Friesz Levente: Shorty George

WCSHirek.hu logó 2018

Kivételesen egy videót is külön közzéteszek Levi gyűjteményéből, mert szeretem ezt a figurát (Levit is, de most George-ról beszélünk), és mert a lindys alapok szerintem tök jól színezik a táncunkat, meg kicsit történelem (ami nekem amúgy mumus, de a WCS töri nagyon is bejön, nézd csak meg itt: WCStöri, de ha csak Shorty George-ra vagy kíváncsi részletesebben, akkor a töricikknél Ctr+F és írd be a keresőbe 😉 ), és amúgy ez a figura is kicsit mumus nekem, de nagyon bírom 😀 Meg uborkaszezon is van. Meg mert ma ilyen a kedvem!

Na jó, hát ezt idemásolom, a többi a töricikkben!

“Shorty” George Snowden & Big Bea

A lindyhopperek első három generációjában a legemlékezetesebb, és az, akiről a legtöbbet írtak, Shorty George Snowden volt. Shorty George volt a Savoy top táncosa az 1926-os nyitástól a korai harmincas évekig. Az alig 5 láb magas (kb. 1,52 m) férfit komikus táncos zseniként ismerték. Amikor legismertebb partnerével, Big Bea-vel táncolt (aki fölétornyosult), az eredmény olyan tánclépések és figurák voltak, amik hihetetlenül szórakoztatóak és technikailag brilliánsak voltak. Míg néhány forrás Shorty George-ot említi meg, mint az első táncost, aki tánc közben különvált partnerétől, leginkább mégis két másik dolog miatt emlékeznek rá: a saját jellemző mozdulatáról, amit találóan shorty george-nak neveztek el, és arról, hogy ő adta a lindy hopnak a nevét.

A shorty george tánclépés saját apró termetének kifigurázása volt: előrehaladás erősen hajlított, jobbra-balra ringatott térddel. Ez a mozdulat, vagy egy nagyon hasonló eredetileg boogie walks vagy baltimore buzz néven volt ismert.