Singer Gábor

Swinghearts

E-mail: gabor.singer.wcs@gmail.com

———————

Egy kis bemutatkozás…hmmm…elsőre nem is tűnik nehéznek, csak amikor valóban erre kerül a sor és tényleg.

Én nem készültem gyerekkorom óta és nem is készülök profi táncosnak, mint a nagyok. Tulajdonképpen mondhatjuk, hogy egy véletlen folytán találkoztam először a tánccal, amikor is 1,5-2 éves közös időszakot, egy hosszabb szünet követett azonnal. Majd ismét pár év tánc és ismét szünet.

Amint látható, eléggé bohém létre emlékeztető viszonyként indult kapcsolatom a tánccal. Az igazi időszámítás kezdetét mégis az első 5-6 évnyi, megszakításokkal tűzdelt, főként boogie-t, de társastáncot is magába ölelő szakaszt követően indítanám.

2011 novemberében egy youtube videó hatására kezdtem el west coast swinget tanulni és búcsúztam el végleg a boogie világától.

2013 januárjában a körülöttem lévők (főként természetesen táncosok) unszolására, nem csak részt vettem életem első BudaFest-jén, hanem beneveztem első versenyemre is, és átélhettem életem egy óriási kudarcát is. Teljesen érthetetlen volt számomra, hogy mi az, amiért engem a társaim annyira biztattak és a versenyen a bírák mégsem láttak bennem semmit?!

Ezen bedühödve, 2013 márciusában már Bostonban táncoltam egy újabb WCS event-en, hogy csak azért is megmutatom és… végre megláthattam. Megláthattam, mert olyan workshopokon vehettem részt, ahol elhangzott az igazi ok és a további utam iránya: lehet sok figurát és extra technikát is tudni, de a figurák-technikák és a tánc két külön dolog.

Az igazi tánc élményéhez – szóljon az akár a külső szemlélőnek verseny alatt – meg kell tanulni együttélni a zenével, miközben teljes figyelmemet adom a partneremnek!

Lényegtelen az extra technikai tudás – természetesen az előrébb visz az úton, akár versenyzel akár nem –, egy kezdővel is élmény a tánc, ha megmutathatod számára és átéreztetheted vele az igazi fókuszt, hogy csak ti ketten vagytok addig a pár percig, míg a zene tart, és minden más lényegtelen. Új szemlélet és új hozzáállás válhatott ekkor sajátommá, amit ott nekem megmutattak, és amit azóta is vallok.

Egy ideig engem is hajtott még a versenyzés vágya, az eredményt elérni akarás, de mostanra már másként látom ezeket a megmérettetéseket, amik azért továbbra is részei maradtak a táncos életemnek. Mostanra már nem a versenyző megfelelési kényszere él bennem, hanem a minél jobb táncpartnernek lenni akarás.

Szerencsésnek érezhetem magam, hiszen az elmúlt évek folyamán eljuthattam a hazaiakon túl, rengeteg külföldön – Birmingham, Düsseldorf, Gdansk, Kijev, Krakkó, London, Montreal, München, New York, Tel-Aviv, Temesvár, Varsó – megrendezett nemzetközi eventre is. Most a városok nevét olvasva valószínűleg sokan másként értelmezik a szerencsésségemet, de előttem azokat az ablakokat nyitotta meg, amelyekkel tovább fejlődhettem, amik mögött mindig találhattam valami olyan új fókuszt, amin keresztül – még a mai napig is – újra és újra megismerhetem a west coast swing egy-egy arcát.

2017-ben újabb tapasztalattal gazdagodhattam, amikor felkérést kaptam a Swinghearts tánciskola alapítójától és vezetőjétől, Teszkó Anditól tanársegédkedésre. Egyáltalán nem gondoltam, hogy ez rendszeressé válhat és főleg azt nem, hogy ez egy új „slot” lesz számomra.

2019 májusától kezdődően a tanításban is szintet kellett lépnem, amikor Andi helyett, immáron Zotter Orsival kezdhettem el együtt dolgozni. Rendkívül pozitív élmény, hogy a saját ötleteimet is és a west coast swing iránti szerelmünket, összecsengő gondolataink mentén adhatjuk tovább a tanítványoknak.

A tanítás óriási kihívás, felelősség, ami folyamatos jelenlétet kíván testben és szellemiekben is. Ugyanakkor rendkívüli hatással van rám, hogy láthatom – még ha csak egy apró pillanatra is történik meg egy-egy emberrel, egy órán -, amikor egy tanítvány megtapasztalhatja a tánc igazi élményét, el tudja engedni a frusztrációit és magára lelhet egy-egy figurában, mozdulatban.

Ezeket a különleges élményeket imádom én a táncban, amit nyújthat szinte bárki számára, hiszen olyan sok szín, stílus és tudásszint van, amiben kiteljesedhet egy táncos. Remélem, hogy a jövőben ezt az imádatomat, ugyanilyen rendszerességgel és lelkesedéssel oszthatom meg a west coast swinggel ismerkedőkkel és a már szerelmesekkel is.