10 dolog, amit a jó WCS táncos másképp csinál

WCSHirek.hu logó 2018

Brian Barakauskas West Coast Swing Online című oldalán jelent meg ez az írás 2015-ben. A fordítást a kép alatt!

https://www.westcoastswingonline.com/ten-things-good-west-coast-swing-dancers-do/

10 dolog, amit a jó WCS táncos másképp csinál

Egy csomó dolog van, ami a jó táncost megkülönbözteti a rossz táncostól, és a nagyszerűt a jótól. A háttér, a fizikai képességek, a tánccal töltött évek száma mind számít ebből a szempontból. Tanárként én egy olyan világban élek, ahol megpróbálom a lehető legtöbbet kihozni abból, amim van, kifogások nélkül. Ettől függetlenül, itt van 10 dolog, amit tehetsz és tenned is kellene, ha szintet szeretnél lépni West Coast Swingben.

1. Kötelezd el magad a jobbá válás útján!

Semmi sem kezdődhet el cél és az azt követő elköteleződés nélkül. Tudnod kell, hogy hova tartasz, és késznek kell lenned rá, hogy rajta is maradj azon az úton. A jobbá válás melletti elköteleződés egyrészt egy tudatállapot, másrészt egy folyamat.

2. Tanulj meg egymagadban táncolni!

A WCS közösségben túl sokakat korlátoz, hogy úgy gondolják, feltétlen szükség van egy táncpartnerre a gyakorláshoz. Szamárság! Tanulj meg egyedül táncolni, és gyakorolj egymagad! Az összes komoly táncos ezt csinálja.

3. Vedd komolyan a zenét!

Ezt az egyet nem lehet a West Coast Swingben megkerülni. Olyan mértékben hatnak ránk a különböző típusú zenék, hogy ha nem válsz egy kicsit zenebuzivá, lépéselőnyhöz juttatod azokat, akik viszont igen.

4. Tanuld meg szeretni a gyakorlatokat!

Ha megtanulod a különböző technikák izolálását azért, hogy gyakorolhasd őket, az elég jó út a gyorsabb fejlődéshez. Én személy szerint közel 10 éve alkalmazok gyakorlatokat a legtöbb óra előtt. Ezek nagyon hasznosak.

5. Alakíts ki kapcsolatot egy oktatóval!

Észrevetted, hogy a kapcsolat szót használtam? A WCS közösségben sokan rohangásznak egyik oktatótól a másikhoz órákat venni. És bár minden egyes oktató tud neked valamit nyújtani, véleményem szerint ez a módszer elhibázott. Nincs itt arra idő, hogy teljesen kifejtsem a gondolataimat ebben a témában, de vajon Tiger Woods minden héten más edzőtől vesz golfórákat? Ugye! Találd meg azt az oktatót, akivel hosszútávú kapcsolatot tudsz kialakítani, és ne legyen kétséged afelől, hogy ez meg fog térülni.

6. Fejleszd ki a munkamorálod!

Ki kell fejlesztened a gyakorlás felé egy következetes hozzáállást, ha lendületbe akarsz kerülni. Az edzőterembe járáshoz és a diétázáshoz hasonlóan ennek sem lesz látszatja, ha csak hébe-hóba csinálod.

7. Tanulj meg megbirkózni a kétségeiddel!

EGÉSZEN BIZTOSAN lesznek időszakok, amikor kétségek fognak gyötörni. Tudd, hogy jönni fognak, és tegyél meg mindent, hogy legyőzd őket, amikor jönnek!

8. Vedd komolyan az állóképességed!

Néha komolyan megdöbbent, hogy az emberek úgy akarnak mozogni, mint a magas szintű táncosok, miközben hagyják, hogy az alap állóképességük cserbenhagyja őket. A jóga, a pilates nagyon jó a táncosoknak. Ahogy öregszünk, valamilyen típusú ellenállásos edzés is hasznos lehet. Kombináld ezeket egy egészséges étrenddel, és így sokkal jobb formában a táncot is komolyabban veheted majd.

9. Ismerd fel, hogy a tanulási görbe nem egy egyenes vonal!

Rossz táncok, rosszul sikerült versenyek, rossz órák és húzós napok mind részei a folyamatnak. Tanuld meg belőlük, amit tudsz, és másnap már térj vissza okosabban! Ne hagyd magad elkedvetleníteni! Tanuld meg a leckét, és légy még jobb a következő alkalommal!

10. Tanulj meg különböző partnerekkel táncolni!

Az egyik legjobb dolog, amit tehetsz, ha finomítod a képességed, hogy sokféle partnerrel tudj táncolni. Nem csak teljesen újakkal, hanem olyanokkal is, akik nagyon kívül esnek a saját súlycsoportodon. Nagyon jó dolog képesnek és bátornak lenni ahhoz, hogy a legkülönbözőbb képességű emberekkel táncolj. Ez a social dance lényege, a West Coast Swing lényege.

———————————————

Ford: Coti

További olvasmányok arról, hogy hogyan érdemes gyakorolni, a Cimkefelhőben a “gyakorlás“-ra kattinva!