A táncos önbizonytalanságról

WCSHirek.hu logó 2018

Zouk-os írás, szerzője Noora, de általános táncos kérdéskörről szól. Köszönjük Szkubinak az ajánlást, és ím, itt a magyar fordítás is. Az eredetik angolul a szövegben található képekre kattintva érhetők el!

 

A HIÁNYZÓ TÁNCOS ÖNBIZALOM ESETE

Miért vagy mindig olyan boldog a bulikban? Ezt az eléggé meglepő kérdést egy táncos barátom tette fel nekem a legutóbbi Helsinki Zouk Festival után. A válasz nekem egyértelmű: miért ne lennék boldog? Annyira jó ott lenni a bulikon, körülvéve remek táncosokkal, és azt csinálhatom, amit szeretek: zoukot táncolhatok! De azért van valami a kérdésben: a bulik és rendezvények nem csak csodálatos pillanatokból állnak. Vannak fentek és lentek is… És néha úgy tűnhet, hogy több a lent, mint a fent.

Egy rendezvény, vagy akár egy hétköznapi buli is tölthet el néha olyan érzéssel, mintha a Mount Everestet kellene megmásznod. Míg te küzdesz, hogy előrébb juss, addig mások mintha erőlködés nélkül jutnának fel a dombtetőre. Hogy lehet, hogy néhány ember mintha alapból jobban érezné magát? Van valami titkos módszer arra, hogy jókedved legyen, vagy jól menjen a tánc?

Jó pár dolog van, ami hozzájárul ahhoz, hogy jól érezd magad és jókat táncolj. Ezek közé tartoznak a táncos képességeid, a partnered képességei, a kettőtök közti kapcsolódás milyensége, a zene, a hangulat stb. És még ha ezek mind rendben is vannak és a csillagok állása is kedvező, van egy dolog, ami elég hatékonyan dolgozik a táncosok ellen: az önbizalomhiányuk. Ez sokakat érint az újoncok közül, de nem csak a kezdők kiváltsága. Még a leghaladóbb táncos is lehet nagyon kiszolgáltatott a saját önbizalomhiányának, és nagy szilánkokat találhatnánk még a magabiztosság legerősebbnek tűnő páncélja alatt is… amit hívhatunk itt akár tánc-biztosságnak is.

Miből áll a tánc-biztosságunk? És hogyan erősíthetjük meg?

MI A TÁNC-BIZTOSSÁG?

A tánc-biztossághoz köthető néhány fogalom: az önbizalom és a magabiztosság.

“Az önbizalom közvetlenül köthető az egyén közösségi hálójához, azokhoz a tevékenységekhez, amelyekben részt vesz, és hogy miket hall saját magáról másoktól . Az önbecsülés olyan tényezőkhöz köthető, mint a lelki egészség, hogy mennyire számít valaki  másoknak, valamint a testkép és a fizikai egészség.” (Wikipédia alapján)

“A magabiztosság nem feltétlen jelent önbizalmat, vagy az ember saját sikerre való képességébe vetett hitét. Például lehet valaki alkalmatlan egy adott sportra vagy más tevékenységre, viselkedésében mégis maradhat magabiztos, egyszerűen azért, mert nem helyez nagy hangsúlyt a tevékenység kimenetelére. Amikor valaki nem időzik a negatív következmények taglalásánál, sokkal magabiztosabb lehet, mert sokkal kevésbé aggódik a kudarc vagy mások rosszallása miatt egy lehetséges kudarcot követően. Így jobban tud fókuszálni az adott szituációra, ami miatt annak élvezete és a siker is sokkal valószínűbb. Az egyén saját képességébe vetett hite sikerélmény hatására keletkezik, és hozzáadódhat, vagy megerősítheti az általános magabiztosság-érzetet.” (Wikipédia alapján)

Hogyan tudjuk mindezt a tánc-biztosság fogalmára vonatkoztatni? Íme az én megoldásom:

A tánc-biztosság a táncod tekintetében érzett magabiztosság. Származhat a képességeidbe vetett hitedből és abból, hogy nem aggódsz a táncos tevékenységed esetleges negatív kimenetelén. A pozitív táncos élmények, a támogató táncos közösség, a jó testkép és az egészség szintén hozzájárulnak a tánc-biztosság építéséhez.

Elég sok különböző tényező befolyásolja az egyén tánc-biztosságát bármely adott pillanatban:

  • A környezet: mennyire érzed magad otthonosan az adott helyen, mennyire jön be a zene;
  • A többi táncos: hogy szerinted mit gondolnak rólad, hogy hogyan hasonlítod magad hozzájuk, és milyen visszajelzéseket kapsz;
  • A táncpartnered: mennyire tudtok kapcsolódni, hogyan vezet/követ, és hogyan viselkedik veled szemben;
  • Te magad: milyen a hangulatod, a fizikai állapotod, mik a képességeid és a gyengeségeid, és mennyire vagy képes flow-állapotba kerülni a megfelelő időben.

Az önbizalom építése

HA KEZDŐ TÁNCOS VAGY, NAGYON AJÁNLOM OLVASÁSRA EZT: 11DOLOG, AMIT JÓ LETT VOLNA TUDNI, AMIKOR ELKEZDTEM TÁNCOLNI

Ha kezdő vagy és úgy gondolod, hogy a tánc-biztosságod növekedni fog az idő előrehaladtával, jól gondolod. Minél jobban fejlődsz táncosként, annál több eszközöd lesz a magabiztosságod növelésére. Egy idő után minden valószínűség szerint lesznek már  pozitív táncos élményeid (jó táncaid), és szóbeli megerősítések a tanáraidtól és a táncos barátaidtól – ezek pedig növelik a magabiztosságod. Jellemzően a haladóbb táncosoknak nagyobb az önbizalma azért is, mert sok akadályt leküzdöttek már, elbuktak és újra talpra álltak.

Bár a magabiztosság valóban fokozatosan nő, neked viszont hagynod kell azt nőni. Ha minden apró hiba miatt ostorozod magad, sokkal nehezebben fogod az önbizalmadat felépíteni. Ha minden téren kételkedsz magadban, a benned lévő magabiztosságnak esélye sincs kivirágozni.

Tánc-biztosság a táncpartnerségben – találd meg a saját magabiztosságod!

Elképzelhető, hogy úgy érzed, a tánc-biztosság nem veled született tulajdonságod. De ez tényleg egy olyan fajta erő, ami belőled fakad. Természetesen a társaidnak, a tanáraidnak, a környezetednek elég nagy a rá gyakorolt hatása. De nem ezekbe kellene kapaszkodnod. Ha például a táncpartneredre támaszkodsz, és miatta érzed magad magabiztosabbnak a parketten, az nem a legjobb megoldás. Nem számít, hogy milyen szinten vagy te, vagy a partnered. Nem számít, hogy milyen a hátterünk és milyen képességeink vannak, mindannyiunknak megvannak a maga kis bizonytalanságai. És meg kell próbálnunk nem felvinni azokat a parkettre! (Ezt persze könnyű mondani, nem igaz?)

Gondolj rá így: a magabiztosság olyan, mint az egyensúly  – mindkét táncosnak meg kell tudnia állni a saját lábán és meg kell tudja tartani a saját súlyát. Amikor nagyon bizonytalannak érzed magad, az olyan, mint amikor nem vagy egyensúlyodnál, és a partneredre támaszkodsz, hogy továbbvigyen és ne hagyjon elesni. Ekkor azonban nem csak te eshetsz el, a partneredet is magaddal ránthatod. Egy erős táncos képes lehet megtartani, de a táncotok sokkal jobb lesz  – és még új magaslatokba is emelkedhet -, ha mindketten képesek vagytok külön-külön is jól táncolni.

10 ÖTLET – ÍGY TALÁLD MEG

A TÁNC-BIZTOSSÁGOD

Az előzőekben a tánc-biztosságról írtam, és hogy miből tevődik össze.

Oké, akkor most van némi fogalmunk a tánc-biztosságról. De hogyan is építsük fel azokat a magabiztossági szinteket?

Őszintén szólva, nehéz pontosan meghatározni, hogy mi építi vagy rombolja az ember önbizalmát. Az, hogy mennyire vagy alapból magabiztos, milyen tapasztalataid vannak, és hogy mire számíthatsz saját magadtól, csak néhány dolog a sok közül, amik befolyásolhatják, egészen egyedi szinten. Nincsen titkos recept a 100%-ig bombabiztos tánc-biztosságra – de azért van pár dolog, ami segíthet. Lentebb megosztok pár tippet, amit az évek során használtam a tánc-biztosságom növelésére.

1. Lelj biztonságérzetre az ismerős dolgokban!

Ha az ismeretlen helyzetek aláássák a tánc-biztosságodat, próbálj meg valami ismerőset csempészni ezekbe a helyzetekbe: vedd fel a szerencsehozó pólódat, vagy a kedvenc tánccipődet; keress ismerősöket, és először velük táncolj; kérd meg a DJ-t, hogy játssza a kedvenc számodat stb.  

2. Helyezd magad kényelembe!

Viselj olyan ruhadarabokat, amikben jól érzed magad és amiben könnyedén tudsz mozogni! A cipőid legyenek érzetre stabilak, és megfelelőek az adott padlóhoz (vigyél cserecipőt)! Az is segít, ha nem csak kényelmesen érzed magad, hanem azt is, hogy jól nézel ki. Lehet, hogy egy jó kis új cucc kell a megfelelő önbizalom növeléséhez.

3. Figyelj a tánctartásodra!

Ha jó a testtartásod, akkor jól nézel ki és magabiztosabbnak érezheted magad. És fontos szerepe van a partnereddel való kapcsolódásban és a tánc jobbá tételében is.

4. Ne nehezítsd meg a saját életed!

A parketten mindig azt csináld, amit a legjobban tudsz. Ha az csak egy alaplépés, akkor azt csináld! Mindig jobb a partnereddel való kapcsolódásra fókuszálni, és nem a király figurákra; a kapcsolódás az, amitől a social dancing (a buliban táncolás) olyan káprázatos tud lenni.

5. Tartsd meg a megfelelő energiaszintet!

Nagyon felpörögve lenni nem optimális. Ha zombi vagy, az sem igazán. Ha elfogyott az energiád, akkor jobb, ha leülsz és pihensz. Igyál eleget és egyél, mielőtt éhenhalnál!

6. Ne hagyd, hogy az aggódás csökkentse az önbizalmad!

Emlékezz, hogy a profik se mindig csinálnak minden mozdulatot tökéletesen. Szóval akkor rendben van az, ha magadtól a tökéleteset várod el? Nem!

7. Csatlakozz egy fellépőcsoporthoz!

Ez nem biztos, hogy mindenkinek jó megoldás, de részt venni egy fellépőcsapat munkájában és színpadon szerepelni csodákat tehet az önbizalmaddal, és javítja a csapatmunkára való képességedet is.

8. Támaszkodj a zenére!

A zene remek energia- és érzelemforrás – és ezeknek nagy hasznát veheted a táncparketten. A zene ráadásul a magabiztosságodat is erősítheti. Gyakorolj olyan zenékre, amiket igazán szeretsz, aztán kérd meg a DJ-t, hogy játssza azokat a buliban!

9. Mosolyogj, és a világ visszamosolyog rád!

Mindannyian azért táncolunk (remélem!), mert élvezzük – hát mutasd is meg! És jusson eszedbe megalapozni ezt: egy “Helló”, “Hogy vagy?”, “Lenne kedved táncolni?”, “Köszönöm a táncot!” sokat segít egy pozitív táncos közösség építésében, és növelheti a környezetedben lévők önbizalmát. Ne félj a táncos barátaidnak bókolni!

10. Légy büszke pontosan arra, aki vagy!

Aknázd ki a lelkesedésed, a kíváncsiságod, a nőiességed, a humorérzéked vagy az érzékenységed – használd a személyiségedet erőforrásként!

——–

Ford: Coti (és Valektoria… 🙂 )
(2016. január?)