Laura Riva: A kezdők 12 típusa

WCSHirek.hu logó 2018

Laura Riva eredeti cikkét a képre kattintva olvashatod angolul, a kép alatt pedig Paloma fordítását találod!

A kezdők 12 típusa

A kezdők az egyik legfontosabb részei egy növekvő táncközösségnek. Ők a jövőnk. De ha megnézed őket bármelyik közösségben, észre fogsz venni egy pár mintát: különböző típusú kezdők vannak.

Nem mindenki esik bele tisztán egy „típusba”. Többségük metszete több kategóriának az alábbiak közül.

1. A Rémült

Látod őket a bulikban. De alig táncolnak. Megeshet, hogy még vissza is utasítanak, amikor felkéred őket, mert annyira félnek attól, hogy megmutassák magukat. Ha sikerül őket a parkettre csalogatni, lehet, hogy bocsánatot kérnek, hogy milyen „rosszak”.

Valószínűleg eldöntötték már, hogy órákat vegyenek, de meg vannak róla győződve, hogy ők a legrosszabb tanulók, akik valaha besétáltak egy tánciskola ajtaján (sosem azok).

Stratégia a Rémült Kezdőknek

A legtöbb közösségben azok, akik már egy ideje táncolnak, nagyon örülnek, amikor egy új ember csatlakozik a társasághoz. Nem gondolják, hogy rossz ember vagy, mert kezdő vagy. A többségük alig várja, hogy lássa, ahogy fejlődsz.

Mivel ez egy társas tánc, a cél, hogy jól érezzük magunkat. A technikai pontosság is remek – de nem elvárt (vagy szükséges) a kezdők esetében. A technikát megtanulhatod idővel. A tanács, amit adnék az, hogy ugorj bele, táncolj, amint lehet! Minél tovább vársz, annál tovább fog tartani, hogy kényelmesen érezd magad.

(Megjegyzés: A tangóra gyakran más szabályok vonatkoznak itt.)

Stratégiák a Rémült Kezdők felkarolásához

Ha látsz egy rémült kezdőt, szánj rá egy kis időt, hogy beszélgess vele. Nagy lehet a kísértés, hogy „tanítsd” őket, de próbáld meg elkerülni! Ha ők kérnek tanácsot, fogd olyan rövidre és egyszerűre, amennyire lehet. Egyik kezdőnek sincs szüksége tökéletes alapokra a kezdetektől; az első számú cél az kellene legyen, hogy jól érezzétek magatokat – biztonságosan.

Az én célom ezekkel a kezdőkkel az, hogy megmutassam nekik azt, hogy megy ez nekik. Úgyhogy, mint tapasztaltabb táncos, segítek amiben csak tudok, hogy az életüket egyszerűbbé tegyem. Ha stresszelnek a zene tempója miatt, lassan táncolok. Ha az új vezető (fiú) összezavarodott az irányokat tekintve, segíthetek a megfelelő irányba állítani magam. Ha ez egy új követő (lány) erősebb (de nem erőszakosabb) keretet biztosítok neki.

2. A Rettenthetetlen Kezdő

A Rémült Kezdő teljes ellentéte a Rettenthetetlen Kezdő. A legelső napon ők az összes forgást, ejtést, bedöntést és őrült dolgot akarják. Általában véve lehetnek túldíszítők vagy egy kicsit tekintet nélküliek a körülöttük táncolókra.

Ők általában nem szégyellősek felkérni másokat. Azonnal megmutatják magukat kétségek nélkül.

Stratégiák a Rettenthetetlen Kezdőknek

Örülök, hogy rettenthetetlen vagy, de fontos, hogy ezt kordában tartsd azzal a tudattal, hogy még nagyon új vagy ebben a táncban. Miközben azt akarjuk, hogy jól érezd magad, azt is akarjuk, hogy te (és a partnereid) biztonságban legyenek.

Úgyhogy próbálj meg arra koncentrálni, hogy olyan mozdulatokkal mulass, amik egy kicsit „biztonságosabbak”, mint amiket szeretnél. Tudom, hogy talán nem érted, miért nem kellene még azokat a haladóbb mozdulatokat erőltetned (főleg, mivel te ex profi tornász vagy), de kérlek, ettől függetlenül fogadd meg a tanácsot! El fogsz jutni azokhoz a figurákhoz gyakorlással – de nem jobb akkor eljutni hozzájuk, amikor már biztos lehetsz benne, hogy a figurák biztonságosak neked és a partnerednek?

Megtévesztően könnyű fájdalmat okozni a másiknak tánc közben. Ha te egy rettenthetetlen ember vagy, valószínűleg hajlamos vagy túlbecsülni, hogy mi az, amit a partnered kezelni tud. A visszafogottabb kezdőktől eltérően neked vissza kell fognod a természetes hajlamodat – még akkor is, ha tisztában vagy vele, hogy te magad tudod kezelni az adott mozdulatot.

Stratégiák a Rettenthetetlen Kezdők felkarolásához

Részemről jobb szeretem átirányítani az energiát, hogy lenyugtassam ezeket a táncosokat. Például ha van egy követő, aki összevissza táncol, akkor megpróbálom közelebb hozni egy kapcsolatorientáltabb táncra, hogy lecsendesítsem a vadságot. Úgy találom, hogy a nyugalom jó módszer arra, hogy visszaállítsa és újrakalibrálja ezeket a táncosokat.

Ha egy rettenthetetlen vezetővel találkozom, lehet, hogy inkább szóbeli utalásokat használok. A “Húha!” az egyik, amit elég gyakran használok, ha valami egy kicsit heves. Ha az egyik kezem szabad, azt is használhatom, egy olyan kontaktpont létrehozására, ahonnan ellenállhatok egy-egy túl gyors vagy túl őrült mozdulatnak.

3. Aki egy másik táncból jött

Főleg a kevésbé ismert táncok esetében ezek a táncosok elég gyakoriak. És természetesen, az összes szokásuk, ami a másik stílusból ered, az új táncban köt ki.

Ha ezeknek a táncosoknak jó a hozzáállásuk és nyitottak, remek kezdők tudnak lenni. Viszonylag sikeresen lehet őket követni vagy vezetni, és ők tényleg próbálják az új stílust táncolni. De néhányuknál ott a veszélye, hogy azt gondolják, ők „már táncosok” és ennél fogva „már tudják”.

Stratégiák Másik Táncból Jövő Kezdőknek

Próbáld meg hasznosítani, amit tanultál az új táncból, amennyire csak lehet! Minél gyorsabban használod az új táncot, annál hamarabb hagysz fel azzal, hogy a korábbi táncodból hozott szokásaidhoz menj vissza alapbeállításként, amik itt nem működnek. Ezt kicsit hátráltatónak érezheted az első pár héten, mivel valamennyire korlátozva leszel a táncos szókincsedben. De egy pár hónapon belül sokkal könnyebbé teszi majd a dolgod.

Nyilvánvalóan el kell menned legalább egy pár órára, hogy megértsd az alapokat. Kérlek, ne a YouTube-ról tanulj, ha el tudsz menni oktatásra! Semmi baj nincs azzal, ha megengedsz magadnak pár kevert táncot, amikor nagyon jó egy szám vagy egy partner. De tölts azzal is időt, hogy begyakorold az alapokat a kísérletezés helyett.

Ezenkívül tisztában kell lenned azzal, hogy a kapcsolat, ami az új táncban használatos, különbözhet attól, amihez szokva vagy. Úgyhogy, ha olyan stílusból jössz, amiben élesebb vagy nehezebb a kapcsolat, meglehet, hogy külön figyelmet kell fordítanod rá, hogy ne terheld túl a partneredet a saját kapcsolatod alapszintjével. Például a Lindy Hop és a West Coast Swing olyan nyúlékony kapcsolatot használ, ami időnként nagyon nehéznek érződhet a Brazil Zoukban.

Stratégiák Másik Táncból Jövő Kezdők felkarolására

Én személy szerint jobb szeretek alkalmazkodni ezekhez a partnerekhez – még akkor is, ha kevert műfajt táncolnak. A lényeg az, hogy biztonságos legyen.

Nagyon nehéz megszabadulni a szokásoktól, ha már elmerültél egy másik táncban. Miközben azzal dolgozom, amilyen berögződéseik vannak, megpróbálom óvatosan elmozdítani őket a szokásoktól, amiket kialakítottak. Ezt azzal tudom elérni, hogy lelassítok, ellenállok bizonyos dolgoknak, vagy apróbb korrigálásokat végzek bizonyos testrészek helyzetét illetően (szavak nélkül és a tánc áramlásán belül, természetesen).

Például ha egy olyan követőt vezetek, aki salsás hátralépést csinál, vagy west coast swing anchort egy zoukos odaliránynál, rövidebbre fogom a „slotot”, a vonalat. Ha egy vezető úgy vezet, hogy a keze nincs a megfelelő pozícióban, esetleg megpróbálom (óvatosan) a pontos helyre irányítani a kezét miközben követem a mozdulatot.

Az a fontos, hogy nem kellene parketten tanításba átmennie a dolognak, sem beleavatkoznia a tánc áramlásába. Tök oké semmilyen útmutatást sem adni, és csak táncolni velük, ha nem vagy biztos benne, hogy biztonságosan tudod tenni és anélkül, hogy a parketten tanítanál.

4. Aki ingyen magánórát akar

Mindig van egy, aki hozzáragad a haladóbb táncosokhoz vagy tanárokhoz abban a reményben, hogy ingyen információhoz juthat (vagy más előnyhöz). Meg kell jegyezni, hogy ez különbözik attól az újonctól, aki csak próbálja kibogozni, hogyan csináljon meg egy alaplépést anélkül, hogy orra esne. Vele ellentétben ez egy olyan kezdő, aki minden héten új kérdésekkel jön, és személyes figyelmet kér a buli alatt.

Általában véve ezek az emberek kicsit olyanok, mint a táncos társaság csótányai. És, szinte mindig akad valaki, aki hajlandó „tanítani” őket ingyen. A gond az, hogy az általában olyasvalaki, akinek nem kéne tanítania.

Stratégiák Magánórát Akaró Kezdőknek

Ha teljesen új vagy és próbálod túlélni az első bulidat, ez nem vonatkozik rád. Mindig lesz legalább egy ember minden buliban, aki hajlandó átvenni veled legalább az alapokat, hogy segítsen túlélni. Ezzel együtt, ha van ingyenes óra a buli előtt, próbálj meg elmenni arra!

Ha egyéni figyelmet szeretnél és nem vagy teljesen újonc, vegyél magánórát egy igazi tanártól. Az rendben van, hogy beszélgetsz a barátaiddal és dolgozol velük bizonyos témakörökön de általában nem illik megkérni minden haladóbb táncost vagy tanárt, akivel találkozol, hogy tanítson – főleg nem buli közben.

Én megértem, ha valakinél szoros a költségvetés. Ha így van, próbálj meg önkénteskedni vagy barterezni. Azt is megértem, hogy tanulni szeretnél – és ez nagyszerű! De a haladó táncosok valószínűleg sok pénzt és időt fektettek ezeknek a dolognak a megtanulásába. Ők azért vannak a buliban, hogy szórakozzanak és kikapcsolódjanak – nem azért, hogy tanítsanak.

Stratégiák Magánórát Akaró Kezdők felkarolására

Irányítsd őket igazi órák felé! Mondd el nekik az áraidat, ha tanár vagy. Én általában óvatosan megpróbálom azt is elmagyarázni, hogy a bulik nem tanítási helyszínek, úgyhogy nem a legjobb alkalmak, hogy ilyen visszajelzést kérjenek.

Ha ez az első bulijuk, egy kicsit más a helyzet. Túlélési tippeket adni valakinek, akinek csak annyira van szüksége, hogy tudja az alapokat és jól érezze magát, az teljesen rendben van.

5. Aki Azt Hiszi, Neki Ez Már Megy

Ez a típus különbözik a Rettenthetetlen Kezdőtől. A Rettenthetetlen Kezdő általában nem ítélkezik (sokszor észre sem veszi), ha valami nem működik. Ezzel ellentétben, Aki Azt Hiszi, Neki Ez Már Megy, mindenki mást hibáztat, amikor valami nem stimmel.

Stratégiák a Kezdőknek, Akik Azt Hiszik, Nekik Ez Már Megy

Ha új vagy egy táncban és azt hiszed, neked ez már „megy”, valószínűleg becsapod magad. Az emberek évekig dolgoznak rajta – és még mindig van hová fejlődniük. Senki nem kerül bele egy táncba és „megy” neki egy vagy két hónapon – vagy akár egy éven belül. Vagy évtizeden. Túl sok a tanulnivaló.

Nem szégyellnivaló, hogy van még mit tanulnod – ez természetes. Ettől nem leszel „rossz” partner. Ami azt illeti, az, hogy ennek tudatában vagy sokkal gyorsabban fog jobb táncpartnerré tenni.

Stratégiák azon Kezdők felkarolására, Akik Azt Hiszik, Nekik Ez Már Megy

Én sokkal szabadabban adok hangot a dolgoknak az ő esetükben (például „Au!”, ha valami fáj). Ezt a fajta kezdőt nehéz lehet visszaterelni a helyes ösvényre. És, hacsak nem vagy tanár vagy „haladó táncos”, van rá esély, hogy amúgy sem hallgatnak rád.

Ha visszajelzést vagy kritikát kérnek, jellemzően őszinte vagyok ezzel a típussal. Általában rosszul veszik. De hát ilyen az élet. Marad a remény, hogy ha tovább járnak az órákra, rájönnek, hogy mennyi tanulnivalójuk van még.

6. Az Ambiciózus

Ez a második nap és ők már eldöntötték, hogy ők lesznek a legjobb táncosok a városban 6 hónapon belül. Általában ez a típus elkötelezetten jár órákra és bulikra. Mindent megtesznek, amit csak tudnak, hogy elérjék a céljukat. Épp csak a cél egy kicsit irreális.

Stratégiák az Ambiciózus Kezdőknek

Ha tényleg fel akarsz jutni a csúcsra, keményen kell dolgoznod és időt adni magadnak. Ezek a célok nagyszerűek – amíg felismered, hogy lehet, hogy meg kell változtatnod a kitűzött határidőidet.

Fontos, emlékezned arra, hogy akkor tűzted ki ezt a célt, amikor alig volt elképzelésed arról, hogy milyen is táncolni tanulni. Ez rendben is van és része a fejlődésnek. Úgyhogy tartsd meg az ambíciót, de vedd észre, hogy lehet, hogy igazítanod kell rajta menet közben. Amiről azt hitted, hogy 6 hónapot fog igénybe venni, lehet, hogy végül két évig fog tartani (vagy tovább).

Stratégiák az Ambiciózus Kezdők felkarolására

Hacsak nem látod, hogy valami ártalmasat tesznek, hagyd őket! Az ambíció remek dolog – amíg a megfelelő attitűddel párosul. Jó ötlet lehet bátorítani azokat, akik kiábrándulttá válnak, amikor nem érik el a céljukat úgy, hogy megmutatod nekik, az álmaik még mindig elérhetőek – csak egy kicsit több időre van szükségük.

7. Aki Csak Bulikba Jár

Ők csak a bulizás által akarnak tanulni, ami azt jelenti, hogy valószínűleg sosem válnak erős technikájú táncossá. Ezek az emberek még lehetnek szórakoztató partnerek, de valószínűleg frusztrálni fogják a haladóbb táncosokat, akik látják a fejlődés hiányát az rajtuk.

Stratégiák a Kezdőknek, Akik Csak Bulikba Járnak

Örülök, hogy szeretsz buliba járni, de a helyedben komolyan meggondolnám, hogy órákra is járjak, ha tényleg kiemelkedő táncos szeretnél lenni. Ha csak jól akarod érezni magad, csak így tovább. De korlátozd magad azokra a mozdulatokra, amik nem túl kockázatosak a sérülés lehetőségét tekintve. Órák nélkül ennél több nem lenne biztonságos.

Plusz, vedd sorra, hogy van-e olyan szokásod, ami aktívan kellemetlenné tehet. Például, vegyél egy magánórát kizárólag azzal a céllal, hogy leellenőrizd, nem szorítod-e a másikat túl erősen, nem rángatod-e vagy nincsenek-e kínos kapcsolati pontjaid.

Stratégiák a Kezdők a felkarolására, Akik Csak Bulikba Járnak

Ez is egy olyan típus, akit csak hagyni kell, amíg nem okoz fájdalmat. Szabad bátorítani őket, hogy menjenek órára, de tisztában kell lenned vele, hogy lehet, hogy nem az a céljuk. Akárhogy is, maradj kedves! Ők is tagjai a közösségnek, még ha nem is annyira a rabjai, mint te.

Sosem tudhatod. Ezek a típusok néha sebességet váltanak, és komoly táncosokká válnak.

8. Aki Csak Órára Jár

Ez az ellentéte annak, Aki Csak Bulikba Jár. Ők minden órán ott vannak – de egyik buliban sem. Sokan nem értik, hogy minek is táncolnak egyáltalán.

Általában azért mert a) a céljukat elérik az órákkal vagy b) félnek bemutatkozni.

Stratégiák Kezdőknek, Akik Csak Órákra Járnak

A bulizás felgyorsítja a haladásodat az órákon. Ezen kívül nem is olyan ijesztő, mint valószínűleg hiszed. Én melegen ajánlom, hogy szélesítsd a horizontodat. Ha ki nem állhatod, még mindig visszatérhetsz ahhoz, hogy csak az órákra jársz.

Stratégiák a Kezdők felkarolására, Akik Csak Órákra Járnak

Lehet, hogy nem is találkozol velük. Ha mégis, bátorítsd őket, hogy bújjanak elő! Ez a figyelmesség lehet az, ami átfordítja őket csak órára járóból keményvonalas buliba járóvá.

De tartsd észben, hogy az emberek más-más okból táncolnak. Ezek az okok meglehet, hogy nem tartalmazzák a bulizást. Ha ez a helyzet, tartsd szem előtt, hogy lehet, hogy nekik nincs olyan igényük a bulizásra, mint neked.

9. A Kiegyensúlyozott

A Kiegyensúlyozott Kezdő az, aki kifejezetten átlagosnak tűnik minden értelemben. Nem tanulnak túl gyorsan vagy lassan, nem túl izgulósak, de nem is magamutogatók és van egy egészséges hozzáállásuk.

Stratégiák Kiegyensúlyozott Kezdőknek

Csak így tovább! Lesz, amikor a tánc nehezebb vagy könnyebb lesz – de a megfelelő hozzáállás már megvan. Folytasd csak.

Stratégiák a Kiegyensúlyozott Kezdők felkarolására

Csábító lehet a gondolat, hogy megpróbáljuk túlságosan gyorsan függővé tenni a Kiegyensúlyozott Kezdőt. Bátorítani kell, de hagyjuk, hogy maguktól találják meg a tánc iránti szenvedélyüket és a szeretetüket olyan tempóban, ami nekik megfelelő.

10. A Természetes

Ez a kezdő az, akinek úgy tűnik, minden megy. Mutasd meg nekik egyszer és bekerül a testükbe, ahogy azt kell. Ez remek dolog – amennyiben később nem száll a fejükbe később.

Stratégiák a Természetes Kezdőknek

Ez egy elég jó pozíció. De ne hagyd, hogy a fejedbe szálljon! Az, hogy ‘tehetséges’ vagy, nem jelenti azt, hogy elhanyagolhatod mindazt a kemény munkát, ami a táncos léttel jár.

Ha elhanyagolod mindazt a kemény munkát, valószínűleg önteltté válsz és kialakítasz egy kisebbfajta egót. Amíg a tehetséged elvihet valameddig, ahhoz már a kemény munka szükséges, hogy a tapasztaltabb táncosok tiszteljenek a képességeidért.

Persze ha a célod az, hogy csak egy átlagos hobbitáncos legyél, nem kell kidolgoznod a beled. De ne várd, hogy top táncossá válj csak azáltal, hogy ‘természetes’ vagy!

Stratégiák a Természetes Kezdők felkarolására

Azok számára, akik természetesek a mozdulataikban, szeretem azt hangsúlyozni, hogy hogyan fogja ez egyszerűbbé tenni a dolgukat az órákon – vagy milyen gyorsan fogják a magánórák előrerepíteni őket a táncukban.

Ezenkívül próbálok nagylelkű lenni azzal, hogy elmondom, mennyire csodálom azokat a táncosokat, akik keményen dolgoznak a táncukon.

11. Aki küszködik

Ezek a kezdők imádnak táncolni, de küszködnek a tanulási görbével. A lépés, a ritmus, a vezetés/követés… ez mind rendkívüli kihívás és idegen számukra. Gyakran küzdenek, hogy ne maradjanak le az órákon és nézik, ahogy a csoporttársaik könnyedén ‘veszik’ a dolgokat, amiket ők alig értenek.

Stratégiák a Kezdőnek, Aki Küszködik

A legtöbb embernek, aki úgy tűnik, hogy nem küszködik, van valamilyen mozgással kapcsolatos alapja, amire építhet. Ez lehet egy másik táncstílus, élsport vagy valami más.

Csak mert a tánc nem természetes azonnal számodra, nem jelenti azt, hogy nem neked való. Bárki megtanulhat táncolni – amíg ad magának elég teret és időt, hogy a saját tempójában tanuljon. Kísérletezz pár különböző tanárral vagy tanítási stílussal, amíg megtalálod, ami eredményes számodra vagy ami ad egy utat a fejlődéshez!

Egy másik dolog: azok, akik komolyan küszködnek, gyakran a legszebb táncosokká válnak, mert olyan sok időt töltenek azzal, hogy az alapjaikon dolgoznak. Belőlük gyakran türelmesebb tanárok és partnerek válnak, hiszen ők tudják, milyen érzés küszködni.

Stratégiák a Kezdők felkarolására, Akik Küszködnek

Csábító lehet figyelmen kívül hagyni, vagy a parketten tanítani a küszködő kezdőket. Én szívesebben táncolok velük olyan módon, ami csökkenti a nyomást, hogy jól kell teljesíteniük.

Hacsak nem csinálnak valami veszélyeset, adj nekik teret, hogy élvezhessék a táncot. Ha folyamatosan azon izgulnak, hogy elszúrják és hogy tanulniuk kell, akkor lehet, hogy szükségük van egy emlékeztetőre, hogy miért is dolgoznak olyan keményen (tipp: az emlékeztető az a jókedv, amit a tánc adni tud).

Azt is tartsd észben, hogy néhányuknak hónapokig kell, dolgozniuk azért, hogy megértsenek dolgokat, amikről te lehet, hogy úgy gondolod, teljesen ösztönösnek kellene lenniük. Légy türelemmel! Csak mert ők már 6 hónapja táncolnak (vagy egy éve, vagy több) és még mindig küszködnek bizonyos dolgokkal, nem jelenti, hogy nem érdekli őket a tánc.

12. Az Azonnal Függő

Felbukkannak egyszer. Már imádják. Már mindenhol ott vannak. Beleértve minden eseményt. Minden bulit. Minden órát.

Stratégiák az Azonnal Függő Kezdőknek

Nagyon örülök, hogy ennyire imádod! Az egyetlen figyelmeztetésem: vigyázz, hogy ne égj ki, és ne hanyagold el az életed fennmaradó részét. Barátok, adózás, munka és család – nem kellene eltűnniük a tánc miatt.

Néhány táncfüggő kimerültté és túltáncolttá válik már az első évében. Mások fenntartják ugyanazt a nyaktörő tempót évekig – és sosem veszítik el a szenvedélyüket. Függetlenül attól, hogy hol állsz a spektrumon, lassíts le, ha úgy érzed, kezdesz kiégni! Teljesen OK, ha nem vagy ott minden egyes eseményen.

Stratégiák az Azonnal Függő Kezdők felkarolására

Remek dolog, hogy ezek az emberek azonnal itt ragadtak a közösségben! De emlékezz rá, hogy az, ahogy velük bánsz, hatással lehet arra, hogy milyen hosszú időre maradnak a közösség részei.

Tudom, hogy néha a lelkesedés kicsit túl soknak érződik egy tapasztaltabb táncos számára, de ez az a fázis a fejlődésükben, ami azt jelzi, hogy akár hosszútávú tagjaivá is válhatnak a közösségnek. Bátorítsd őket!

———————–

Írta: Laura Riva
Fordította: Ponce Paloma
(2017. december)

2024 március

hét ked sze csü pén szo vas
1
2
3
4
5
6
  • Goldance kezdő I Hajni-Marci
  • DanceFloor Szeged - kezdő tanfolyam
  • Mojito -KEZDŐ Újpesten
  • Freeswing kezdő Zsolttal és Fannival
  • Goldance kezdő II - Marci és Hajni
  • Swinghearts kezdő Marcival és Timivel
  • Swinghearts kezdő tanfolyam Marcival és Timivel
  • Mojito kezdő 2 tanfolyam
7
8
9
10
11
12
13
  • Goldance kezdő I Hajni-Marci
  • DanceFloor Szeged - kezdő tanfolyam
  • Mojito -KEZDŐ Újpesten
  • Freeswing kezdő Zsolttal és Fannival
  • Goldance kezdő II - Marci és Hajni
  • Swinghearts kezdő Marcival és Timivel
  • Swinghearts kezdő tanfolyam Marcival és Timivel
  • Mojito kezdő 2 tanfolyam
14
15
16
17
18
19
20
  • Goldance kezdő I Hajni-Marci
  • DanceFloor Szeged - kezdő tanfolyam
  • Mojito -KEZDŐ Újpesten
  • Freeswing kezdő Zsolttal és Fannival
  • Goldance kezdő II - Marci és Hajni
  • Swinghearts kezdő Marcival és Timivel
  • Swinghearts kezdő tanfolyam Marcival és Timivel
  • Mojito kezdő 2 tanfolyam
21
22
23
24
25
26
27
  • Goldance kezdő I Hajni-Marci
  • DanceFloor Szeged - kezdő tanfolyam
  • Mojito -KEZDŐ Újpesten
  • Freeswing kezdő Zsolttal és Fannival
  • Goldance kezdő II - Marci és Hajni
  • Swinghearts kezdő Marcival és Timivel
  • Swinghearts kezdő tanfolyam Marcival és Timivel
  • Mojito kezdő 2 tanfolyam
28
29
30
31