8 ok, ami miatt a lányok remélik, hogy nem kéred fel őket újra

WCSHirek.hu logó 2018

Csak semmi szájhúzás, már van fordítás a másik oldalról is 😉  Az eredeti a képre kattintva, a fordítás alatta!

Mindnyájan hallottuk már a mondást, hogy a követő ki van szolgáltatva a vezetőnek, és ez elég nagy mértékben igaz is. Követnünk illenék a vezető által választott mozdulatokat, úgy* és akkor*, ahogy ő akarja. És amikor ez jó érzés, akkor hű, milyen jó érzés! Könnyed, zenei, játékos, és alig várjuk a következő felkérést! Követőként azokat a vezetőket keressük, akikkel könnyű kapcsolódnunk, akik alkalmazkodnak a szintünkhöz, ugyanakkor kihívás elé is állítanak, akikkel hasonlóképp mozdulunk a zenére, akikkel hasonló a zenei ízlésünk, élvezik a velünk való interakciót, és nem csak mellettünk táncolnak. Minden követőnek megvan a rá jellemző csokor azokból a dolgokból, amikből még többet szeretne. Ez nem feltétlen a legjobb kinézet, inkább az élmények teremtése. Remélhetőleg a jó élményeké, de néha sajnos nem ?. Uraim, van néhány nagyon alap dolog, amik lelombozzák a hölgyeket, úgyhogy figyeljetek oda, és tartsátok távol magatokat attól a 8 októl, ami miatt a lányok remélik, hogy nem kéritek fel őket újra!

(*WCS-ben, főleg magasabb szinten ez kevésbé igaz, mint más társas táncokban – a ford)

1. HA A LÁNY NEM ÉRZI MAGÁT BIZTONSÁGBAN

Amikor egy nővel táncolsz, ő arra számít, hogy vigyázol rá, és nem vezeted veszélyes területre vagy szembe a forgalommal. Bár nem csak egyszerűen az utasod ezen az úton, vezetőként te vagy a felelős a figurákért és az ő biztonságos navigálásáért is a táncosok dzsungelében. Amikor belevezeted másokba, akkor nem vigyázol rá. Így ahelyett, hogy élvezné a táncot, védekező módba kapcsol, hogy megvédje magát, hiszen te nem teszed. Ez az egyik egyszerű módja annak, hogy elveszítsd a bizalmát. És még a szomszédjaidat is idegesíted, akik melletted állnak vagy táncolnak. Ha az a srác vagy, aki állandóan (és megbánás nélkül) belemegy másokba, vagy belevezeti a partnerét bárki  legyen is az útjában, az elég ijesztő. A tanulság: figyelj oda, vigyázz rá, és légy tudatában a környezetednek!

2. HA ITTASAN TÁNCOLSZ

Srácok, ne tegyétek! Mindig úgy fognak rátok emlékezni, mint AZ a srác, aki teljesen el volt ázva, nem tudott egyenesen járni, összeköpködte a partnerét és talán még le is hányta. Jesszus. Mindannyian tudjuk, hogy a túlzott mértékű alkoholfogyasztás nem működik jól a tánccal. Akkor is nehéz megtartani az egyensúlyodat, amikor 100%-ig józan vagy. De sokaknál ez része a táncos élményeknek, része a társas életnek, elveszi az éleket, ad egy kis bátorságot, hogy felkérd a hölgyeket, vagy segít, hogy elengedd magad és ne légy feszült a parketten. Ha már érzed, hogy bűzlesz az alkoholtól és már nem vagy a magad ura (ezen a ponton talán már nem vagy alkalmas ennek eldöntésére – úgyhogy remélhetőleg a barátaid segítenek, mielőtt teljesen hülyét csinálsz magadból), talán eljött az ideje, hogy inkább csak a szóló lábvarikat gyakorold az est hátralevő részében, ha feltétlen maradni akarsz még. Emlékezz: a barátok nem hagyják a barátjukat részegen táncolni!

3. HA FÁJDALMAT OKOZOL TÁNC KÖZBEN

Ez a XXI. század, és bár nőként lehet, hogy függetlenek vagyunk, de legtöbben még szeretjük, ha hölgyként kezelnek minket. Hadd legyek nagyon egyértelmű: az erőszak NAGYON NEM OK. Ha egy mozdulatot erőltetned kell, akkor valami nem stimmel – lehet, hogy ő a hibás, lehet, hogy te, vagy a kettőtök kapcsolata. Egy mozdulat erőltetése remekül megmutatja, mennyire NEM vagy tudatos. A jó vezetők odafigyelnek a követő fogékonyságára, és aztán menet közben alkalmazkodnak hozzá. Ha nagy ellenállást érzel, azt vedd jelzésnek! Ne erőltesd vagy halmozz még több figurát, ha a követő nem stabil és még nem tért magához az előző figura után. Nyugalom! Mentségükre legyen mondva, sok vezető nem veszi észre, hogy mennyire durva tud lenni a vezetése. Ha nem vagy benne biztos, kérdezz meg egy tapasztalt követőt, akinek a véleményére adsz és akinek az őszinteségében megbízol. A vállsérülések nagyon gyakoriak a salsatáncosok körében. És az sem segít, hogy a legtöbben bemelegítés nélkül megyünk a parkettre, úgyhogy ez részben a mi hibánk is. De ezen túl, sok leader nincs tisztában a saját erejével, vagy még nem tanulta meg, hogy az időzítés, a rugalmasság és a keret hogyan tudja kiváltani azt a fájdalmas technikát, amikor hirtelen kirántják a követő vállát a helyéről (tegyük fel, hogy olyan követőkről van szó, akik reagálnak). Ha arra fókuszálsz, hogy kapcsolatba kerüljetek a ritmus, az időzítés és a keret segítségével, képes leszel rá, hogy a táncodba illessz a zenére illő dinamikus, gyors stoppokat és irányváltásokat, és mindezt anélkül, hogy kitörnéd a lány karját. Könnyedén vezetni (főleg egy magas energiaszintű zenére) olyan képesség, aminek a kifejlesztése időbe telik, és az önismerettel kezdődik.

FIGYELJ A KÖVETŐ REAKCIÓIRA tánc közben, és így kitűnhetsz a tengernyi balfék közül, aki ezt nem teszi.

4. A DÍVA TÁNC

Akárcsak a nők, a férfiak is tudnak dívák lenni… néha még rosszabbak is, mint a nők. Csinálj egy önellenőrzést – itt van pár tipikus férfidíva viselkedés:

  1. Napszemüveg viselése éjszaka: hacsak nem otthon hagytad a rendes szemüveged, vagy elvesztetted a kontaktlencséidet és nincs nálad másik szemüveg, lehet semmi okod napszemüvegben táncolni egy sötét táncteremben. Ez falat emel közéd és a partnered közé, és olyan benyomást kelthet, hogy túl menő vagy, hogy megmutasd az érzéseidet. Lehet, hogy tényleg menő vagy, de az igazi menő srácok tudják, hogyan mutassák ezt meg a táncukban és a király hozzáállásukkal.
  2. Mosolytalan arc/unott fapofa: senki nem vágyik arra az érzésre, hogy csak szívességből táncolsz vele. Ha jól érzed magad, miért ne mosolyoghatnál néha?
  3. Szemkontaktus hiánya: a játékos szemkontaktus remek módszer a kapcsolat kialakítására, és hogy megmutasd, érdekel a tánc. Ha egész idő alatt máshova nézel, az arroganciát sugározhat, mintha inkább táncolnál egyedül, vagy alig várnád, hogy vége legyen a táncnak. Ha nem vagy díva, tudd, hogy ez a leggyakoribb panasz, úgyhogy vizsgáld meg magad, és változtass, hogy az embereknek ne legyen hamis benyomásuk rólad.
  4. Szólótánc: általánosságban szólva a salsa egy páros tánc. De mindannyian voltunk már úgy, hogy imádtuk az adott dalt, és teljesen bele akartuk élni magunkat. És ha a partner ebben nem volt partner, akkor elengedted, hogy magadban élvezhesd a táncot. De ne hagyd egyedül! A páros tánc egy beszélgetés, emlékszel?  (WCS-ben ez is egy kicsit szabadabb, bár a szólót is illik a partnerrel táncolni – a ford.)
  5. Kéretlen tanácsadás a táncparketten: hacsak valaki nem kér visszajelzést a buliban (ami igazából nem a legjobb hely és idő, hacsak részedről nincs rendben a dolog), akkor ne taníts a táncparketten! Lehet, hogy nem vágyik értékelésre, és még az is lehet, hogy tapasztaltabb nálad. És az a mozdulat, amit újra és újra ki akarsz nála javítani? Lehet, hogy nem vezeted tisztán és érthetően. Szóval kétszer is gondold át, mielőtt kéretlen tanácsot adsz a követésére vonatkozóan, vagy csúnyán néznél rá, amikor egy figura nem működik.
  6. Ha sosem kérsz elnézést a hibáidért: mindannyian hibázunk a táncparketten. Néha te, néha ő, és néha külső tényezők miatt, mint például az a részeg alak, aki folyton belétek megy. Ha a te hibád, jó hallani, hogy “bocsi, én voltam”, hogy a másik tudja, hogy észreveszed, ha hibázol, és hogy nem vagy tévedhetetlen. És aztán lehet a dolgon nevetni, és mondhatod, hogy “ne is törődj vele”. Ettől a tánc könnyed maradhat, és az alázatodat is megmutathatod.

 

5. FIXÍROZÁS

Tudom úgy tűnik, hogy eddig a szemkontaktus hiánya miatt nyafogtunk, most meg a fixírozás ? a bajunk. A lényeg a finom egyensúly. A tánc egy interaktív elfoglaltság, és annyi energia, karakter és érzés lehet az ember szemeiben (még egy ok, hogy ne takard el napszemüveggel)! A megfelelő szemkontaktus lehet szexi, flörtölős, játékos és bulis ? DE néha néha, srácok, máshova is kell néznetek. És ne felejtsetek el pislogni. Bámulni és nem pislogni, az ijesztő, és a tuti módszer, amivel elérheted, hogy a követő ne nézzen rád. Amikor kénytelen elfordulni tőled, mert annyira bámulod, hogy az rossz érzéssel tölti el, ott vesztetted el a kapcsolatot. Tedd vissza a szemed a helyére, és jusson eszedbe pislogni. Játékos legyél, ne ijesztő.

6. OFF BEAT (zenén kívül táncolás)

Ez a frusztráció azokat a követőket érinti, akik jól időzítenek (jó a timing-juk), és ezt a partnerrel való kapcsolódásra használják. A szavak hiányában a zene a közös nyelvünk. Nem csak a mozdulatainkat inspirálja, de megadja a táncunk legalapvetőbb elemeit, mint a tempó, ami aztán diktálja a ritmust és a mozgásunk sebességét. Szükségtelen mondani, hogy a zene döntő fontosságú amikor megpróbálod a lépéseidet és a forgatásokat koordinálni egy másik személlyel. A legkevesebb, ami két ember koordinálásához kell, az a kiszámítható ritmus. Amikor a lépéseid és a ritmus nincsenek összhangban, az a követő számára olyan, mintha egy vadliba-üldözésen lenne. Nincsenek eszközei, amik segítenének neki megérteni, hogy mit csinálsz. Ez mentálisan fájdalmas.Kerüld el a bonyolult mozdulatokat, amíg nem sajátítottad el az alap timingot és ritmusokat.

7. HIGIÉNIA

A legtöbb panasz a fiúk testszagára szokott lenni, a kellemetlen leheletre, vagy a nagyfokú izzadásra (ez a hölgyekre is vonatkozik!) Tudjuk a dolgunk: zuhanyzás, dezodor, váltópóló, rágógumi helyett mentolos cukorka, hogy ne nézz ki úgy, mint egy kérődző tehén, esetleg használj kevés kölnit, de ne vidd túlzásba! Ne tedd a kezét a nyakadban összegyűlt tócsába, vagy forogj úgy, mint egy megvadult ördög, hogy lespricceld az izzadságoddal, mint egy öntözőrendszer. Mi az egyszerű megoldás? Vigyél váltópóló(ka)t és törölközőt, és néha szárítsd meg és frissítsd fel magad!

8. POLIPKAROK (KÉRETLEN FOGDOSÁS)

Tudjuk, hogy a legtöbb fiú azért kezdett el salsát (bachatát vagy kizombát) tanulni, hogy lányokkal találkozzon. #nemítélkezem #csakmondom. Nincs sok olyan hely, ahol elfogadott, hogy egyetlen éjszaka alatt egy csomó lánnyal ilyen testközelségben táncolj, és ne képzeljenek mögé mást. Ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy táncnak álcázva fogdosni a lányokat elfogadott dolog lenne. Míg pár lány elég bátor ahhoz, hogy szóvá tegye a dolgot, sokan azonban nem azok. Ahelyett, hogy mondanának valamit, inkább elkerülnek, és remélik, hogy megérted a célzást. Senki nem vágyik egy olyan beszélgetésre, amiben esetleg megbántja a másikat. Tartsd tiszteletben a köreit, és figyelj oda, hogy komfortosan érezze magát! Légy úriember. Ha egyértelműen zöld utat ad, hogy még tovább közeledj, akkor is csak saját felelősségre.   

Fiúk, reméljük, hogy ez a lista hasznos tanácsokkal szolgál nektek! A nagy vezetők nem csak a technikai és művészi képességeik miatt csodálatosak, hanem mert képesek odafigyelni a személyes terekre, és mert erőszak nélkül tudnak kommunikálni a partnereikkel. És az az extra speckó dolog: olyan hozzáállást sugároznak, ami magabiztos, mégis szívélyes, udvarias és alázatos. Ez egy olyan nyerő társítás, aminek a nők nem tudnak ellenállni. Alkossunk csodás élményeket a táncparketten!

Nagy köszönet azoknak a hölgyeknek, akik ötletükkel hozzájárultak ehhez a listához. Valamit kihagytunk? Az eredeti cikknél hozzászólhatsz!

Kapcsolódó bejegyzés:

8 ok, amiért a fiúk nem fognak még egy táncot kérni tőled

————

Írta: Caryl Cuizon, iFreeStyle.ca Co-founder
Ford: Coti (2018. március)