Laura Riva: Miért ne aggódj soha azon, hogy nem táncolsz „elég jól”

WCSHirek.hu logó 2018

Ez is egy méltán sokat olvasott cikk lett 🙂 Az eredetit angolul a képre kattintva, a fordítást alatta olvashatjátok!

Miért ne aggódj soha azon, hogy nem táncolsz „elég jól”

 

Nagyon kevés olyan emberrel találkoztam, aki úgy érzi, hogy “elég jól” táncol.

Ezek legtöbbje

  1. vagy azt hiszi, hogy mindent tud; vagy
  2. számára ez a dolog, amit mi táncnak hívunk, nem lángoló szenvedély, hanem inkább egyfajta alkalmi időtöltés.

Ha te ez az alkalmi időtöltős fajta vagy: tök jó, táncolj tovább! Élvezd a táncot azért, amilyen szerepet betölt az életedben! Nem kell messzebbre menned, mint ahova ennek a művészeti formának az élvezete visz. Ha nem vagy veszélyes másokra nézve, tisztelettel viseltetsz másokkal szemben és élvezet veled táncolni, akkor elég jól táncolsz.

Ha az a fajta táncos vagy, aki tényleg nagyon szeretne elég jól táncolni:

Ha igazán szereted ezt a dolgot – ha ez egy olyan dolog, amit lényed minden idegszálával akarsz –, akkor megéri erőfeszítést beletenned. És amint beletetted az erőfeszítést, már elég jól táncolsz.

Egy amatőr séf lehet nagyon jó szakács, aki elég jól főz az elhivatottsága és belefektetett munkája révén.  De az olyan emberek is, mint én, akik tényleg tökéletesen megelégszenek a felmelegített maradékkal, az elviteles kajával és az egyéb olcsó megoldásokkal, ők is főzhetnek elég jól. Komolyan, ide nekem a kínait, és hadd menjek táncolni – amit csinálok, elég a jóllakatásomhoz!

Ugyanakkor, ha szeretnék főzni és szeretnék ebben fejlődni is, akkor amit jelenleg művelek, az nem lenne elég jó.

Saját személyes küzdelmem az Elég Jó-val

A táncban még mindig megtalálom azokat a területeket, ahol nem vagyok elég jó a saját ízlésemnek. Jobb egyensúlyt szeretnék, szebb styling-ot, több erőt, jobb kontrolt. Kifogástalan connection-t. Fantasztikus tanár szeretnék lenni, rendkívüli előadó, és remek social dancer. Szeretnék inspiráló lenni. Szeretnék a közösség vezető alakja lenni. Miközben tökélyre fejlesztem a képességemet, hogy 10 döntött zouk forgást tudjak megcsinálni egyszerre, vagy valami más őrült figurát, közben tudni akarok tökéletes egylábas forgást is csinálni hosszú-hosszú időn keresztül.

Sok célom volt már… de ahogy sorra elérem a céljaimat, a többiben még mindig szeretnék fejlődni. És ez rendben is van – mert akarhatok fejlődni, lehetnek céljaim, és még mindig táncolhatok elég jól.

Elég jól táncolok ahhoz, hogy inspiráljam és tanítsam a diákjaimat. Elég jól táncolok ahhoz, hogy színpadon szerepelhessek a partneremmel. Elég jól táncolok ahhoz, hogy jól érezzem magam, amikor elmegyek egy táncos buliba.

Soha nem leszek mindenki kedvenc táncpartnere. Még Tatiana a WCS-ben, Paulina a salsában, Larissa a zoukban sem minden ember kedvenc táncosa. Minden egyes emberre, aki kedveli őket, jut legalább egy másik, aki egy másik táncosért rajong. És ez is teljesen rendben van.

Elérni az Elég Jó-t

Végül is az elég jó egy szubjektív utazás. Teljesen mindegy, hogy hol tartasz a táncos utadon, ha beletetted mindazt a szeretetet és erőfeszítést, amit akartál, akkor elég jól táncolsz. Ha nyitott vagy rá, hogy még többet tanulj, akkor elég jól táncolsz.

Én zoukot tanítok, és elég jól táncolok, mert folyamatosan keresem, hogy hol fejlődhetek, hol adhatom át magam még jobban ennek a művészeti formának. WCS-ben csak social dancer vagyok jelenleg – nem ártana még jóval több képzés -, de elég jól táncolok ahhoz, hogy elmenjek egy buliba és jól érezzem magam. Miért? Mert a jelenlegi erőforrásaimhoz és akaratomhoz mérten beletettem ebbe a táncba, amit lehetett, hogy boldog lehessek vele.

Tehát emlékezz

  • Egy kétballábas kezdő elég jól táncol.
  • Az, aki évek óta próbál jobb lenni, elég jól táncol (akkor is, kedves westie, ha még mindig csak Novice vagy!).
  • A helyi tánctanár, aki összetartja a közösséget, elég jól táncol.
  • A kedvenc pro-d is elég jól táncol.

 

És, kedves táncosom, te is elég jól táncolsz.

Ha találkoztál valaha valakivel, akinek ezt hallania kell (vagy ha te vagy az, akinek ezt hallania kell), kérlek, oszd meg, hogy minden táncos tisztában lehessen vele, hogy elég jók ebben a csodálatos, szenvedélyes világban, amit táncos közösségnek hívunk.

—————–

Írta: Laura Riva
Ford: Coti (2015. október)