Felkérés-lekérés – hogy is van ez a West Coast Swingben?

WCSHirek.hu logó 2018

A West Coast Swing igazi XXI. századi tánc – megnyilvánul ez a zenében, a mozdulatokban, az öltözékben, a vezetők (leaderek) és a követők (followerek) tradícionális, letisztult szerepén túli lehetőségeiben, abban, hogy a vezetés-követés nem nemspecifikus (vagyis lányok is vezethetnek és fiúk is követhetnek), valamint abban, hogy a lányok is bátran felkérhetik a fiúkat táncolni.

A felkérésnek azonban itt is vannak elfogadott – de persze nem kőbe vésett – szabályai:

  1. Az óhajtott táncpartnert szóban vagy kéznyújtással, összenézéssel és nonverbális kommunikációval is fel lehet kérni – mindezt természetesen udvarias keretek között!
  2. A felkérést el lehet utasítani, akár indok nélkül is, de ebben az esetben nem illik ugyanarra a táncra valaki mással elmenni. Ez alól kivételt képez, ha a visszautasítás oka az, hogy már valakinek eligérkeztünk arra a táncra.
  3. Egy felkérés egy számra szól.
  4. A lekérés – vagyis amikor a táncparketten kérünk le valakit valakitől, akivel éppen táncol – nem egyenlő a felkéréssel, és egyáltalán nem illendő.
  5. A közös tánc végeztével illik partnerünknek megköszönni a táncot.
  6. A tánc előtt, alatt vagy végeztével kifejezetten nem illik tanácsokat osztogatni vagy negatív megjegyzést tenni a másik táncára. A felkérés – beleegyezés egy közös táncra szólt, nem különórára!

Coti

(Javítanád, kiegészítenéd? Üzenj nekünk! info@wcshirek.hu )

További olvasnivalók a témában:

SZOKÁSOK A WEST COAST SWING BULIKBAN 1: ILLEM KONTRA PRAKTIKÁK

Szokások a west coast swing bulikban 2: hányat illik táncolni egyhuzamban egy partnerrel?

Felkérés elfogadása/visszautasítása

%d bloggers like this: