntőbe jut, az adott kategóriában pontot szerez. A szerzett pontok száma attól függ, hogy a döntőn belül milyen helyet szerez, illetve, hogy hányan indultak a versenyen. Azaz: egy 10 leader/follower részvétele mellett megnyert JnJ kevesebb pontot ér, mint 50-nél akár egy harmadik hely. A versenyek az indulók száma alapján TIER-ekbe, azaz a résztvevők számán alapuló kategóriákba sorolódnak, ahol a leadereket és a followereket külön számolják. Vagyis előfordulhat, hogy ugyanazon a versenyen a leaderek Tier 2, míg a followerek pl. Tier 3 kategóriába esnek. Szabályok 2018. január 3-tól:

Tier 1: 5-10 leader/follower, döntőbe általában 5 pár kerül

Tier 2: 11-19 leader/follower, döntőbe általában 10 pár kerül

Tier 3: 20-39 leader/follower, döntőbe általában 12 pár kerül

Tier 4: 40-79 leader/follower, döntőbe általában 15 pár kerül

Tier 5: 80-129 leader/follower, döntőbe általában 15 pár kerül

Tier 6: 130+ leader/follower, döntőbe általában 15 pár kerül

Kapott pontok: Tier 1 / Tier 2 / Tier 3 / Tier 4 / Tier 5 / Tier 6

1.helyezés: 3 / 6 / 10 / 15 / 20 / 25 pont

2.helyezés: 2 / 4 / 8 / 12 / 16 / 22 pont

3.helyezés: 1 / 3 / 6 / 10 / 14 / 18 pont

4.helyezés: 0 / 2 / 4 / 8 / 12 / 15 pont

5.helyezés: 0 / 1 / 2 / 6 / 10 / 12 pont

További döntősök pontjai (helyezésig) : 0 / 0 / 1 (12)/ 1 (15)/ 2 (15)/ 2 (15) pont

Amikor egy kategóriában elég pontot szerez valaki, feljebb lép. Az előfeltételek:

Newcomer: nincs előfeltétel

Novice: nincs előfeltétel, egyes eventek köthetik Newcomer pontokhoz

Intermediate: legalább 16 Novice pont, 30 Novice ponttól kötelező

Advanced: legalább 30 Intermediate pont, 45-től kötelező

All Star: legalább 45 Advanced pont az elmúlt 36 hónapban, az elmúlt 36 hónapból származó 60 ponttól kötelező. A bentmaradáshoz az elmúlt 36 hónapban legalább 3 szerzett All Star pont kell, a visszatéréshez pedig az elmúlt 12 hónap alatt legalább 10 Advanced pont kell.

Champions: meghívásos, illetve 150 All Star ponttól

Juniors, Masters: két életkoron alapuló divízió, aminek a pontjait szintén jegyzi a WSDC. A Juniors a 17 év alattiak, a Masters az 50 felettiek korcsoportja.

Sophisticated: szintén életkoron alapuló divízió, a korhatárról az esemény házigazdái dönthetnek (általában 35 év fölöttiek), és nem tartanak nyilván pontokat.

Néhány megjegyzés:

Bárki indulhat akár leader, akár follower szerepben egy versenyen, a WSDC mindkét szerep szerzett pontjait nyilvántartja. Egy adott versenyen belül értelemszerűen csak egy szerep választható.

Előléptetés (Promotion): esetenként a főbírók (jellemzően nagy nevű amerikai prok, pl. John Lindo, Sarah Vann Drake, Jordan Frisbee, Myles Munroe) úgy dönthetnek, hogy valakit egy kategóriával feljebb tesznek. Főleg az európai mezőnyben sok táncos van, akiknek nincsenek meg egy adott szinten a pontjai, mégis feljebb léphetett. Ez többnyire akkor történik, ha egy magasabb divízió elindításához szükségesek további versenyzők és a bírók valakit a korábbi teljesítménye alapján megkérnek, hogy induljon ott.

Petíció: amennyiben valaki a sajátjánál magasabb vagy alacsonyabb divízióban szeretne indulni, petíciót kell benyújtania a verseny előtt.

Champions: a Champions szintet nem pontokkal, hanem meghívásos rendszerben lehet elérni. Ez azt jelenti, hogy ha valakit több Champion úgymond “beszavaz”, akkor onnantól kezdve ő is az. Vagyis nem ennyire éles, sok esetben van egy átmeneti szakasz, amikor néha Allstarsban, néha Championban versenyez valaki. Illetve: bár a Classic/Showcase versenyek nem számítanak bele a Jack and Jill-be, de ha megnyered a US Open-t Classic vagy Showcase-ben, akkor azonnal Champion vagy. Classicban top 5 is elég.  A 2018-as szabályok szerint az adott esemény szervezői dönthetnek, hogy kit hívnak meg erre a szintre a saját eseményükön. 2020-as szabályok szerint pedig 150 All Star ponttal már lehet Champions divízióban versenyezni.

Mixed divisions: ha több kategóriát kevernek, akkor mindig az alacsonyabb szinten kapnak pontot a résztvevők. Így lehet Kyle Reddnek 2011-ből Allstars pontja, holott ő az egyik legnagyobb Champion a legtöbb JnJ győzelemmel. Vagy pl. néhány versenyen, pl. SwingDiego-n, az advanced-allstars mindig egyben van, így ott mindenki advanced pontot szerez, holott az az egyik legnagyobb presztízsű verseny.

Professional, Invitational, stb. kategóriák: a Professional régebben volt a Champions elődje, néhány eventen pedig Invitational JnJ-t tartanak Champions helyett. Ilyenkor nem mindenki indulhat el, csak akit meghívtak. Így pl. kikerülhető az, hogy Champions selejtezőt kelljen tartani.

Nemenkénti TIER: mivel JnJ-ben nem párok indulnak, néha a leaderek és followerek száma más tierbe esik. Pl: elindul 16 lány és 10 fiú. Ilyenkor a lányok TIER 2, a fiúk TIER 1 szerint kapják a pontjaikat. Azaz a győztes párból a lány 6, a fiú 3 pontot fog kapni.

Strictly: a strictly versenyeken NEM szerez pontot a páros, viszont annak alapja, hogy melyik kategóriában indulhat valaki el, a JnJ pontjaitól függ. Mindig a magasabb szintű táncos határozza meg a szintet, azaz egy Advanced+Novice páros Advanced vagy Open Strictlyben indul. A legtöbb versenyen 2 kategória van: Strictly Novice (esetleg Novice/Intermediate) és Strictly Open. Open kategóriában elvileg bárki indulhat, gyakorlatilag egyes eventek néha kikötik az Openben indulók legalacsonyabb szintjét (ez rendszerint az Intermediate szokott lenni).

For Fun divíziók: pontszerzés nélküli, “buli” divízió. Pl: Jill&Jack, amikor a lányok vezetik a fiúkat. Jack&Jack: csak fiúk, akár váltogathatják is, hogy ki vezet. Double Trouble: egy fiú 2 lányt vezet. All American JnJ: szintfüggetlen verseny, Newcomertől Champions-ig mindenki benne van. All European: ugyanez európai helyszínen.

Eredeti forrás: http://www.wcsdance.hu/wsdc_pontok

Az új (2018-as) hivatalos szabályokat itt találod, és itt, a Rules-ra kattinva.

A pontokat itt lehet megnézni, iIlletve egy pontgyűjtő appon, amiről itt olvashatsz.

További tudnivalók a versenyzésről Friesz Levi blogján, innen.

Versenytípusok pedig itt.


2018.01.28.

2024 március

hét ked sze csü pén szo vas
1
  • Goldance Baseline (meghívásos) Zsolt-Timi
2
3
4
5
6
7
  • Swinghearts versenyző csoport - Andi és Zoli
8
  • Goldance Baseline (meghívásos) Zsolt-Timi
9
10
11
12
13
14
  • Swinghearts versenyző csoport - Andi és Zoli
15
  • Goldance Baseline (meghívásos) Zsolt-Timi
16
17
18
19
20
21
  • Swinghearts versenyző csoport - Andi és Zoli
22
  • Goldance Baseline (meghívásos) Zsolt-Timi
23
24
25
26
27
28
  • Swinghearts versenyző csoport - Andi és Zoli
29
  • Goldance Baseline (meghívásos) Zsolt-Timi
30
31