Skippy Blair: A West Coast Swing név születése

WCSHirek.hu logó 2018

Mostanában (2018-ban) sok szó esik nemzetközi szinten a táncunk átnevezéséről, arra való hivatkozással, hogy nem eléggé fejezi ki a név a tánc jellegét, az emberek inkább a lindyre és egyéb swingtáncokra gondolnak, amikor hallják, és esetleg egy jobb névvel több embert lehetne bevonzani. Itt van például egy érdekes értekezés erről angolul:

És itt egy másik, kicsit korábbról:

És egy kis viccelődés is 2018. februárjából, ezt nem mindenki fogja látni, mert nem publikus bejegyzés, elnézést: https://www.facebook.com/glenn.ball.90/posts/10214031726799974

Skippy Blair 2015- ös Facebook bejegyzéséből pedig most megtudhatod, hogyan született a jelenleg futó név (alatta magyarul is): https://www.facebook.com/skippy.blair/posts/10153562249424073

 

A West Coast Swing név születése

Megjegyzés 2015-ből: Az emberek rendszeresen írnak nekem vagy hívnak fel azzal, hogy milyen kapcsolatom is van a West Coast Swing elnevezéssel. Nem volt drámai ünnepség – semmi nagy esemény – még csak nem is sejtettük – én meg csak mesélem a történetet újra és újra, és még mindig kérdezik. Úgyhogy itt van MÉG EGYSZER!

“A West Coast Swing elnevezés tulajdonképpen csak egy reklám miatt született véletlenül. 1958-ban, amikor az első stúdiómat nyitottam, több hirdetést is feladtam az újságban. Aztán 1960-ban egy különleges “Western Swing” órát reklámoztunk, amire egyáltalán nem érkeztek érdeklődők. Együtt ebédeltem Jim Bannisterrel, a Downey Herald című amerikai napilap szerkesztőjével a tánciskolával szemben levő kis étteremben (a szerkesztőség ugyanabban a kis üzletházban volt, mint a Skippy Blair Studios). Jim megkérdezte, hogy meghosszabbítom-e a hirdetést. Mondtam neki, hogy biztosan nem, hiszen egyetlen érdeklődő sem érkezett. Ekkor elbeszélgettünk a táncról, a hirdetésről, és hogy miért nem hosszabbítom meg. Azt mondta: “Nem fogsz tudni egy country táncos cuccot eladni Downey városában”. Én elmondtam neki, hogy a Western Swingnek SEMMI köze nincs a country táncokhoz – hogy ez a keleti és nyugati partról szól. Erre azt mondta: “Akkor miért nem AZT mondod?” Ettől kezdve “West Coast Swingként” hirdettük. És a “West Coast Swing” megjelent a Golden West Ballroom hirdetőtábláján az ott eltöltött 12 évem alatt, amíg ott tanítottam, és ahol 13 éven át igazgató is voltam.”

A biztonság kedvéért azért képként is elmentettem 🙂

Ha részletesebben érdekel a WCS története és a különböző elnevezések, amiken futott, ezt ajánlom olvasásra.

Skippy Blair cikkei: https://www.worldsdc.com/skippy-blair-articles/

 

****************

Skippy Blair 2021. június 30-án távozott közülünk. A lenti videó az emlékére készült.