Pittsburghi WCS etikett

Gábor hívta fel a figyelmem erre a kis szösszenetre, ami a pittsburghi WCS közösség szabályait rejti, és néhány tippet arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet jól fejlődni. Az eredetit innen éritek el: http://pghwcs.com/etiquette/

 

PghWCS Etikett-útmutató

Isten hozott a táncos közösségünkben! Örülünk, hogy csatlakoztál hozzánk. Hamarosan érzékeled majd, hogy sokunk számára a barátságaink legalább olyan fontosak, mint a tánc. Van néhány szabály, amiknek betartását a közösség minden tagjától elvárjuk:

1. Soha ne adj tanácsot a partnerednek a táncával kapcsolatban!

A kéretlen tanács soha sem szívesen látott, nem számít, hogy milyen helyesnek érzed a véleményedet. Ha egy tánc nem úgy alakul, ahogy szerinted kellene, találd meg, hogy mit tudsz te alakítani a táncodon, hogy mégis működjön. Tipp: Pont mint az életben, ha valaki tanácsot ad a táncoddal kapcsolatban anélkül, hogy azt kérted volna, csak mosolyogj és ne is figyelj oda rá. Ha folytatja, mondd el egy oktatónak. Ha tényleg szeretnél jó tanácsokat kapni, kapd el az egyik oktatót vagy egy táncost, akivel jó érzés táncolni, és kérjél tőlük visszajelzést. *Ha valaki fájdalmat okoz, azonnal szólj neki erről! Ha továbbra is fájdalmat okoz, kérlek szólj az oktatónak! Ő tud ötleteket adni arra vonatkozóan, hogy hogyan finomítsa partnered a mozdulatait.* 

2. Válts cipőt, amikor bejössz

Ne viselj utcai cipőt a táncparketten! A nedvesség és a kosz bepiszkítja a táncparkettet és tönkreteszi mások tánccipőjét. Tipp: A tánccipők csodát tesznek a táncoddal! Ha még nem állsz készen arra, hogy befektess egy párba, legalább legyen egy pár kényelmes, sima talpú cipőd, amit táncolásra használsz.

3. Figyelj oda a slotra!

A west coast swinget úgynevezett sloton táncoljuk (ez egy nagyjából téglalap alakú kis terület a parketten, amin nagyjából egyenes vonalon táncolunk – a ford.) Maradj a slotodon! Legyél tudatában a körülötted lévőknek. Ha beleütközöl valakibe – és ez szinte biztosan meg fog történni -, kérj elnézést, bizonyosodj meg róla, hogy nem esett bajuk sem nekik, sem a partnerednek, aztán tégy róla, hogy ez ne forduljon elő többet. Akkor is tégy így, ha nem vagy benne biztos, hogy az ütközés a te hibád volt! Tipp: A slotot meg tudja rövidíteni a leader és a follower is, hogy elkerüljön egy esetleges ütközést. Gyakorold ezt! Akár még király új mozdulatokat is találhatsz így!

4. Csak semmi fogdosás!

És ezt komolyan gondoljuk! Ha panaszt hallunk ezügyben, el fogunk beszélgetni veled. A második panasznál meg fogunk kérni, hogy aznapra távozz. A harmadiknál megkérünk, hogy vissza se gyere. És emlékezz: a lényeg, hogy hogyan érzékelik a tettedet, nem pedig az, hogy neked mi volt a szándékod.. Tipp: 1. A followereket csak csontos testrészüknél szabad vezetni – ujjak, karok, lapocka, kb ennyi. Semmi oka nincs a kezeidnek bárhol máshol időzniük. 2. Ha valaki úgy érint meg téged, hogy te attól kényelmetlenül érzed magad, meg sem kell említened az illetőnek – kérlek szólj nekünk. Lehet, hogy nem is te vagy az egyetlen.

 

Itt van egy kis segédlet, hogy hogyan tudod magad remekül érezni tánc közben:

Táncolj sokat! Vesd bele magad azonnal, ne várj, míg majd már azt gondolod, hogy elég jó vagy a bulizáshoz! Maradj az órák után, és élvezd a délutánt.

Vegyél tánccipőt! (Itt találsz a megfelelő cipőkről egy írást – a ford)

Ha táncolni szeretnél valakivel, csak kérd fel! A lányok is felkérik a fiúkat. A tapasztalt táncosok táncolnak az újabbakkal. Mindannyian a tánc miatt vagyunk itt!

Ha szeretnél táncolni, állj a parkett szélénél. Ha távolabb üldögélsz, azt fogják hinni, hogy csak pihengetsz.

Ha valakinek a felkérését nem fogadod el, arra a számra mással se táncolj! Megfelelő indokok arra, hogy nemet mondj egy felkérésre: ha éppen pihensz, nem akarsz az adott számra táncolni, vagy az, aki felkért, kényelmetlen érzéseket kelt benned akár fizikai, akár pszichológiai értelemben.

Ha valaki nemet mond a te felkérésedre, azért még felkérheted újra, főleg ha ezt jelezték. Ha valaki másodszor is nemet mond neked, csak kérj fel másokat aznap.

Táncolj a partnered szintjéhez igazodva. Leaderek: a follower érezze magát kényelemben és biztonságban. Ha nem tudta lekövetni, amit vezettél neki, ne adj neki “még egy esélyt” – vezess inkább valami mást. Followerek: tudjuk, hogy mikor unjátok magatokat. Kérünk, legyetek jelen a pillanatban.

A tánc végeztével köszönd meg a partnerednek. Minden tánc ad neked valamit – ha nem találtad meg benne azt a valamit, nem kerested eléggé. A szívből jövő megerősítések a tánc végén mindig szívesen látottak!

Maradj száraz. Hozz magaddal váltópólót, ha kell.

Néha-néha bekaphatsz egy mentolos cukorkát (még ha nem is gondolod, hogy szükséges).

Ne vidd túlzásba a parfümöt és a kölnit. (De ne spórolj a dezodoron!)

Ha beteg vagy, kérlek maradj otthon. Itt leszünk jövő héten is.

Lazulj! A dolgokhoz idő kell, és te akkor is fejlődsz, ha nem érzékeled.

 

Hogyan legyél gyorsan nagyon jó

1. Vegyél magánórákat! A csoportos órák nagyon jók, de az egyetlen módja, hogy megtudd, mi a legfontosabb a te táncoddal kapcsolatban, az az egyéni visszajelzés. Minden oktatónk ad magánórákat, és biztosan találunk valakit a te pénztárcádhoz is.

2. Menj el hétvégi eseményekre. Nagyon szeretünk Pittsburghben táncolni, de igazán nagyot akkor fejlődünk, amikor körbeutazunk az országban, és más közösségek tagjaival táncolunk.

3. Gyakorolj magadban. Tegyél be zenét és táncolj körbe a hálószobádban. Állj egy tükör elé. Fedezd fel, hogy mire képes a tested. Aztán tágítsd a határaidat! Gyakorolj partnerrel is. Vedd fel magatokat videóra, és (jaj) nézd meg a videókat.

4. Vedd kezedbe a táncoktatásodat. Mindig legyen valami, amin dolgozol. Kérdezd az oktatóidat és azokat a partnereidet, akikben bízol, hogy szerintük mire fókuszálj a fejlődésedhez.

5. És természetesen: táncolj sokat! Ez az egyetlen módja, hogy igazán jobbá válj.

**********

Fogalmam sincs, ki írta, de Singer Gábor futott bele, és Coti fordította
(2019.június)

Az itt felmerült témákban még rengeteg olvasnivalót találhatsz az OLVASNIVALÓK menüpont alatt, vagy a címkefelhőben levő szavakra kattintva itt jobbra kicsit feljebb (úgy mint: felkérés, illemtan, fejlődés, közösség, stb.)

Itt van például Friesz Levi cikke a magyar WCS szokásokról.