Singer Gábor

Swinghearts

E-mail: gabor.singer.wcs@gmail.com

———————

Egy kis bemutatkozás…hmmm…elsőre nem is tűnik nehéznek, csak mikor meg kell írni.

Én nem készültem gyerekkorom óta és nem is készülök profi táncosnak. Tulajdonképpen mondhatjuk, hogy egy véletlen folytán találkoztam először a tánccal 1997-ben, és az első találkozást rövid időn belül több szünet is követett.

Eléggé bohém létre emlékeztető viszonyként indult kapcsolatom a tánccal. Az igazi időszámítás kezdetét mégis az első 5-6 évnyi (a bohém lét ekkor sem maradt el), főként boogie-t, de társastáncot is magába ölelő szakaszt követően indítanám.

2011 novemberében egy youtube videó hatására kezdtem el west coast swinget tanulni és búcsúztam el végleg a boogie világától.

2013 januárjában a körülöttem lévők (főként természetesen táncosok) unszolására, nem csak részt vettem életem első BudaFest-jén, hanem beneveztem első versenyemre is, és átélhettem táncos létem óriási kudarcát is. Teljesen érthetetlen volt számomra, hogy mi az, amiért engem a társaim annyira biztattak és a versenyen a bírák mégsem láttak bennem semmit?!

Ezen felháborodva, 2013 márciusában már Bostonban táncoltam egy újabb WCS event-en, hogy csak azért is megmutatom és… végre megláthattam. Megláthattam, mert olyan workshopokon vehettem részt, ahol elhangzott az igazi ok és a további utam iránya: lehet sok figurát és extra technikát is tudni, de a figurák-technikák és a tánc két külön dolog.

Az igazi tánc élményéhez – szóljon az akár a külső szemlélőnek verseny alatt – meg kell tanulni együttélni a zenével, miközben teljes figyelmemet adom a partneremnek!

Lényegtelen az extra technikai tudás – természetesen az előrébb visz az úton, akár versenyzel akár nem –, egy kezdővel is élmény a tánc, ha megmutathatod számára és átérezheti a tánc igazi eszenciáját. Csak ti ketten vagytok addig a pár percig, míg a zene tart, és minden más lényegtelen. Új szemlélet és új hozzáállás válhatott a sajátommá, amit azóta is vallok.

Egy ideig engem is hajtott még a versenyzés vágya, az eredményt elérni akarás, de mostanra már másként látom ezeket a megmérettetéseket. Azért továbbra is része maradt a versenyzés is a táncos életemnek. Mostanra már nem a versenyző megfelelési kényszere él bennem, hanem hogy minél jobb táncpartner lehessek.

Szerencsésnek érezhetem magam, hiszen az elmúlt évek folyamán eljuthattam a hazaiakon túl, rengeteg külföldön – Birmingham, Düsseldorf, Gdansk, Kijev, Krakkó, London, Montreal, München, New York, Tel-Aviv, Temesvár, Varsó, Washington – megrendezett nemzetközi eventre is. Most a városok nevét olvasva valószínűleg sokan másként értelmezik a szerencsésségemet, de előttem azokat az ablakokat nyitotta meg, amelyekkel tovább fejlődhettem, amik mögött mindig találhattam valami olyan új nézőpontot, amin keresztül – még a mai napig is – újra és újra megismerhetem a west coast swing egy-egy új és más arcát is.

2017-ben újabb tapasztalattal gazdagodhattam, amikor felkérést kaptam a Swinghearts tánciskola egyik alapítójától és akkori vezetőjétől, Teszkó Anditól tanársegédkedésre. Akkor egyáltalán nem gondoltam, hogy ez rendszeressé válhat és főleg azt nem, hogy ez egy új „slot” lesz számomra.

2019 májusától kezdődően a tanításban is szintet kellett lépnem, amikor Andi helyett, immáron Zotter Orsival már nem csak tanársegédként, hanem tanárként kezdhettem el együtt dolgozni. Rendkívül pozitív élmény, hogy a saját ötleteimet is és a west coast swing iránti szerelmünket, összecsengő gondolataink mentén adhattuk tovább a tanítványoknak.

2022 során, a tulajdonosváltást követően az új tulajdonos is a megújult Swinghearts tánciskola tanáraként tekintett rám. Immáron a feleségemmel Singer- Molnár Judittal az oldalamon taníthatok. A Swinghearts tánciskolának sok mindent köszönhetünk mind a ketten. A táncfüggőségünk és sok minden más mellett azt is, hogy megismerhettük egymást, majd kapcsolatunk rövid idő alatt házassággá érhetett.

A tanítás óriási kihívás, felelősség, ami folyamatos jelenlétet kíván testben és szellemiekben is. Ugyanakkor rendkívüli hatással van rám, hogy láthatom – még ha csak egy apró pillanatra is történik meg egy-egy emberrel, egy táncórán, vagy workshopon -, amikor egy tanítvány megtapasztalhatja a tánc igazi élményét, el tudja engedni a frusztrációit és magára lelhet a mozdulatokban.

Ezeket a különleges élményeket imádom én a táncban, amit nyújthat szinte bárki számára, hiszen olyan sok szín, stílus és tudásszint van, amiben kiteljesedhet egy táncos. Remélem, hogy a jövőben ezt az imádatomat, ugyanilyen rendszerességgel és lelkesedéssel oszthatom meg a west coast swinggel ismerkedőkkel és a már szerelmesekkel, táncfüggőkkel is.

2024 július

hét ked sze csü pén szo vas
1
2
3
4
5
  • Goldance K1-K2 Levy-Ivett
6
7
8
9
10
11
  • Goldance K2-KH1 - Zsolt-Gabi
12
  • Goldance K1-K2 Levy-Ivett
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
  • Goldance K2-KH1 - Zsolt-Gabi
26
  • Goldance K1-K2 Levy-Ivett
27
28
29
30
31