Milyen az igazi Social Dancer?

WCSHirek.hu logó 2018

Egy írás arról, hogy mit jelent social dancer-nek lenni – Bálint fordításában. Végeztünk egy kis közvélemény-kutatást, hogy hogyan is fordítsuk le ezt a kifejezést, és hát érdekes megfejtések érkeztek 😀  Úgyhogy maradunk az angol kifejezésnél. De hogy azok is árnyaltabban értsék, miről is beszélünk, akik nem tudnak angolul, és némi extra szórakoztatás végett is, íme pár gyöngyszem-fordítás:

  • social dancing: bulizás,  társasági táncolás
  • social dance: buli, társasági tánc, táncadalom,  társas tánc, parti, közösségi tánc
  • social dancer: bulitáncos, közösségi táncos, hobbitáncos, partyarc, társasági táncos, bulihuligán

 

Az eredeti cikket a képre kattintva olvashatod angolul, a fordítást a kép alatt.

Milyen az igazi Social Dancer?

Social dancer-nek lenni fantasztikus dolog. Azt jelenti, hogy mélyen, legbelül arra vágysz, hogy embertársaidhoz kapcsolódj. Szeretnél megérteni, elfogadni és gondoskodni; harmóniában lenni a körülötted lévő energiákkal. Mindannyiunk vágya, hogy alkothassunk, hogy kreatív energiáinkat egy gyönyörű helyre összpontosítsuk, amely mindig jelen van, de másutt mégsem reprodukálható. Sok más területtől eltérően ezeket a varázslatos élményeket egy partnerrel karöltve akarjuk életre kelteni.

Social dancer-nek lenni annyit tesz, hogy befelé tekintünk, nem pedig kifelé. Érezni és érzékenynek lenni a minket érő benyomásokra: a zenére, a partnerre, a parkettára, még a levegőre is! A social dance megköveteli, hogy tekintettel legyünk minderre. Ha csak egyet is elvétünk, mindet elveszíthetjük. Kényes egyensúly, amelyet éveken át tökéletesítünk, kitartó munkával igyekszünk jobbá tenni.

Ha social dancer vagy, készen állsz törődni. Képes vagy megosztani a tánc varázsát olyan emberekkel, akik már előtted járnak táncos odüsszeiájukon, de lassítani is tudsz, hogy segíthess valakinek megtenni az első lépéseket egy olyan úton, amely könnyedén megváltoztathatja az életét. Ez a fajta kedvesség különbözteti meg az igazi social dancer-t attól, aki csak socialy dance-szel (bulitáncol).

Tisztában kell lenned saját korlátaiddal, és másokéval is: előzetes és utólagos ítélkezés nélkül. A gyengeségek nem igazi problémák, hanem felfedezhető, fejleszthető területek.

Social dancer-nek lenni azzal jár, hogy jobban értékeljük a kapcsolódást, mint az esztétikát, a partnert, mint az ént, az embert, mint a mozdulatot. Végső soron, jó social dancer-nek lenni kevésbé múlik a lenyűgöző tánctechnikán, mint azon képességünkön, hogy megragadjuk a pillanat varázsát, magunkban és másokban egyaránt.

Mindannyian lehetünk social dancer-ek, de csak akkor, ha tudatosan választjuk. Túl könnyű szem elől téveszteni ezt a nemes célt, elhagyni magunkat a dicsőség és bűbáj útvesztőjében, különösen, mikor már szeretnénk magunk mögött tudni utunk kezdeti szakaszát. De a nap végén mégis kénytelenek leszünk emlékezni. Gyökerek nélkül ugyanis táncos utazásunk sem nyerhet értelmet; mint a folyó, mely saját medrét vájja, kiapad, ha nincs eső, ami táplálja…

Dönthetünk úgy, hogy észben tartjuk a ’social’-t (társas) a ’social dancer’-ben, vagy dönthetünk úgy, hogy elfelejtjük. Valahányszor a parkett szélén állok, szeretném magamat emlékeztetni, hogy felkérjek táncolni egy, a sarokban bátortalanul ácsorgó kezdőt. Vagy hogy megtanítsam valakinek a legelső lépéseket. Hogy terjesszem a szeretetet. Hogy megosszam a varázst mesterrel és újonccal, baráttal és idegennel egyaránt.

Szeretném emlékeztetni magamat, hogy én legyek a ’social’ a ’social dancer’-ben, Téged pedig arra, hogy mikor legközelebb a parkettre lépsz, Te is hasonlóan tégy!

————————–

írta: Laura Riva (grapevine.dzouk.com)

fordította: Székely Bálint
(2015. november)