A táncosok három “pokla”

WCSHirek.hu logó 2018

Egy újabb Laura Riva cikk, az eredeti a képre kattintva, a fordítás a kép alatt érhető el.

A három táncos “pokol”

Van a táncban három állomás, ahol a legtöbb táncos a frusztráció vagy az apátia érzetének mélységeivel kell megbirkózzon – sőt, néha van olyan is, aki ilyenkor még a közösségből is kilép. Vannak, akik hosszú időre megragadnak ezekben az állapotokban, míg mások csak kevés időt töltenek el bennük. Az azonban igen ritka eset, hogy valaki teljes mértékben elkerülje őket.

Én ezeket úgy nevezem, hogy a táncosok poklának három köre:

  • A kezdők pokla
  • A megfeneklés purgatóriuma
  • A sznobok infernója

 

Első kör: A kezdők pokla

A kezdők pokla az, ami egy új tánc tanulásakor történik, amikor a tánc még nem igazán működik. Ez az egyetlen olyan pokol, amin minden egyes új tánc tanulásakor mindenki újra és újra átmegy. A legtöbben már hallottunk is róla.

Ebben a szakaszban a frusztráció abból származik, hogy semmit nem tudunk jól csinálni. Ütemben maradni nehéz. A lépések összezavarnak. A kapcsolat egy nehéz feladat. A más táncokból érkező táncosok is küzdhetnek azzal, hogy teljesen oda nem illő mozdulatokat tesznek az új táncba.

Van olyan, akinek ez a szakasz hamar véget ér. Másoknak addig tart, míg meg nem tanulják, hogyan navigáljanak és éljenek túl a táncparketten a bulikban.

A legjobb módszer arra, hogy ezt a szakaszt minél hamarabb magad mögött hagyd, a gyakorlás – mind a tanfolyamokon, mind a buliban. Otthon is gyakorolhatsz, nézhetsz videókat, és hallgathatsz zenét. Függetlenül attól, hogy milyen sokáig tart ez a szakasz, vigasztaljon az a tudat, hogy minden táncnál, amit kipróbálsz, csak egyszer kell ezen átesned.

Második kör: A megfeneklés purgatóriuma

A megfeneklés purgatóriuma az, amikor már elértél egy funkcionális szintet a táncban, de nem tudsz továbbfejlődni. Minden próbálkozásod a táncod javítására olyan érzést kelt, mintha végtelen energiát fektetnél be látható eredmények nélkül.

A táncosok általában a középhaladó szint elején-közepén találkoznak ezzel – de újra és újra előjöhet a különböző szinteken. Még a haladó táncosok sem immunisak a megfeneklés purgatóriumára!

Sok táncos ezt a purgatóriumot azzal az érzéssel azonosítja, mint amikor egy kényelmes (de unalmas) robotpilóta üzemmódban van. A vezetők belekerülnek egy figura-mókuskerékbe, ahol mindig ugyanazokat a figurákat vezetik újra és újra. A követők mindig ugyanazokat a hibákat követik el, vagy ugyanazokat a stylingot és mozdulatokat csinálják, még ha képesek is a legtöbb szokásos figura lekövetésére.

A megfeneklés néhány héttől akár néhány évig is eltarthat. Az egyetlen kiút a folytatás – úgyhogy kösd fel a gatyád, és folytasd a munkát! Lehet, hogy sziszifuszinak fogod érezni az erőfeszítést, de végül el fogod érni a következő áttörést. És amikor ez megtörténik, az csodálatos lesz!

Harmadik kör: A sznobok infernója

Ez egy olyan pokol, ami [általában] a korai középhaladó és a korai haladó stádiumok között éri el a táncosokat. És sokan szégyellik magukat miatta.

Általában a táncosok elérnek egy pontra, ahol meg vannak elégedve a táncukkal – amikor “jó” partnerrel táncolnak. De a dolgok kevésbé élvezetesek és kevésbé mennek simán egy “rossz” partnerrel. És így a “sznob egó” életre kel. Ezek a táncosok jól érzik magukat a saját táncukkal, de még meg kell tanulniuk kompenzálni a partnerükkel.

Néhány táncos tudja, hogy kezd sznobbá válni, és rosszul érzi magát emiatt. Hibásnak érzik magukat, amiért nem tudják élvezni a táncot egy csomó kedves emberrel. Ezért aztán felvesznek egy hamis boldog arckifejezést, és úgy csinálnak, mintha minden táncból kihoznák a maximumot – még akkor is, ha éppen unatkoznak vagy frusztráltak tőle. Ezek a táncosok általában hamarabb szabadulnak a sznobságból, mint mások.

Mások úgy érzik, hogy jogosan sznobok. Nem is próbálják meg elrejteni a rosszallásukat azokkal a partnereikkel szemben, akik szerintük kevésbé tökéletesek vagy hozzáértőek. Új kezdőkkel táncolva érdektelennek mutatkozhatnak. Néhányan közülük sosem hagyják el a sznobok infernóját.

Ahhoz, hogy megszabaduljon az infernóból, a táncosnak rá kell jönnie, hogyan tud jó élményt teremteni függetlenül a partnerétől. Meg kell tanulnia, hogyan kezelje azokat a táncosokat, akiknek nem jó a kapcsolatuk, vagy érdektelenek a mozdulataik. Neki kell megteremtenie a saját szórakozását – ahelyett, hogy arra várna, hogy más szórakoztassa őt.

Ezért van az, hogy akik nem érzik jól magukat ebben, hamarabb menekülnek az infernóból. Nem tetszik nekik az, amivé érzéseik szerint válnak – ezért motiváltak a kijutásban. Ki akarják találni, hogy hogyan tudnak együtt dolgozni kevésbé képzett partnerekkel ahhoz, hogy jó élményeket teremtsenek.

“Én sose leszek ilyen!”

Ha úgy gondolod, hogy te sose leszel ilyen, vigyázz! A sznob infernót néha nehéz felismerni. Például vannak táncosok, akik azt mondják: “Én mindenkivel élvezem a táncot – kivéve azokat, akiknek vacak a kapcsolatuk és az alapjaik”. Mint preferencia, ez is rendben van. Például: “Jobban szeretek olyanokkal táncolni, akiknek jó a kapcsolatuk és az alapjaik”.

De, ha azt mondod, hogy nekik “nincs helyük közöttünk”, vagy úgy érzed, hogy ők “nem dolgoznak elég keményen” a táncukon csak azért, mert a kapcsolatuk vagy az alapjaik nem olyan jók, elképzelhető, hogy a sznob infernóban leledzel.

Kérlek vedd figyelembe, hogy az egó abban az értelemben, hogy elítéli a rossz kapcsolatot vagy alapokat nem azonos azzal, hogy megvéded magad tánc közben! Azokról az emberekről szól, akik forgatják a szemüket és negatívvá válnak akkor is, ha az alapok vagy a kapcsolat hiánya nem veszélyezteti őket. Visszautasíthatsz mozdulatokat, kifejezésre juttathatod, hogy mire van szükséged*, vagy visszautasíthatsz táncot** is anélkül, hogy az az egó inferno következménye lenne.

Összefoglalás

Szerencsére a táncos poklok nem tartanak örökké. A frusztráció, az apátia vagy az egó változó állapotai ezek. Lehet, hogy valakinek tovább tart túlesni rajtuk, de mindet magad mögött tudod hagyni. Akár azzal, hogy megtanulod az alapokat, vagy hogy kihívás elé állítod magad, esetleg megváltoztatod a hozzáállásodat, de mindhármat le lehet győzni.

És még az is lehet, hogy a másik oldalon a táncos mennyország vár… [* 😉 *]

——————————-

Írta: Laura Riva
Ford: Coti

*(egyelőre) angol nyelvű cikk

** magyar fordításban is

Ez is érdekelhet: Amikor a tánc már nem boldogít…