Alapok kontra kreatív komplexitás: Mit akarnak valójában a followerek?

WCSHirek.hu logó 2018

A kifogyhatatlan Laura Riva cikkét Károly Éva fordításában olvashatjátok magyarul a kép alatt.

A cikk tele van fordításra váró remek cikkek linkjeivel… 😉

 

Basics vs. Creative Complexity: What Follows Really Want

Laura Riva: Alapok kontra kreatív komplexitás:
Mit akarnak valójában a followerek?

Számos leaderrel találkoztam, akik frusztráltak amiatt a paradoxon miatt, amit a táncos világban látnak. Úgy tűnik, hogy a followerek azt mondják: olyan leadert szeretnék, aki megbízható, aki egybefüggő és egymáshoz jól kapcsolódó alapfigurákat vezet, nem pedig haladó figurákat. Miközben ugyanezen followerek teljesen el vannak bűvölve az olyan leadertől, aki igazán menő mozdulatokat vezet, amivel kihívás elé állítja őket.

Természetesen ez szép kis frusztrációhoz vezet. A leaderek nagyon-nagyon szeretnének jó partnerek lenni a táncban, és különleges élményt szeretnének nyújtani a follower-jüknek. Jól akarnak kinézni a táncparketten, és olyan leaderek szeretnének lenni, akivel a follower-ek alig várják, hogy táncolhassanak.

Te is szívesen megfogadnád azt a tanácsot, hogy legyenek szilárdak az alapjaid, de úgy tűnik, az sohasem elég arra, hogy Te legyél a kedvenc táncos a parketten.

Tehát, hogyan tudod akkor ezt elérni?

Hát, pusztán a jó alapfigurák miatt valószínűleg nem leszel az én kedvenc táncpartnerem, de lehet az egy „jó” tánc, … talán még „nagyszerű” táncnak is nevezhetem, és még az is lehet, hogy az egyik legszórakoztatóbb táncom lesz azon az estén.

De annak ellenére, hogy talán nem az lesz a kedvenc táncom, én mégis inkább táncolok egy olyan leaderrel, akinek szilárd alapjai és jó kapcsolata van, mint egy olyannal, aki sok haladó figurát vezet. Sőt, talán éppen ők az általam preferált táncpartnerek.

Nem, nem vagyok ellentmondásban magammal. Lássuk, hogy mi a kimondatlan vége ennek a gondolatnak:

„Én inkább táncolok egy leaderrel, akinek szilárd alapjai vannak és jó kapcsolata, mint egy olyannal, aki haladó szintű figurákat vezet, és nincs tekintettel a jó kapcsolatra, a zenére,  vagy az alapokra.

Természetesen, ha szilárdak az alapjaid, kitűnő a kapcsolatod, őrülten jó a zeneinterpretációd, NAGYON MENŐ FIGURÁID vannak, akkor a kedvenceim között leszel. De ezek a táncosok nagyon ritkák. Mondom, NAGYON RITKÁK. Sok helyen nincs olyan jó leader, aki ezen a szinten van. Miért? Mert nagyon nehéz eljutni erre a szintre. Legtöbbször ezek a profi táncosok.

DE, ha te nem vagy az a szuper különleges táncos (mint a legtöbbünk sem az), itt a sorrendem, hogy én mit szeretek leginkább egy partnerben:

  1. kapcsolat/connection 
  2. alapok,
  3. zeneinterpretáció/muzikalitás,
  4. kreativitás,
  5. menő figurák.

Megvan az oka ennek a sorrendnek. Minden pont a listán megköveteli az előtte levőket ahhoz, hogy jól működjön. Például:

  • A menő figurák értelmetlenek muzikalitás, alapok és kapcsolat/connection nélkül. Így nincsenek összhangban a kreativitással (csak utánozni tudsz figurákat, amiket láttál – akkor is, ha nagyon bonyolultak).
  • A kreativitás az alapokon és a kapcsolaton alapul. A legtöbb kreatív táncos magas fokon muzikális is, mert ők teremtik meg a mozdulatokat, hogy az jól mutasson a zenére. A kreativitás  muzikalitás/zeneinterpretáció nélkül lehet szórakoztató, de legjobb mégis valamennyire azzal együtthasználni.
  • A muzikalitás használhatatlan az alapok és a kapcsolat nélkül.
  • Az alapok nagyon jó kapcsolattal a legjobbak.
  • A kapcsolat létezhet az összes többi nélkül, és lehet biztonságos és kellemes.

 

Ezért inkább táncolok olyan valakivel, akinek csak a kapcsolata van meg és az alapjai, mint azzal, akinek a muzikalitása vagy a figurái vannak meg – de nincsenek alapjai. Az előbbi biztonságosabb és sokkal kellemesebb érzés.

Vagyis mire fókuszáljanak a leaderek, hogy nagyszerű táncpartnerekké váljanak?

Az a véleményem, hogy először az alapokra és a kapcsolatra fókuszáljanak. Ha már érted, hogy mik az alapok (és bízz bennem, MINDIG szükséged lesz rá, hogy javíts rajtuk, ahogy fejlődsz), akkor majd elkezdheted azt a folyamatot, hogy muzikálisabbá és kreatívabbá válj. Ez magában foglalja azt is, hogy több haladó figurát tanulsz – LASSÚ sebességgel – vagyis lelassítva a figurát.

Személy szerint szeretem relatíve korán bemutatni a zeneinterpretációt az óráimon, de mindenképpen az alapokkal összekapcsolva. Pl. a lassítást, vagy eltalálni egy hangsúlyos ütemet egy olyan mozdulattal, ami kényelmes számodra. Még egy alaplépés is lehet muzikális, ha úgy táncolják el, hogy az a zenére illik. Végül is a muzikalitás/zeneinterpretáció nem egyezik meg a komplexitással.

A kritikus pont a LASSÚ sebesség. Sok leader félelme, hogy a followerek elunják magukat, ha ők lassan mozognak, vagy a vezetés nem lesz kényelmes lassú sebességnél. A followerek (elég sok táncnál) nem unják magukat, ha lassan kell mozogni. Ez esélyt ad arra, hogy kapcsolatban legyenek veled. Ha a leaderek érzik kényelmetlennek a lassú sebességgel való táncolást, az általában azt jelenti, hogy még nem tökéletesítették a mozdulatot. 

Tanulj meg lassú sebességgel táncolni, és sokkal könnyebben válsz majd igazán jó leaderré.

Megjegyzés: A lassú sebesség csodás a sokkal bonyolultabb figurák megtanulására, mivel időt ad a gondolkodásra és a kapcsolódásra. Ha fenn tudod tartani a kapcsolatot, felfedezhetsz mozdulatokat és kreatívabb lehetsz a még bonyolultabb mozdulatoknál is.

Kedvenc táncossá válhatsz – de csak kemény munkával. A legtöbb ember alábecsüli a munkát, amire szükség van ehhez. Szükség van gyakorlásra, social dancing (buli) tapasztalatra, szóló gyakorlásra és még többre azért, hogy tényleg tökéletesen tudjál egy táncot – és még mindig leszmit tanulni. Még a tanáraidnak is gyakorolni és fejlődnie kell. (Megjegyzés: Ha ők nem fejlesztik magukat, az nem jó jel…)

Nincs különleges határidő arra, hogy kedvenc táncossá válj – viszont sosem lehetsz mindenki kedvence. Az, hogy mennyi időbe telik, hogy kedvenc táncos legyél, függ a hátteredtől, fizikai képességeidtől/ügyességedtől, tanulási kapacitásodtól, a gyakorlási elkötelezettségedtől és még sok mindentől. 

De az út, hogy kedvenc táncossá válj, nem a komplikált figurák gyors sebességen való megtanulásán át vezet. A válasz abban rejlik, hogy EGYSÉGBEN válj  táncossá – jó kapcsolattal, jó alapokkal, ízig-vérig jó táncossá.

****************

Írta: Laura Riva
Fordította: Károly Éva