Brian B.: Miért működik a gyakorlás?

WCSHirek.hu logó 2018

https://www.westcoastswingonline.com/why-practice-works

 

Miért működik a gyakorlás?

Gondolkodtál már azon, hogy miért működik a gyakorlás?

Komplex képességek esetén, mint egy baseball labda elütése, a sakktábla elemzése vagy a táncolás, az agyunknak sok tevékenységet kell összehangolnia az abban érintett területek között. Fizikai szempontból tekintve, sok idegpályát kell aktiválnia a megfelelő időben ahhoz, hogy feldolgozza az összes szükséges információt, és képes legyen végrehajtani a tevékenységet.

Hogyan kapcsolódik a gyakorlás az agyi tevékenységhez?

Az agy egyik fantasztikus tulajdonsága, hogy alkalmazkodik az ingerhez. Ha bizonyos idegpályákat újra és újra aktiválunk, akkor az agysejtek mielinnel vonják be az aktivált idegeket. A mielin egy zsíros anyag, ami egész jól vezeti az áramot, tehát a mielinnel bevont idegek gyorsabban tudják szállítani a jeleket.

Amikor gyakorolsz, akkor újra és újra stimulálod a tevékenységben érintett idegeket. Eredményképpen azok az idegek vastagabb mielinburkot fejlesztenek és így gyorsabban tudnak más idegekkel kommunikálni. Más szóval, a gyakorlás újraformálja az agyadat idegi szinten, ezáltal hatékonyabban tudod feldolgozni az összes információt, amire szükséged van.

Ennek a folyamatnak a hatásai drámaiak. Ha megnézel egy teljesen kezdő tánccsoportot, akkor biztosan fogsz olyan embert látni, aki elbotlik a saját lábában, késésben van vagy nem tudja, merre van a partnere. A haladó táncosoknak is tudniuk kell, merre áll a lábuk. Ugyanakkor, ők gondolnak a zene időzítésére is, a partnerükre is és összetettebb dolgokra is, mint pl. hogy mikor jön a következő ütés, vagy hogy a partnerük milyen stílusban szeret táncolni. Ők azért tudnak ennyi információt feldolgozni, mert az agyuk nagyon jól követi a tánchoz kapcsolódó információkat. Nekik már nem kell azon gondolkodniuk, hogy melyik lábukkal lépjenek legközelebb.

Milyen gyors a folyamat?

A mielinburok kialakulása viszonylag lassú. Ezért annyira fontos az ismétlés a hatékony gyakorláshoz. Jelenlegi kutatások szerint legalább 300 ismétlésre van szükség egy új képesség elsajátításához A rossz hír, hogy nincs rövidebb út. Ha nem szánod rá az időt, akkor az agyadnak keményebben kell dolgoznia, hogy végrehajtsa a feladatot. A jó hír az, hogy a gyakorlás a barátod, és rajtad múlik! Minden jó ismétlés picivel hozzájárul az agyad fejlődéséhez. Tehát kezdj el gyakorolni! Változtasd meg az agyadat, és változni fog a táncod. Ezért működik a gyakorlás!

**************

Fordította: Antalné Mészáros Bernadett