Mi az a west coast swing

Ezen az oldalon személyes tapasztalatainkból, véleményünkből kovácsolt információkat olvashatsz.

Ha esetleg a WCS története, kialakulása, fejlődése érdekel, arra itt találsz olvasnivalót, a tánc leírását pedig a Wikipédián nézheted meg. 

Amit feltétlen tudnod kell róla, hogy ez egy páros tánc, Kalifornia nemzeti tánca, és Magyarországon 2007 óta táncolják. És hogy miért nyert mostanra Magyarországon túl szerte Európában is oly sok rajongót?

Mert a West Coast Swing talán a legszabadabb páros táncamivel manapság találkozhatsz.

Igazi XXI. századi tánc: megnyilvánul ez a zenében, a mozdulatokban, az öltözékben, a vezetők (leaderek) és a követők (followerek) tradicionális, letisztult szerepén túli lehetőségeiben, abban, hogy a vezetés-követés nem nemspecifikus (vagyis lányok is vezethetnek és fiúk is követhetnek), valamint abban, hogy a lányok is bátran felkérhetik a fiúkat táncolni.

Nézzük pontról pontra:

Szinte bármilyen zenére táncolható

Persze nem árt, ha 4/4-es és egy bizonyos tempótartományon belül van. De ezen belül lehet bármi: pop, rock, blues, jazz, swing, latin, R’n’B, hip-hop, funky, akusztikus és sorolhatnánk. Fennmaradásának, fejlődésének és népszerűségének is ez lehet a kulcsa (szemben elődjével, a lindy hoppal például), hogy mindig képes volt adaptálódni az aktuális zenei irányzatokhoz.

Szóval ha a kedvenc zenéidre párban szeretnél táncolni, a West Coast Swing a tökéletes választás!

Egyik személyes kedvencem, Robert Royston arról, hogy miért szereti az általa táncolt 27 páros táncstílus közül a WCS-t a legjobban:

Bármilyen más táncstílust tanultál korábban, az ott szerzett tudást a WCS-ben kamatoztathatod!

Természetesen megvan a maga saját technikája és lépései, mozdulatai, figurái, de sokat kölcsönöz rokonaitól, a többi swing tánctól, vagy az éppen aktuális divattáncokból ugyanúgy, mint a régi nagy klasszikusoktól is. Így a zenétől függően belecsempészheted táncodba akár a tangó drámaiságát, a hip-hop lazaságát, vagy épp a zouk hajlékonyságát is. A tánc szerkezete pedig lehetővé teszi, hogy azt tökéletesen a zenére illeszd, mozdulataiddal így a zene hangulatát, de akár a szövegét is vissza tudod adni! Vagyis:

Megcsillogtathatod a kreativitásod!

Az ismert táncmozdulatokon kívül akár sajátokat is kreálhatsz, ha a zene úgy diktálja. Bár a helyes technika nagyon fontos, de a WCS-t tényleg a saját kedvedre formálhatod, ami a mozdulatokat illeti. Így soha nem lesz két egyforma táncod, ugyanazt a zenét legközelebb akár egész másképpen is interpretálhatod, és még mindig meg tudsz maradni a WCS keretein belül. Szabadsága révén pedig lehetőséget biztosít neked, hogy tökéletesen kifejezhesd önmagadat. És ez egyformán igaz a fiúkra és a lányokra egyaránt! Hiszen:

Mindkét résztvevőnek – a vezetőnek és a követőnek is – (szinte) egyforma beleszólása van a táncba

Ebben a táncban, bár ugyanúgy megvannak a tradicionális vezető és követő szerepek, mint az egyéb páros táncokban, a határok mégis kissé összemosódnak. Így ahelyett, hogy mindig az egyik fél diktálná, hogy mi történjen, a WCS-ben magasabb szinten egyfajta táncos párbeszéd alakul ki a partnerek között. Így hatással vannak egymás kreativitására is, és táncuk a zene és a partnerségük mentén az adott pillanatból táplálkozó közös és harmonikus improvizáció eredménye lesz.

Bulik, közösség

Heti rendszerességgel vannak bulijaink (néha több is egy héten), ahol a különböző tanfolyamokon összekovácsolódott csapatok együtt, kulturált körülmények között hódolhatnak szenvedélyüknek és a közösségi élménynek!

Időről időre vannak workshopok is a rendszeres órákon kívül, amik különböző témakörökben adnak nagyobb rátekintést a WCS-re, vagy segítenek az alapok gyorsabb elsajátításában.

Vannak többnapos táborok, amiket az egyes iskolák tanárai hirdetnek, de nyitottak bárki számára, remek lehetőséget kínálva a táncos fejlődésen túl új ismeretségek kötésére, új táncos kedvencek megtalálására is. Sőt, vannak olyan táborok is, ahol a különböző tánciskolák tanárai együtt tanítanak, építve ezzel a közösséget és még jobban kihangsúlyozva a WCS sokszínűségét.

És ami a legjobb (szerintem, és túl persze a táncon magán):

Nem kell kiöltöznöd

Jobban érzed magad farmerben és pólóban, mint a társastáncoknál szokásos estélyi típusú öltözékben? Köztünk a helyed! Bár a nyár folyamán egyre több lány próbálkozik miniszoknyával és rövidnadrággal, és szerencsére nem jellemző a nagyon szakadt ruhatár, azért az általános viselet a lehető legkényelmesebb farmer-póló kombináció, vagy bármi, amiben TE a legjobban érzed magad. Még a versenyeken sem jellemző az a fajta csili-vili öltözet, amit a versenytáncoknál megszokhattunk (kivéve a Classic és Showcase divíziókban – ezekről és a többi versenytípusról itt olvashatsz), bár a versenyzők rendszerint megtisztelik az eseményt azzal, hogy nem a leghétköznapibb öltözékükben táncolnak. Mert igen, vannak, méghozzá szuper:

Versenyek

Előfordulnak kisebb háziversenyek, amiknek elsősorban a szórakozás és a szórakoztatás a célja, és mindig nagyon jó hangulatban telnek. Vannak ezenkívül hivatalos, pontgyűjtő versenyek is (ezekről részletesebben itt olvashatsz), amik szintén jó hangulatban szoktak telni! Magyarországon jelenleg évente három (update: 2019-től már 4!) ilyen hivatalos esemény van, de sokan járnak a környező vagy távolabbi országok hasonló eseményeire is. Mert igen, ez a tánc és a közösség bizony:

Nemzetközi

A legnagyobb magyar eseményre több mint 30 országból érkeznek a résztvevők, és több mint ezer táncos talál ilyenkor egymásra egy hosszú hétvégén át, a legjobb nemzetközi tanárok által tartott workshopokkal és hajnalig tartó tánccal, no meg versenyekkel összekötött közösségi élményben.

Korosztályok

A legfiatalabb magyar WCS táncos a cikk írásának idején 10 éves, ő még csak ismerkedik ezzel a tánccal, de például a franciák között komoly versenyeredményekkel büszkélkedő gyerekek is vannak. (Update: 2017.szeptember 28-án elindul az első junior tánctanfolyam!)    És mivel ez a tánc alapvetően nyugodt, letisztult és elegáns mozdulatokból áll, valamint a tempója sem rock’n’roll-os az esetek 95%-ában, az idősebb korosztály is megtalálja nálunk a számítását. Ami pedig a fiatalokat illeti, leginkább a mai slágerlistás számokra táncolunk, csak a ma divatos helyekkel ellentétben mi párban…

Vagyis elmondhatjuk, hogy 9-től 99 éves korig bárki elkezdheti és jó eséllyel élvezetét is leli ebben az egyedülálló táncstílusban!

A – szerintem – ma élő legnagyobb WCS táncos, Jordan Frisbee a WCS-ről:

Természetesen a West Coast Swing sem való kivétel nélkül mindenkinek, de ha a fenti sorok megragadtak, ne habozz, keress egy kezdő tanfolyamot vagy workshopot az Események menüpont alatt, és vágj bele!

Ja, és hozd el a barátaidat is!

Várunk szeretettel: a magyarországi West Coast Swing közösség

********

A Videók menüpont alatt találhatsz jó pár remek példát arra, hogy milyen is az a West Coast Swing, ha profik táncolják, és milyen, amikor mi táncoljuk 🙂 

(Magyarázat a különböző típusokhoz – Jack&Jill, Strictly, Classic, Showcase – itt)

 

Szerző: Coti
(2016. augusztus)