Hogyan táncolhatsz többet a bulikban

WCSHirek.hu logó 2018

Laura Riva egy újabb szösszenete a Dancing Grapevine-ról. Ha eredetiben olvasnád, a képre kattintva találod:

Vannak a cikkben hivatkozások, ezek általában az angol nyelvű egyéb írásaira mutatnak. Amik megvannak már magyarul, azoknál igyekszem a magyar fordítás linkjét betenni.

Hogyan táncolhatsz többet a bulikban

 

Ismerősen hangzik valamelyik állítás?

 • “A testsúlyom miatt nem akarnak velem táncolni – pedig amúgy remek táncos vagyok”
 • ”Ha fiatalabb volnék, többet táncolnának velem”
 • “Csak azért táncoltatják, mert csinos. Nem is tud táncolni.”
 • “Ha nem lenne egy táncos sznob, velem is szeretne táncolni.”
 • “Csak a szuper feltűnő ‘haladó’ táncosokkal táncol. Nem értékeli a tuti alapjaimat!”
 • “Kezdő vagyok, úgyhogy senki se fog velem táncolni, mert nem vagyok elég jó.”

 

Ezek mindegyikét hallottam már – ezerszer.

Néha tényleg együttérzek ezekkel az emberekkel. Együttérzek a 60 éves hölggyel, aki kezdő táncos, és aki helyett inkább a fiatalabbakat viszik táncba. Néha tényleg a kora miatt.

Együttérzek a kezdő sráccal, akit a lányok visszautasítanak. Nehéz kezdőnek lenni, ha nem egy támogató közösségben vagy, vagy nincsenek barátaid a saját szinteden.

De sokan, akik ezeket a sorokat hangoztatják, valójában csak az áldozatot játszák. Van bennük egyfajta elvárás, hogy nekik jár a sok jó tánc – anélkül, hogy megvizsgálnák, ők mit tehetnek azért, hogy az emberek valóban akarjanak velük táncolni.  

És ezzel el is tűnnek a problémák? Nem, de segít.

Nézzük a különböző lehetőségeket, amivel növelhető a keresettség. Nem mindegyik jó megoldás mindenkinek, de ha csak néhányat használsz ezekből a stratégiákból, azzal már elérheted, hogy az emberek jobban akarjanak veled táncolni.  

1. Nézz ki úgy, mint egy táncos!

Itt nem feltétlen a fizikai megjelenésről beszélek, mint a kor vagy a súly (bár ezeknek is lehetnek hatásai). Arról beszélek, hogy hogyan prezentáld magad.

Ha tréningnadrágban jelensz meg és tánccipő nélkül, az embereknek ez fel fog tűnni, és lehet, hogy nem fognak komolyan venni, mint kívánatos táncpartnert. Ha a tánchoz öltözöl, akkor több az esélye, hogy az emberek majd úgy gondolják, tudsz is táncolni.

Például: a lezseren elegáns ruházat egy salsa klubban eléggé kirívó lehet – míg egy WCS buliban ez lehet a belépőd, hogy többet táncolj. Ugyanakkor egy miniszoknya latin sarokkal egy lindy buliban talán rossz választás, míg egy bachata esten növelheti az esélyeidet.

Ez nem azt jelenti, hogy egy meghatározott módon KELL öltözködnöd ahhoz, hogy táncoljanak veled – de egész biztosan segít benne.

Arra is gondolnod kell, hogy melyek azok a higiéniai és kiegészítőkkel kapcsolatos kérdések, amik csökkenthetik a keresettségedet.

Egy megjegyzés a súllyal kapcsolatban:

Amennyiben a nehezebbek közé tartozol (főleg nőként), fogsz találkozni akadályokkal. Általánosságban szólva, egy “tradícionális” kinézetű táncos test ugyanabban az öltözetben népszerűbb lesz azok körében, akik nincsenek tisztában az illető valódi táncos képességeivel. De ez nem jelenti azt, hogy ne lehetnél kívánatos táncpartner.

Ne hagyd, hogy a súlyod legyen a mankód, amivel megmagyarázod, hogy miért nem táncolsz eleget! Ha nem tudsz vagy nem akarsz változtatni a súlyodon, akkor alkalmazz más taktikákat! A súlyod hozzád tartozik – de nem határozza meg a táncodat, vagy a kívánatosságodat, mint táncpartner. Nincs ok arra, hogy egy nehezebb személy kevésbé ropja a parketten, mint egy könnyebb.

Egy megjegyzés a korral kapcsolatban:

Az idősebb táncosok is (az 50 felettiekről beszélek) gyakran húzzák a rövidebbet, ha arról van szó, hogy a nagy választékból hirtelen kit kérnek fel. De ahogy a súly, úgy a kor sem határozza meg a kívánatosságodat, mint táncpartner.

Ha jó táncos vagy vagy nagyszerű társasági ember, felépítheted a hírneved, mint remek táncpartner. Válhatsz kívánatos partnerré.

2. Fejlődj!

Semmi gond azzal, ha van néhány egész jó alap figurád, és azt táncolod egész éjjel – csak ez nem fog téged álmaid szuper népszerű táncosává tenni.

Ha irigyled a “nagy” táncosokat és te is olyan népszerű szeretnél lenni, dolgozz meg érte! Járj órákra! Gyakorolj külön! Folyamatosan gyakorold az alapokat! Dolgozz a kapcsolatodon! Szerezz egy gyakorlópartnert!

És mi az, ami nem működik? Ha csak ülsz és szomorkodsz, hogy azok az “elitista” táncosok észre sem vesznek. Ha arra a fajta figyelemre vágysz, nőj fel hozzá!

Csak így lehet a nagy táncosokkal táncolni? Nem. A nagy táncosoknak is vannak olyan kedvencei, akiknek nincsenek szuper képességei, hanem más okokból szeretnek velük táncolni. Ugyanakkor a nagy táncosok általában jobban szeretnek olyanokkal táncolni, akikről tudják, hogy tényleg dolgoznak a táncukon és szenvedélyesen szeretnének jobbak lenni.

És jusson eszedbe: a nagy táncosok pontosan ugyanazért szeretnek más nagy táncosokkal táncolni, mint te: mert ők nagyszerűek abban, amit csinálnak.

3. Változtass a hozzáállásodon!

Ha nem is úgy nézel ki és nem is hajlasz annyira afelé, hogy nagy táncossá válj, még akkor is lehetsz közkedvelt táncpartner. Amire ehhez szükséged van, az a megfelelő hozzáállás.

Ha barátságos vagy és kedves, és hajlandó vagy táncolni mindenkivel, akkor lesznek táncaid. Ezzel szemben ha csak ülsz egy sarokban, bámulsz a semmibe és kerülöd a szemkontaktust, akkor nem lesz annyi táncod.

Ahhoz, hogy csillogó személyiséged hatására táncokhoz juthass, elérhetővé kell tenned magadat. Meg kell mutatnod, hogy milyen fantasztikus ember vagy, meg kell ajándékoznod azt a kezdőt egy remek tánccal, örömmel kell köszönetet mondanod azokért a táncokért, amiket végül megkaptál.

Ha az emberek látják, hogy mennyire élvezed velük a táncot, nagyobb valószínűséggel fognak legközelebb is felkérni. Ha elrejted, még azt gondolják, hogy nem vagy nagy rajongójuk.

Egy megjegyzés a tartózkodó emberekről:

A tartózkodó embereknek nehéz lehet ez a stratégia, mert nem szeretik kiadni magukat. Én megértem ezt, nagy eseményeken én is így érzek.

Van viszont egy varázsige, amivel a népszerűségedet jóformán bárkinél növelheted: “Nagyon szeretek veled táncolni!” Még ha visszahúzódó vagy is, vagy problémád van a megnyílással, ez az egyszerű mondat eloszlathat bármiféle kételyt a partneredben azzal kapcsolatban, hogy vajon akarsz-e vele máskor is táncolni.

Egy megjegyzés az esetlenségről:

Ha az a típus vagy, akinek gondja van a társasági élettel, nehéz lehet a beilleszkedés. De általában az esetlen emberek is otthon érezhetik magukat a social dance (bulik) világában. A legtöbb közösség elfogadó velük kapcsolatban is.

Ugyanakkor az, amikor valaki kéretlenül belemászik a másik személyes terébe, az nem esetlen. Az hátborsóztató. Szóval valakit folyamatosan zaklatni, magadhoz túlzottan közel tartani, egyéb határfeszegető módon bánni vele megbélyegezhet téged, legyél akármilyen jó társasági ember is.

4. Vedd át a kezdeményezést!

Ha arra vársz, hogy valaki felkérjen, az esélye egy tánccal teli estének ugyancsak csekély lesz. Még a haladóbb táncosoknak is nehéz a parkettra felkerülni, ha csak akkor mennek, amikor kérik őket.

Ha táncokat akarsz, kérj táncokat! Minél jobban kezedbe veszed a kezdeményezést, annál valószínűbb, hogy lesznek táncaid. Ez olyan, mint munkát keresni: lehet, hogy jön valaki és felajánl egyet, de az esetek többségében neked kell jelentkezned.

5. Fogadd el a “Nem”-et

Sokat hallom az embereket arról panaszkodni, hogy elmegy a kedvük, ha túl sok nemet kapnak. De ha megtanulod hogyan kell a nemeket jól fogadni, valószínűbben lesz majd több (és jobb) táncod.

A titok: szinte mindenkit elutasítanak néha – főleg, ha nem ismerik. Nekem is mondanak nemet. A tanítványaimnak is mondanak nemet. Néhányan még a proknak is nemet mondanak!

Öt embert felkértél, és mind nemet mondott? Menj és kérj fel egy hatodikat! Hacsak nem nagyon kicsi a buli és már gyakorlatilag mindenkit felkértél, akkor még mindig van lehetőséged. Ha egy nagy eventen vagy, nagy valószínűséggel RENGETEG lehetőséged van.

Hogy akarsz-e táncolni azokkal a lehetőségekkel, az már egy másik kérdés…

Ha folyamatosan visszautasítanak

Ha folyamatosan visszautasítanak, akkor kell legyen valami, amit teszel, ami elfordítja tőled az embereket. És nem, nem a súlyodra vagy a korodra gondolok. Még csak nem is arra, hogy milyen szinten táncolsz. A táncos közösségnek csak egy aprócska része az, amelyik aktívan diszkriminál ezek alapján.

A folyamatos visszautasítás nem azt jelenti, hogy felkértél öt embert és mind nemet mondott. Nem azt jelenti, hogy nehezen törik meg a jég és kezded végre el a bulizást. Azt jelenti, hogy az emberek kerülik a veled való táncolást.

Általánosságban, ha az embereknek, akik ismernek téged vagy a táncodat, a fele visszautasít, akkor valami gond van.

Ha SOK nemet kapsz, talán valami olyat teszel, amitől az emberek kényelmetlenül érzik magukat:

 • Talán higiéniai probléma
 • Talán egyéb szaggal kapcsolatos dolog, például pukizás a táncparketten (igen, előfordul)
 • Talán egy fém ékszer, vagy az átizzadt ruhák
 • Talán egy túl erős fogás
 • Talán egy durva vezetés, veszélyes bedőlés, vagy egyéb fontos táncos probléma
 • Talán “véletlenül” megfogsz dolgokat, amiket nem kéne, vagy úgy érintesz testrészeket, amitől az emberek kellemetlenül érzik magukat
 • Talán valaki kényelmetlenül érzi magát attól, amilyen gyakran táncolnál vele, vagy ahogyan társaságban viselkedsz (nekem nagyon nehéz olyanokkal táncolni, akiket nagyon nem kedvelek).

 

Ha SOK nemet kapsz, az NEM

 • A korod,
 • A súlyod,
 • A szinted (kivéve a veszélyes vagy kényelmetlen szokásaidat),
 • A partnerednek a remek táncoddal kapcsolatos nagyrabecsülésének a hiánya (ha annyira jó lennél, nem kapnál annyi nemet).

 

Vannak olyanok, akik a fentiek alapján diszkriminálnak? Persze. A többség? Egy frászt! Vannak technikai értelemben szörnyű táncosok és kezdők két egész figurával, akik áttáncolják az egész estét. Vannak kövér táncosok, akik szinte sose ülnek le. Vannak hatvan felettiek, akik egész éjszaka ropják. A jó alapok szinte tuti, hogy biztosítják neked a táncolást bármilyen buliban!

Vállald a felelősséget a saját táncos élményedért!

Találkoztam néhány olyan emberrel, akik a feltételezett hiányosságaik mögé bújva magyarázzák, hogy miért kapnak olyan sok visszautasítást. Néha ezek a hiányosságok tényleg komoly szerepet játszanak ebben. Máskor a nemeknek csak egy részére adnak magyarázatot, és az illető nem hajlandó elfogadni, hogy lehet valami az ő saját hatáskörén belül, ami elsődlegesen felelős azokért.

Olyanokkal is találkoztam, akik felismerik a kihívásokat, és mindig találnak megoldást a problémáikra. Ez nem jelenti azt, hogy ezek a kihívások nincsenek rájuk hatással – de megkeresik a kerülőutakat, hogy megkaphassák a táncos élményeket, amikre vágynak.

Sokkal inkább előremozdítja a táncos estédet, ha felelősséget vállalsz a táncos élményedért. Ha valamivel nem vagy boldog, találj kerülőutat! Így több igent kapsz majd, kevesebb nemet, és boldogabb leszel tőle!

——————-

írta: Laura Riva
Ford: Coti

További olvasnivalók felkérés témában a cimkefelhőben a “felkérés“-re kattintva!